Бившият треньор на Левски и Лудогорец Стойчо Стоев сподели, че най-вероятно мачовете между Лудогорец и ЦСКА в плейофите ще решат шампионската титла. Стоев коментира поведението на нападателя на ЦСКА Фернандо Каранга.

Треньорът бе гост в предаването "Домът на футбола" по телевизия DIEMA SPORT.

Стоев: Шансовете на Левски са за Купата, Роси е добър треньор

"Добре съм, това е най-важно. Надявам се в близките два месеца да има някакво развитие по моята професионална кариера. Човек има нужда от време на време от почивка, но някой път удължаването на почивката води до излишно напрежение. Време е вече да мисля за по-нататъшна реализация. Един треньор не винаги може да избира опциите за своето развитие. Треньорската професия е такава, че треньорът винаги е готов да отиде там, където преценява, че условията ще му паснат на стила или прецени, че не бива да се ангажира на даден отбор, ако прецени, че това ще повлияе на неговия имидж", коментира Стойчо Стоев.

За последното дерби ЦСКА - Левски, Стоев сподели: "Условията бяха такива, че трудно можеше да се говори за спортно-техническия аспект на самия двубой. Основното беше - борба, характер. Равностоен мач. ЦСКА съумя да излъже Левски с едно статично положение. За тези дербита може да говорим, когато и на двата тима им се предоставят необходимите условия. Имаше доста хора, които въпреки лошото време, подкрепяха своите отбори. Казах, че в тези дербита един детайл решава мача. Така се решават обикновено тези дербита. Залогът е доста голям и е нормално и емоцията да дърпа футболистите. За мен нямаше нещо, което да отличава единия от другия отбор."

Стойчо Стоев за поведението на Каранга: Проблемът е на самия клуб

"Когато един отбор печели два-три последователни мача, тогава говорим за характер. Наистина е характер в последните минути. Показваш, че отборът не се отказва и търси победата. Освен късмет е и характер. Трудно е в момента да определя дали е някакво шампионско начало. Твърде рано е. Тепърва предстоят плейофите. В тези мачове, ако не се направи някоя спънка, най-вероятно ще се види докъде е стигнал отборътв шампионските си амбиции, ако говорим за ЦСКА. Мачовете с отборите, които са в по-долната част на таблицата решават шампионската титла. Но в момента плейофите са така, че евентуално сблъсъкът Лудогорец - ЦСКА може да подпечата шампионската титла за единия отбор", каза още специалистът.

Попитан за думите на Стойко Сакалиев, че знае как ще свършат мачовете Лудогорец - Верея и Лудогорец - Ботев, Стоев коментира: "Да ви кажа не знаех, че има такава близост между тези ръководители. Не мога да коментирам. Нямам представа какво има предвид. По-скоро ще решат основните мачове - Лудогорец, Левски и ЦСКА. Може и в средата на плейофите да се реши кой ще е шампион. В България винаги очакваме някакви неща да се случат. Просто може би нагласата на българина е такава, че нищо не се решава по чист път. Надявам се чисто футболните неща да надделеят."

"Мога да кажа, че например, когато бях треньор на Лудогорец по това време бяхме с равни точки с Литекс и ЦСКА. Тогава бяха два отбора. Мисълта ми е такав, че Лудогорец има предимство и то е очевадно. Имам предвид дълбочината на състава. При ЦСКА не е точно така. Един такъв сезон, в който им предстоят още 10 мача, в които ще има може би и наказания, и контузии, и умора, това може да реши шампионата", заяви още Стойчо Стоев в предаването "Домът на футбола".

Колкото до поведението на нападателя Фернандо Каранга, Стоев коментира: "Всеки клуб трябва да има изисквания за високи стандарти на поведение на своите футболисти. Всеки футболист има право да си изразява радостта по свой собствен начин. Това не е проблем. Проблемът е на самия клуб до каква степен приема, че това е нещо нормално или че това може да навреди на негово име не само в България, но и в Европа и да вземе нужните мерки. Тези мерки винаги се взимат предварително. Клубът си остава, футболистите са преходни. Спортът възпитава. За много от подрастващото поколение тези футболисти са идоли и те им подражават. Всеки футболист освен правата си, знае и задълженията си."

"Стамен е достатъчно вече рутиниран треньор, за да знае какво да каже на своя футболист. Това е част от играта. Всеки футболист, който по някакъв начин всява респект в противниците, бива провокиран. Всеки футболист обаче знае, че има някакви граници на поведение, които не трябва да прекрачва", добави още Стоев.