Ако има някой, който да е добре запознат с качествата на новия наставник на ЦСКА Нестор Ел Маестро, това е единственият българин, който се подвизава в първенството на Словакия Васил Божиков. Той носи екипа на Слован Братислава, който завърши втори зад тима на Ел Маестро - Спартак Търнава.

Според защитника, макар стилът на игра на отборите на специалиста да е подчертано дефанзивен, той все пак не е грозен за гледане. Впечатленията му са придобити от многото директни битки между двата тима миналия сезон.

"Изиграхме общо шест мача помежду си този сезон и впечатленията ми от треньора, както и на всички специалисти в Словакия, са много добри за него. Казват, че е млад и много амбициозен треньор, който практикува приятен за окото футбол, същевременно концентриран върху много здрава защита. В същото време, доста ефективни са пред гола."

"Не съм запознат със скандала в Словакия с купената титла на Спартак Търнава, от вас го научавам", заяви Васил Божиков пред "Дрик радио" и коментира изминалия сезон с екипа на Слован.

"За мен измина един успешен сезон, в който изиграх доста мачове. Най-важното е, че бях здрав и нямах проблеми. Спечелих Купата на Словакия, което е успех, завършихме на второ място след Спартак Търнава. Добър сезон, но не перфектен. Щеше да е добре да сме шампиони, но има върху какво да надграждаме за следващия сезон."

"Това е може би един от най-силните сезони в кариерата ми. Бях здрав, играх много мачове, спечелих и трофей. В Словакия футболът е на сравнително добро ниво, не искам да правя съпоставки с България, има сходни неща. Но ми прави впечатление, че отборите излизат и са тактически грамотни."

"Футболистите обичат да влизат в шамарите и влизат в единоборства", добави Божиков и разкри подробности за своя клуб, който макар да е име в Европа от миналото, у нас не е толкова добре познат.

"Слован е най-титулуваният и най-успешният отбор в Словакия. Все пак през 1969 г. печели и Купата на УЕФА. Собственикът Иван Кмутрик е доста сериозен човек, прави доста големи инвестиции за отбора, купува играчи, в момента строи страхотен 20-хиляден стадион, който ще бъде завършен в края на септември. Хората искат да върнат тоя отбор в Европа, правят се големи инвестиции", заяви Божиков и говори за националния отбор и предстоящата Лига на Нациите, която започва през септември.

"Имаме доста добро треньорско ръководство и смятам, че имаме много добър колектив. Ако всеки се раздаде на максимум, имаме своите шансове. Просто да играеш за страната си е върхът в кариерата и е голяма гордост", завърши бившият защитник на Литекс.