Бившият треньор на Левски Елин Топузаков беше гост в студиото на "Домът на футбола" по DIEMA SPORT 2 и коментира редица теми около "сините". Той разкри подробности за престоя си на "Герена", коментира предстоящото дерби с ЦСКА, както и допускал ли е грешки и защо налагаше прословутата схема 3-5-2. 

Ето и какво сподели той:

За престоя в Левски

"Със сигурност престоят в Левски ме промени. Но животът продължава. Научих много неща, безкрайно удоволствие ми достави. Чувствах се жив. Като играч в отбора толкова години, беше мечта за мен да достигна тук в треньорския си път." 

"Сигурно съм допускал грешки, но съм го правел единствено с намерението Левски да изглежда по най-добрия начин. Със сигурност обстоятелствата така се стекоха, в нито един момент не съм се отказвал да работя." 

"След първите три кръга от пролетта нямахме успехите, които трябваше да имаме. При различни обстоятелства можехме да спечелим и трите мача. Но в крайна сметка треньорът зависи от резултатите. Отговорността е изцяло моя и така или иначе аз я поех." 

"Вече съм по-улегнал, поставям си цели и съм достатъчно упорит да ги преследвам. Мечтите са такива, за да бъдат постигани. Дай Боже и в чужбина да изляза, никога не казвам никога. Още съм съвсем млад в това поприще, всичко се случва. Искам да имам ежедневна работа и да осъществявам идеите си." 

За напускането на "Герена"

"Аз съм треньор, затова съм тръгнал по този път, а не съм искал да съм шеф и директор. Затова тръгнах от най-ниското стъпало, не съм пропускал етапи от треньорското развитие. Над мен винаги е имало шефове, защото такава е структурата в един нормален клуб. И когато няма резултати, треньорът си отива." 

"Разочарован съм от резултатите, защото имахме ситуации, с които да вземем три победи. Не знам дали беше липса на късмет или друго, но не можахме да спечелим. Всеки треньор има своите виждания за стил и начин на игра."

"Това, че аз не успях да интегрирам идеите си и че нямах време да ги реализирам напълно, е съвсем нормално да си тръгна. Аз имам собствено мнение и ще го отстоявам. Говоря за постройка на игра, за стартов състав и винаги ще се съобразявам с това."

За схемата 3-5-2 и защо искаше да я използва 

"Сложно е да се говори дали имах футболисти. Прословутата ми идея за схема 3-5-2 беше за това, че да съм подготвен за всяко тактическо естество. Исках отборът ми да знае как да реагира във всяка една ситуация, да имаме тактическа грамотност във всеки един момент. Да се знае, че във всеки един момент можем да варираме постоянно. Моя идея беше по време на мачовете да променяме схемата и да изненадваме противника." 

"Играчите приеха доста добре тази схема. Дори да не е сега, те ще ми бъдат благодарни след време, защото това е натрупване. Ако отидат в чужбина и това им се случи в новия отбор, ще знаят как да реагират."

За зимната селекция и кой е повлиял за нея 

"Имаше финансови параметри за селекция през зимата. Имаше спънки, че не сме атрактивни като държава и първенство, не можем да предложим добри пари на чужденците и това е реалност. Не мога да си представя перспективен млад чужд футболист да избере България, няма как да стане." 

"Опитахме се, а трябваше да се подсигурим на доста постове. Но тежкото финансово състояние си каза думата, това ме подтикна да имам твърда позиция да не взимаме недоказани чужденци. Това е мое мнение. Когато не съм бил убеден в качествата на играча, бил съм против взимането му." 

"Селекцията в Левски зависи от много хора, решенията се дискутират и трябва много хора да са на едно мнение, за да се направи трансфер. Трудно е, не всеки път можеш да вземеш правилното решение. Не визитката играе на терена. Понякога чужденци със солидна визитка, но след тежки травми и доста време извън игра, няма как да помогнат." 

"В Левски винаги треньорът е имал крайното решение кой да бъде привлечен. Има скаутско звено, спортен директор и не може да се вземе някой по желание на наставника заради финансови проблеми, се минава по следващите варианти надолу в списъка." 

"Винаги съм бил колективен играч, винаги съм взимал мнението на всички от щаба. Всичко това е било с мисълта Левски да бъде по-добре. Имало е и спорове, но в крайна сметка, когато повече хора спорят, винаги ще се избере най-доброто." 

"Не мога да коментирам какви са вече нещата от кухнята. Аз докато бях треньор, имах доста набелязани български футболисти и няма да е коректно да назоваваме имената им, защото си имат отбори." 

"Българският футбол изисква вложения. В отбори като Левски, когато се търсят успехи, изискват се класни чужденци за това. Въпросът е колко пъти можеш да направиш точното попадение за играч. Не може да се отрече, че през годините са играли изключително качествени играчи, както и обратното. Въпросът е да намалиш грешките до минимум."

Ще бъде ли на мача с ЦСКА и какви са емоциите преди дербито? 

"Естествено, че ще бъда на мача с ЦСКА. Винаги ми е било приятно да съм на трибуните, а не по телевизията. Дадохте първо думата на губещия отбор, така че нека се радваме левскарите след мача." 

"Емоциите са същите, защото публиката прави така, че този мач да има специален заряд и да е по-различен от всички останали. Всички предпоставки за голям мач и дерби са налице."

Можеше ли Левски още да се бори за титлата и боледува ли клубът? 

"Можеше Левски още да се бори за титлата, защото загубихме доста нелепо точки, още преди Нова година. Мнението е, че Левски загуби инерцията след напускането на Люпко. Резултатите говорят за това, но най-вече ни тежаха пропуските, за да спечелим повече мачове и точки." 

"Знам възможностите на всички момчета и знам, че когато надхвърлят възможностите си, става много по-добре. Детайлите и концентрацията във всеки мач са много важни, както на играчите, така и на отбора като цяло." 

"Идеята на Левски като цяло е винаги да разчитаме на школата. Но тези момчета трябва да се преборят и да извоюват мястото си. Не можеш да излезеш с шестима юноши и те да са с увереността, която има един опитен играч. Трябва да има и опитни българи в състава. Присъствието на юноши не е достатъчно само по себе си, трябва да има и резултати." 

"Сигурно Левски боледува, имаше много промени. Нормално е да има катаклизми, да има сътресения на всяко едно ниво. Но в крайна сметка футболистите са най-важни в един клуб и те трябва да вадят кестените от огъня. Те трябва да доказват, че имат качества за свещената синя фланелка. На феновете им е най-драго на сърцето, когато Левски побеждава", завърши Топузаков.