Старши треньорът на Левски Георги Дерменджиев заяви в специално интервю за предаването на DIEMA SPORT – „Преди кръга“, че в лагера на „сините“ не бива да се допуска заблуда и трябва да се върви крачка по крачка. Специалистът говори за предстоящото дерби срещу ЦСКА на 24 февруари, неделя, като засегна и всички по-важни теми около тима от Герена.

Левски ще влезе в битката с „червените“ след успех над Витоша Бистрица. Кръг по-рано „сините“ направиха равен пред 10 000 на „Георги Аспарухов“ с Локо Пд, а като че ли първата победа за 2019-а година дойде в подходящ от психологическа гледна точка момент.

„Да, от психологическа гледна точка беше добре, че бихме Витоша. Срещу Локомотив Пд също играхме добре, но направихме 1:1. Има неща, които ми харесват. Те (бел. ред. - футболистите) започват да се съобразяват с това, което искам. За кратко време са минали доста треньори и са наслоени доста стилове и самите играчи са малко объркани. Затова мисля, че толкова лесно няма да се получи“, започна Дерменджиев.

Дерменджиев осъзнава, че му предстои още много работа, за да започне Левски да изглежда по начина, по който на треньора му се иска.

„Левски има да извърви крачка по крачка. Трябва да е методично. Няма как да се прескачат крачки, не трябва да се заблуждаваме в това отношение. Има създадена обстановка за това развитие на Левски, от което съм изключително доволен. Всичко се нормализира, което е добре за играчите“.

Но стабилността в клуба вече задължава повече и самите футболисти с оглед на изискванията и очакванията към тях.

„През краткото време назад футболистите не са били сигурни в много отношения. Това е било някакво оправдание, но сега, когато всичко е направено така играчите само да тренират и да мислят за мачовете, това се явява една голяма отговорност, че те да играят така, че да радват феновете, да правят това, което треньорът иска от тях. Има отговорност за целите, които са поставени. Тази отговорност трябва да се уравновеси“.

Макар че е отскоро в Левски, Георги Дерменджиев е наясно, че дербито в неделя носи по-особен характер.

„За футбола е хубаво, че ще има зрители и интересът ще е голям. Зарядът в отборите също ще е голям. Моментното състояние няма да е решаващо за точно този мач“.

Самият Дерменджиев има прекрасни спомени от двубоите на Лудогорец срещу отбора от стадион „Българска армия“. Бидейки треньор на разградските „орли“ сегашният наставник на „сините“ няма загуба срещу „червените“ – пет победи и четири равенства, едно от които 0:0 точно срещу Любослав Пенев на 9 май 2015 година в София. А и най-убедителната победа на Лудогорец срещу ЦСКА също идва под ръководството на Георги Дерменджиев – 4:0 през април 2015-а.

Сега вече, защитаващ синята идея, 64-годишният специалист признава как иска да изглежда Левски в дербито срещу ЦСКА: „Искам да го изиграе на добро интелектуално ниво“.

На питане какво значи това, Дерменджиев обясни: „Значи да бъдем разумни и да играем така, че за да го спечелим“.

„И за двата отбора мачът ще е като достойнство, доказване, но аз не искам да се въвлечем в емоционалност. Искам да го изиграем разумно мача“.

„Важно е отборът да е спокоен, за да играем мача, както искаме ние. Аз не мисля, че какъвто и да е резултатът, не трябва да извличаме генерални заключения. Има много мачове до края. Искам да видя във всяка ситуация да извличаме максимално от нея“, допълва Дерменджиев.

А защо изходът от дербито не трябва да оказва влияние върху дългосрочната стратегия на развитието на Левски?

„Аз лично не съм притеснен. Ние следваме нашата програма. Не може да се отклоняваме от нея. Ако се подадем на емоциите, ще отидем там, където до момента е бил Левски. Имам много голям респект към феновете, медиите, които отразяват всичко. Но ние трябва да следваме това, което е предначертано“.

„До лятото трябва да бъдем готови с предварителната програма и след това да изпълним дългосрочния план. Ако мислим в краткосрочно и се радваме на някоя победа, ще е заблуда, така че трябва да изпълняваме това, което е предначертано“, продължава пловдивчанинът.

Защо е още много рано да се говори за изграждането на стил в играта на Левски?

„За момента искам да се даде оптималното от играчите. За стил е необходимо време и определени футболисти. Не мога да тръгна да правя точно това, което аз искам, защото базата е различна. Сега играчите, които са тук, трябва да се чувстват добре, а не да правят неща, които аз искам, а създават трудности“.

И все пак какъв Левски иска да види Дерменджиев в предстоящото дерби?

„Аз искам Левски да победи, но искам и да излезе и да играе. Играчите да бъдат достатъчно концентрирани. За мен е важно всяка ситуация да се извлича оптималното“.