Отново е време за „вечно дерби”! Левски и ЦСКА излизат в завързан сблъсък, който може да се окаже от изключително значение за титлата в Първа лига.

И двата тима все още таят надежди за първото място в крайното класиране, а тези надежди се подсилиха от поражението на Лудогорец от Черно море, което им дава шанс да намалят пасива си спрямо шампионите.

Разбира се, мач между „сини” и „червени” винаги носи особен заряд, независимо от моментното състояние на двата отбора и целите пред тях.

Зрелището между Левски и ЦСКА е днес от 13 часа на Националния стадион „Васил Левски”. По традиция може да наблюдавате най-интересния сблъсък във футбола у нас в пряко предаване по DIEMA SPORT. Дербито ще бъде предавано пряко и онлайн на PLAY DIEMA EXRA. В Gong.bg пък ще проследим срещата минута по минута и ще Ви покажем най-интересните и спорни моменти в мача.

След изиграни 22 кръга в Първа лига ЦСКА и Левски заемат съответно второто и третото място във временното класиране, а разликата между тях е само три точки. Лидерът Лудогорец пък има преднина пред „червените” от пет пункта.

На практика, загубилият в днешното дерби тим, най-вероятно ще се прости с надеждите си за титла в края на сезона.

Противопоставянето на треньорските скамейки също е много интересно. Двата тима влизат в мача след треньорски рокади през зимата. Георги Дерменджиев замени Славиша Стоянович и успя да проведе подготовката на „сините” в Кипър, докато Любослав Пенев наследи Нестор Ел Маестро в навечерието на старта на пролетния дял на първенството.

В лагера на „сините” са без двете си много опитни нови попълнения Валери Божинов и Живко Миланов, които имат травми.

Дни преди мача пък Левски се раздели с вратаря Божидар Митрев, който си тръгна по взаимно съгласие, а в същото време Нашименто бе пратен под наем в румънски тим.

В лагера на „сините” получиха добра новина, след като се разбра, че защитникът Холмар Ейлофсон ще се завърне по-рано от очакваното. Както е известно, той скъса коленни връзки през миналата година и едва сега започна леки бегови упражнения. В същото време се очаква тимът да бъде подсилен от шампион на Румъния. Става дума за защитника Кевин Боли, който се очаква да пристигне на „Герена” под наем от китайски тим.

Двубоя за ЦСКА със сигурност пропуска Кристиан Малинов, който е наказан за срещата. В групата на „червените” обаче се завръща Жанио Бикел. Именно между Бикел или младокът Валентин Антов, старши треньорът Любослав Пенев ще трябва да реши на кого да заложи в титулярния си състав.

Под въпрос до последно остава участието и на крайния бранител Ангел Лясков, който получи неприятна контузия по време на мача с Ботев Враца в миналия кръг, когато бе ударен в окото и трябваше да бъде закаран в столична болница, за да му бъде оказана помощ. Аут от сметките е Жеферсон.

При така създалата се ситуация не е изключено и Жанио Бикел, и Валентин Антов да намерят място в стартовия състав на „червените”.

В петък от щаба на ЦСКА обявиха сериозно име за шеф на Детско-юношеската си школа. Става дума за откривателя на таланти като Кристиано Роналдо и Рикардо Куарешма, португалски специалист Паоло Жорже Рибейро Кардосо.

Любопитни статистически данни преди двубоя:

Левски

- с 1:0 на 29 септември м.г. във вечното дерби прекъсна серия от 6 мача за първенство без победа над ЦСКА. В тях стигна до 2 равенства и 4 загуби, което изравни везните в общия исторически баланс в двубоите на вечните съперници. Сега сините отново имат предимство в победите

- в миналия кръг срещу Витоша Паулиньо вкара първия си гол за сините в своя 12-и мач в настоящото първенство. През миналия сезон бразилецът отбеляза 8 попадения в 15 срещи и бе стрелец №2 на тима

- водачът в листата на стрелците през сезона Станислав Костов (17) е вкарал в кариерата си едва един гол във вратата на ЦСКА в 14 шампионатни срещи с червените – при загубата с 2:3 на Левски на 15 май м.г. Балансът му срещу ЦСКА е 2 победи, 6 ремита и 6 загуби

ЦСКА:

- за първи път от 5 дербита за първенство насам и двата тима ще бъдат водени от наши треньори – Любо Пенев срещу Георги Дерменджиев. Последният треньорски дуел между българи бе на 28 май 2017 г. и в него червените начело със Стамен Белчев биха с 3:0 сините на Николай Митов, но с голове на чужденци (Симао – 2 и Кулма)

- титулярът под рамката Витаутас Черниаускас стана в миналия мач с Левски (0:1) първият чужденец, вкарал си автогол в 71-годишната история на сблъсък №1 в България. Така „резултатът” при автоголовете в дербито бе изравнен – 3:3

- 0:1 в предишното вечно дерби през сезона прекъсна серия от 16 поредни мача на армейците срещу Левски с отбелязан гол, започнала с победата с 1:0 на 20 октомври 2012 г

Баланс в мачовете между двата отбора

В Първа лига: 146 мача, 54 победи за Левски, 39 равенства, 53 победи за ЦСКА, голова разлика 206-200 за ЦСКА