Макар да не се е разпространявало из медиите, Съдийската комисия е била безжалостна към провинилите се рефери от началото на сезона. Това разкри председателят ѝ Йордан Сталев, който разкри, че само от юли досега, 12 арбитри са изкарали период "в бокса" заради санкции, продиктувани от грешките им. Въпреки това, той като цяло е доволен от представянето на подопечните си. 

"Всички тези позитивни и негативни развои на нашите съдии като тяхната работа на терена, мога да кажа, че Съдийската комисия като цяло е доволна от представянето на съдиите. Искам да спомена нещо много важно - за този период от 91 мача, поради това, което приехме, да не се афишират наказанията на съдиите в медиите, това не означава, че Съдийската комисия не е налагала такива в изминалия период." 

"За този период комисията е наложила над 12 наказания на рефери от елита на база на оценките, които те получават. Става въпрос за оценки от 7.9 и по-надолу. Тези наказания остават вътре в комисията, но можете да го забележите при слабо представяне на съдия. Същият този съдия 1, 2 или 3 кръга не получава наряди за никакви мачове." 

"При следваща такава проява на този съдия, след като се върне в листата, броят на мачовете, в които е навън, се увеличава. И в момента има шестима съдии, които са наказани да не ръководят мачове в Първа лига. Поради тази причина част от четвъртите съдии в Първа лига са ръководещи във Втора лига, защото имаме много наказани", заяви Сталев и определи като безсмислени жалбите срещу съдийството.  

"Не е нужно определени отбори да пускат жалби срещу съдиите, това не е достатъчно и необходимо, за да се наложи наказание за съдия, който не се е представил добре. За тези 13 кръга имаме само две жалби, а ние сме наложили санкции на 12 рефери. Това е доказателство, че комисията налага санкциите, които реферите заслужават." 

"Откакто съм председател на съдиите, една-единствена причина е, че стоя вкъщи и гледам всеки един мач, не съм дал на никой съдийски наблюдател. Гледам всеки мач, добивам ясна и точна представа за тяхното представяне. И преди съдийският наблюдател да вземе решение за представянето на съдията, аз знам още преди него арбитърът как се е представил", заяви Сталев.

Според него, добър атестат за представянето на арбитрите ни е, че много често получават наряди от УЕФА да ръководят битки от евротурнирите и въпреки някои грешки, оценките за тях са високи. 

"За изминалите две години БФС и УЕФА са заделили много средства за обучение на всички съдии в България - от най-долно ниво до елита. За 2017 г. общата сума за обучение е 143 хил. евро. За тази година е 168 хил. евро."

"Тези средства са разходвани единствено за обучение и развитие на съдиите в България. Тези средства идват по направление от УЕФА и БФС. БФС и Борислав Михайлов правят повече от достатъчно за развитие на съдийството. Аз като председател искам да благодаря на президента на централата за това."

"През настоящия сезон - от юли досега - родните съдии имат 34 мача в УЕФА, от които част от тях са в последните месеци. Никола Попов, Георги Кабаков, Станислав Тодоров и Ивайло Стоянов са свирили в групите на Лига Европа." 

"Още като застанах на поста казах, че ще предстои развитие на българските съдии. 34 мача в Европа не са никак малко. От тази бройка 5 са футзал и два са плажен футбол, всичко останало са мъжки футбол, квалификации и т.н. Това е доказателство за отличното представяне на родните съдии извън България, доказателство от УЕФА е това."

"Единственият мач на българските съдии, за които отзивите не бяха добри, на всеки се случва. В последния кръг в УЕФА и Шампионската лига имаше достатъчно много грешки от страна на съдиите. Но видяхте, че всички правят грешки."

"Тук трябва да се работи със съдиите и тези грешки да се сведат до минимум. Ще има семинар, ще се изяснят всички слабости и ще се стремим да ги отстраняваме. Не смятам, че това може да се реши с магическа пръчка. За 7 месеца начело на комисията, всички виждате каква промяна има в съдиите и в поведението им на терена", заяви още шефът на съдиите.