Славия зарадва феновете си с първа победа този сезон. "Белите" взеха столичното дерби със Септември, на което бяха символични гости на Националния стадион "Васил Левски". 

Ивайло Димитров: Имам договор до зимата, можеше да бием с повече

Те надделяха с 2:0 в мача, белязан от страхотните изяви на Ивайло Димитров. Нападателят откри резултата в началото на двубоя, а през втората част изработи и дузпата, от която Иван Минчев оформи крайния резултат. 

Загорчич: Целим се в Топ 6, искам да играем със самочувствие

В тази ситуация беше изгонен и Александър Бранеков, което предреши на практика победата за Славия. Малко след това за протести беше изгонен и наставникът Димитър Васев и всичко приключи. 

Помощник-треньорът на Септември: Още търсим облика си

Първата част беше изключително интересна, макар в началото да започна леко нервно. Първите удари бяха на сметката на Славия, като ги отправи Ивайло Димитров, но беше спрян. 

Вратарят Валентин Галев обаче нямаше какво да направи в 11-та минута, когато се откри третият шанс за Димитров. Тогава Омар Абуд по страхотен начин го изведе зад защитата и той с техничен удар пусна топката далеч от обсега на стража, за да се оплете в мрежата за 1:0. 

Малко по-късно дойде най-лошият момент за "белите" преди почивката. При един опит да избие топката вратарят Георги Петков разтегна мускул и напусна принудително терена. Все още не е ясно колко време ще бъде извън терена. 

Въпреки този негативен случай за тях, "белите" продължиха да са по-активни и да изпускат шансове. При един от тях в 21-та минута Омар Абуд стреля в тялото на защитник на Септември от близка дистанция. 

Между 30-та и 35-та минути дойдоха най-интересните ситуации пред вратата на септемврийци и символичните гости само могат да съжаляват, че не вкараха втори гол. Първо в 31-та минута Иван Минчев стреля много опасно под гредата от пряк свободен удар, но Валентин Галев изби. 

От последвалия корнер Минчев завъртя много опасно топката, но тя кацна на горната мрежа на вратата от външната част. Веднага след това пък дойде и пропускът на мача. Тогава младият Петър Генчев подари топката на Ивайло Димитров в наказателното поле. 

Нападателят явно не очакваше това и стреля в тялото на излезлия да го пресрещне Валентин Галев. Топката обаче стигна до Георги Йомов на почти празна врата, но младокът стреля над нея в аут. 

Малко по-късно дойде и първата опасност в полза на Септември. Тогава Борис Галчев центрира от пряк свободен удар и качи топката на главата на Крис Гади, но неговият изстрел мина на сантиметри встрани от вратата. 

След тези вихрени минути темпото до края на полувремето спадна драстично. Положенията се изчерпаха и в крайна сметка, въпреки много дългото продължение, повече попадения преди почивката нямаше и "белите" се оттеглиха с гол аванс. 

Втората част също мина с надмощие на Славия. Иван Минчев не спираше да твори опасности от статични положения, а ударите на Матеуш и Ивайло Димитров не намериха очертанията на вратата. 

Малко след изтичане на час игра дойде и най-спорната ситуация в мача. Тогава Димитров се измъкна зад защитата на Септември на скорост и беше пресрещнат от Александър Бранеков. Нарушението на бившия славист беше безспорно. 

Останаха съмнения дали то е било извън наказателното поле, но повторенията показаха, че може би по-скоро е вътре. На такова мнение беше и реферът, който посочи бялата точка. От нея Иван Минчев оформи крайното 2:0 и на практика всичко приключи. 

Афектиран от развоя в тази ситуация наставникът на септемврийци Димитър Васев влезе в остри словесни битки с реферския щаб и логично беше изгонен. Това направи задачата на тима му непосилна до края на двубоя. 

Последва разумна игра от Славия и безсилие от страна на символичните домакини. Четвърт час преди края на мача дойде и предпоследното чисто положение за "белите" в този мач, когато отново Димитров се измъкна зад защитата и стреля опасно, хвърляйки се на шпагат, но стреля на сантиметри в аут, а вратарят Валентин Галев получи лека травма. 

В 86-та минута отново "белите" изпуснаха страхотен шанс. Тогава Георги Йомов центрира от фланга към далечната греда, където непокрит беше Калоян Кръстев, но той от няколко метра стреля встрани от вратата. 

В крайна сметка до края на двубоя не се случи нищо интересно, освен няколко разбърквания и така Славия взе успеха с 2:0. Така момчетата на Златомир Загорчич събраха 4 точки в актива си, докато Септември е с една по-малко. 

Септември: Валентин Галев, Румен Трифонов, Петър Генчев, Александър Бранеков, Богомил Дяков, Борис Галчев, Даниел Георгиев, Антони Иванов, Владислав Романов, Крис Гади, Мартин Тошев;

Резерви: Янко Георгиев, Траян Траянов, Иван Тилев, Иван Вълчанов, Ишмаел Байду, Димитър Костадинов, Янко Сандански;

Славия: Георги Петков, Михаил Венков, Абуд Омар, Стефан Велков, Матеуш Да Силва, Емил Мартинов, Славчо Шоколаров, Стефан Велев, Иван Минчев, Ивайло Димитров, Георги Йомов;

Резерви: Maрио Кирев, Костадин Велков, Янис Карабельов, Емануел Чигози Мба, Китан Василев, Калоян Кръстев, Владислав Узунов.