Българският футболен съюз и в частност Борислав Михайлов е изиграло ключова роля във взимането на решението на УЕФА за допускане на ЦСКА в европейските турнири от следващия сезон. Това разкри адвокат Първан Първанов на днешната пресконференция. 

Пламен Марков: Щастливи сме от решението на УЕФА

От ЦСКА са оттеглили иск срещу УЕФА

"Това решение на УЕФА във формата, в която е издадено, е окончателно. Ролята, която БФС изигра в нашия случай, беше положителна. В един от най-важните елементи от това, което се случи, се оказа че Борислав Михайлов е много влиятелен в УЕФА. Благодарни сме, че ни подкрепи в някои от моментите", каза адвокат Първанов.

“Основно УЕФА кореспондират с БФС за каквито и да е решения. Това са производства, в които федерацията задължително взима решения. В началото голяма роля изигра лиценза, който издадоха от БФС, че ЦСКА може да играе в Европа.  Футболният съюз винаги е откликвал на тези искове. Не мисля, че искове от други отбори ще бъдат възможни, но сме виждали всякакви екзотики. Ние не можем да спрем някого, ако иска да обжалва, но мисля, че решението ще бъде негативно. Това е окончателно решение на УЕФА. Ние сме адвокати на ЦСКА. Има комуникации, които се водят между федерациите и нас не ни вкючват в тях."

“Михайлов има своето влияние. Той заема важна позиция. В самия ден на избора за президент имаше представител ма УЕФА. ЦСКА вече ще играе в турнирите и гледа напред към сътрудничество с БФС."

Адвокат Първанов разкри, че ЦСКА ще стори всичко по силите си, за да удовлетвори кредиторите на обявеното в несъстоятелност дружество ПФК ЦСКА АД.

“Правно погледнато няма връзка между плащането на активите и тригодишното правило. Дали това е взето предвид от УЕФА, не зная. Един от двата основни довода да получим отказ първия път бе, че “кредиторите няма да получат нищо”. При сегашната ситуация ЦСКА е направил всичко необходимо, за да се удовлетворят техните желания."

“Искам да ви кажа, че ЦСКА ще осигури най-високото в историята на футбола удовлетворяване на кредиторите, когато говорим за банкрутирали клубове. Ако беше оздравено старото дружество, хората щяха да получат по-малко. Ние обаче не можем да направим каквото и да е, докато съответният съд - в случая ВКС, не излезе с решение и в 7-дневен срок задълженията не станат платими."

Юристът също така е категоричен, че Европейската футболна централа няма право да отнема титли на даден отбор. 

“Историята на ЦСКА въобще не е предмет на споровете, които имаме с УЕФА. Спекулациите, които се правят в медиите, се правят нарочно. УЕФА оп никакъв начин не може да регулира този въпрос. Това е въпрос на време това да бъде поправено. Много е важно да уточним следното. Кое дружество е правоприемник на друго няма никакво отношение към това дали индентичността на един клуб е преминал върху друг клуб. Почти всеки клуб, който играе в Първа лига в един момент, го е правил."

“УЕФА няма право да признава титли. Колко титли има ЦСКА? Този въпрос е редно да бъде затворен. Нито БФС, нито УЕФА имат правомощие да казват кой колко титли има. Това попада извън предмета на нашите дела. Решението на УЕФА да участваме в Европа няма нищо общо с тази техническа грешка, която някой злонамерено успя да намери. Тази грешка ще бъде поправена предполагам от Литекс. Това няма никакви правни действия. Нещата са несвързани. Могат да бъдат спокойни феновете на ЦСКА. Много бихме желали да отидем пред КАС, но това не е регулирано право. В рамките на производствата УЕФА и БФС напълно поддържат тезата, че ЦСКА си има 31 титли. Това е изцяло технически въпрос."

“Това не е въпрос, който е регулиран от УЕФА. Всички клубове, които са правили преобразувание имат изписана тяхната история. Това с оглед на тежестта на делото, на отличното решение, които имаме, са въпроси, които се надявам да бързо да бъдат решени.

“Казах, че е извън контрола на ЦСКА какво ще направи Върховния касационен съд. Това, което се опитват да направят много хора, е да обвържат плащането на емблемата с нашите отношения с УЕФА. Дали това е било взето под внимание от УЕФА. Направена е оферта. Тя е приета. Кога ще възникне задължение да се плати, няма как да знам. Първо трябва да има съдебно решение."