Барселона удари зверски шамар на големия враг Реал Мадрид в първото Ел Класико за сезон 2015/2016. Каталунците не оставиха съмнение в превъзходството си и надиграха „лос меренгес“ с 4:0 на „Сантиаго Бернабеу“ в испанската столица. Луис Суарес вкара два гола в дербито на 12-ия кръг, докато по един добавиха Неймар и Андрес Иниеста.

Другият голям герой за „блаугранас“ беше вратарят Клаудио Браво, който направи редица зрелищни спасявания, като на два пъти тотално отчая Кристиано Роналдо. Изявите на опитния страж със сигурност ще бъдат много по-коментирани в следващите дни отколкото завръщането на Лионел Меси в игра, който записа почти половин час на терена в Мадрид. С толкова обаче не можа да се похвали друга резерва в мача - полузащитникът на Реал Иско, който бе изгонен пет минути преди края заради груб фаул срещу Неймар.

Логично резултатът доведе и до развяването на белите кърпички от феновете след последния съдийски сигнал, а разликата между двата мастодонта в първенството става вече 6 точки в полза на Барса.

Първите минути на „Бернабеу“ не се отличиха с кой знае какво, но скоро големите съперници започнаха да създават положения. В 7-ата минута Жорди Алба се включи отляво и с пас по тревата намери Луис Суарес в наказателното поле. Уругваецът, с гръб към вратата, веднага върна с пета към Неймар, чийто шут от 17-18 метра прелетя високо над целта.

Реал отвърна с опасен пробив на Роналдо в 9-ата, когато португалецът развинти Пике и центрира остро по тревата. Клаудио Браво действа добре и с плонж изби топката пред Карим Бензема.

Резултатът бе открит в 11-ата след впечатляващи действия на Серхи Роберто. Юношата на каталунците пое топката в центъра и мина покрая двама играчи в бяло, след което метна страхотен пас за Суарес отдясно. Уругваецът без забяване нанесе шут с външен фалц, който намери долния десен ъгъл на Кейлор Навас – 0:1.

В 27-ата минута гостите трябавше да извършат принудителна смяна заради травмата, която Хавиер Масчерано получи. Жереми Матийо се появи в игра, а малко по-късно Хамес накара Браво отново да се намесва с шут от границата на пеналта.

В 39-ата „блаугранас“ нанесе втория си удар. Гостите хванаха Реал на контраатака, при която Иниеста задържа топката добре, преди да пусне вляво за Неймар, който избегна за милиметри засадата. В същото време защитата в бяло следеше повече Суарес, което позволи на бразилеца да напредне и да стреля под плонжа на Навас – 0:2.

Краят на полувремето можеше да бъде още по-жесток за Реал. Неймар и Суарес сами буквално разнищиха отбраната на „лос бланкос“ със серия подавания, позволили на бразилеца да тръгне по аутлинията. Той изчака Навас да го пресрещне и върна към Суарес, чийто шут обаче бе изчистен от Варан точно на голлинията.

След почивката Реал натисна в първите минути, като първо Марсело проби покрай Алвеш и Пике, за да стреля в аутк покрай близкия ъгъл. Минутка по-късно – в 48-ата – Хамес отправи мощен шут от дъгата, който Браво спаси с една ръка.

Барса отвърна по най-добрия начин на предизвикателството – в 52-ата минута Иниеста овладя топката в половината на Реал и пусна бърз пас по тревата за Неймар. Той с петичка остави за Иниеста, чийто кинжален шут влетя безкомпромисно под сглобката – 0:3.

Почти веднага Луис Суарес можеше да увеличи страданието на Реал, но останал сам срещу вратаря шутира в аут покрай близката греда.

В 64-ата минута Реал поиска дузпа от съдията Фернандес Бурбалан, след като от упор Гарет Бейл нацели Пике в ръката, ала реферът даде само корнер. Пет минути по-късно Бейл изработи най-чистото положение за мадридчани в целия мач, след като между петима противници намери начин да изведе Роналдо сам срещу вратаря. Португалецът опита да чукне топката над Браво, който вдигна ръце и спря удара му.

Четвърт час преди края Барса продължи да сипва сол в раните на Реал с още едно попадение. Този път Жорди Алба записа асистенция, озовал се почти на върха на атаката. Той изведе Суарес напълно сам срещу Навас, а уругваецът търпеливо изчака подходящия миг, за да стреля до десния стълб – 0:4.

До края имаше време и за Браво да блесне още веднъж. Чилийският страж доказа, че наистина е заключил вратата си, като извади страхотен изстрел на Бензема, който влиташе в горния десен ъгъл.

Пет минути преди края резервата Иско си изпусна нервите и бе изгонен с директен червен картон заради зверски шут в коляното на финтиралия го Неймар. Минутка преди края младият Мунир можеше да превърне мача в пълно унижение, но пропусна сам срещу вратаря. На другата врата Браво за пореден път отказа Роналдо, като този път стражът парира негов изстрел с глава от упор.

Така Барселона остава лидер в подреждането с 30 точки, докато Реал е втори с 24. "Белия балет" обаче ще загуби тази позиция, ако Атлетико Мадрид победи Бетис в своя мач от кръга.