Един от бившите наставници на Левски Стойчо Стоев коментира шансовете на "сините" за шампионската титла и за Купата на България.

"Това, което виждаме всички в Левски, това и аз. Не мога да кажа сравнение или съпоставка с това, когато аз бях там. Още повече, че си има треньор, който е и чужденец. Всеки си има някакви идеи и виждане за комуникацията с футболистите. Много различни неща са и е трудно да се обеснят в момента. Левски има мачове за Купата с ЦСКА. Много важни мачове. Ясно е, че шампионската титла е между Лудогорец и ЦСКА. Те нямат никакви шансове. Шансовете са за Купата. Едно спечелване на полуфинала с ЦСКА ще даде импулс на самите футболисти, на феновете, най-вероятно и на ръководството. Ако успееш да спечелиш и финала, вече мислиш по-позитивно за своето бъдеще", заяви Стойчо Стоев в предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT.

Стойчо Стоев: Дано футболните неща надделеят в битката за титлата

"Когато избираш един треньор, ти трябва да знаеш какво изповядва. Делио Роси е на такава възраст, че целият му живот е минал в Италия. При тях водещо е било прагматичният футбол. Идва в една непозната страна, в отбор, който е  гранд и трябва да играе по различен начин. Трудно му е. Колкото и да го критикуват, и да искат по-нападателен футбол, просто такъв му е стилът. Трябва, когато избират треньор, ръководителите да са запознати. Не можем да говорим, че Делио Роси е слаб треньор. Това е абсурд. Със сигурност Роси иска отборът му постоянно да печели. За съжаление не се получава. Съмнявам се, че и в бъдеще Левски ще играе атрактивно. Всеки стил се определя от треньора. За мен Делио Роси е един добър треньор. Гледам мачовете на Левски, да, но гледам чисто професионално. Какво може евентуално да видя, нещо ново, което може да ми помогне в бъдещата работа или което не бих правил. Не гледам просто като фен. От италианци винаги може нещо да се открадне. Говоря най-вече в дефанзивен план. Да, има неща, които не бих въвел, нормално е. Винаги съм изповядвал атакуващия футбол. Такъв футбол харесвам. Където и да отида, винаги съм се опитвал това да е основно мото", заяви още Стоев.

Треньорът, който бе начело и на Лудогорец преди време, взе отношение и за представянето на разградчани, и настоящия наставник Димитър Димитров- Херо.

"За резултати - Лудогорец е първи в класирането, значи работата дава резултати. Всеки треньор си има визия за отбора. Нормално е той да изисква нещо, което смята, че е правилно за своя отбор, за да може да побеждава. Дали ще се получи или не се вижда през май месец", каза Стоев.

Попитан за някои критики, които изказа Марселиньо, Стойчо Стоев заяви: "По принцип, да, тези неща трябва да оставт в кухнята. Не би трябвало да излизат от клуба. Трябва да се намери решение -ръководство, треньори, футболисти, за да може отборът да върви добре в първенството. Евентуален разрив никога не е в полза на отбора. Не мисля, че до такава степен все още има някакви кой знае какви катаклизми. Това е било мнение на Марселиньо и е нормално. Стилът е малко променен, което си е визия на самия треньор."

"Треньорът навсякъде трябва да е дипломат с играчите. Той се сблъсква с всякакви футболисти и те са движещата сила за развитието даже и на самия треньор. Един треньор трябва да е много дипломатичен спрямо футболисти и много съпричастен с тях, защото са и хора. Трябва да уважаваш и тяхното лично пространство. Футболистът, когато види, че треньорът го изслушва и това е мотивация, която трудно може да се постигне по друг начин", коментира още Стойчо Стоев и продължи:

"Навсякъде, където съм бил съм се стремял към футболиста да гледам като към човек и след това футболист. Стремял съм се в личния контакт да помогна да покаже всеки качествата си. Проблем не бих казал, че съм имал. Имал съм някакви проблеми, неминуемо е. Няма как да не се сблъскаш с някои проблеми, но винаги съм ги решавал. Наказанието е най-лесното. Ефектът е почти нулев. По-скоро един диалог с футболиста би дал повече опции за развитие в отношенията. Футболистът първо играе за себе си, после за клуба и феновете, а най-накрая естествено и за треньор си, ако има нужното уважение към него."

"За мен е трудно Берое и Ботев да се намесят в битката за първите три места. По-скоро може битката да е между Ботев и Берое за четвъртото място, защото може да даде опция за бараж. При Ботев зависи и полуфиналът за Купата как ще протече", сподели Стоев, а по повод битката във Втората осмица, треньорът каза:

"Нямам фаворит. Там може да се намесят доста отбори. Там имат шансове и Славия, и Локо Пловдив, и Септември, Черно море, доста отбори имат шансове. Няма гаранция кой ще изпадне. Там има мачове и след плейофната фаза и може всичко да стане. Не бих казал със сигурност, че Витоша е отборът, който ще изпадне."

По повод новия шеф на българските съдии и дали ще има промени, Стойчо Стоев коментира: "Съмнявам се, че страстите веднага ще се уталожат. сигурен съм, че ще има амбицията да промени много неща. В България много трудно се променят някои неща. Говоря специално за съдийството. Не конкретно само това, което виждаме на терена, а това, което се случва преди самите мачове. Самата мисъл в съдията кои отбори играят, кои са президентите. Виждаме, че имаме не лоши съдии. Имаме добри съдии. Проблемът им е тук в България. Защото може би съдията си мисли, че евентуална реакция, може да се окаже, че не е правилното и да изгори като съдия. Имахме толкова примери в миналото. Всеки съдия може би си мисли, че може да се случи това и трепери за работата си."

"В България по принцип нямаме култура на поведение. Не знам защо така се е получило. Имам чувството, че когато даден ръководител тръгва на някаква атака срещу ръководител от друг клуб, тръгва неприятно. Другият отбор, за да не остане по-назад отвръща по същия начин. Водят се едни дискусии между клубовете, в които поведението на ръководителите им не отговаря на висотата на клубовете. Не знам защо някакви спорове трябва да се решават по медиите", завърши Стойчо Стоев.