Лудогорец постигна втора поредна победа на лагера си в Австрия и трета през лятната подготовка преди старта на сезон 2019/20. Разградският тим надви азербайджанския шампион Карабах с 2:0, а 45 минути за азерите игра българският полузащитник Симеон Славчев. Головете за родния първенец бяха дело на Марселиньо и Димо Бакалов, а срещата ще се запомни с добрата ефективност на „орлите”.

Лудогорец създаде пет положения в хода на мача в Кьосен, а две от ситуациите влезнаха във вратата на Карабах. Тимът на Стойчо Стоев също така продължава да има допуснат само един гол в трите си контроли – от Надежда Доброславци от дузпа. Следващата проверка на „орлите” е на 26-и юни срещу украинския гранд Шахтьор Донецк.


Реакциите след края на мача:

Симеон Славчев: Стана мач, не беше само джаскане

Стоев: С Битон и Марселиньо станахме много атакуващ тим​


Съвсем очаквано наставникът Стойчо Стоев прави няколко промени в стартовия си състав, за разлика от срещата с Триглав. На вратата започва Пламен Илиев, а карето в защита пред него е изградено от Сисиньо, Антон Недялков, Драгош Григоре и най-новият в селекцията на разградчани футболист - Жордан Икоко. Опорна двойка полузащитници са Светослав Дяков и Дан Битон, а Марселиньо ще е "на гърба" на нападателя Димо Бакалов. По крилата за "орлите" ще играят Светослав Ковачев и Мавис Чибота.

Карабах излиза в постройка 4-5-1, като нападението е водено от Махир Емрели. Българинът в състава на азерите Симеон Славчев е оставен на резервната скамейка.

Още в първата минута Лудогорец можехе да инкасира попадение след върната топка към Пламен Илиев. Стражът на „орлите” се забави с изритването на топката, а Емрели атакува топката и я блокира, но след двоен рикошет тя излезе в корнер. При последвалия ъглов удар пък Карабах можеше отново да поведе в резултата, но топката бе избита от голлинията от Димо Бакалов. Лудогорец направи добра атака в седмата минута, като Мавис Чибота и Димо Бакалов комбинираха, но последният не успя да завърши атаката.

В 13-ата минута дойде първата хубава възможност за Лудогорец. Мавис Чибота бе намерен с прекрасен пас зад гърба на защитата, овладя и стреля с десния крак, но вратарят Вагнер реагира и изчисти в ъглов удар. При корнера, изпълнен от Дан Битон, Димо Бакалов отправи удар с глава, който бе изчистен от голлинията от бранител на Карабах. Натискът на разградчани даде резултат и в 17-ата минута Лудогорец поведе. Дан Битон проби отдясно, но пусна успоредно за Димо Бакалов, който върна метър назад за Марселиньо. Плеймейкърът на Лудогорец отправи мощен удар по земя, а топката влетя в долния ляв ъгъл на Вагнер – 1:0.

В 24-ата минута Карабах можеше да изравни резултата, след като Зубир овладя отляво и отправи диагонален удар с десния крак, но топката прелетя край десния страничен стълб на Илиев. Миг по-късно Махир Емрели отправи удар от средна дистанция, но отново неточен. В 29-ата минута и "осмицата" на Лудогорец Дан Битон пробва късмета си от сериозна дистанция, но топката прелетя над напречната греда на Вагнер. Две по-късно Ковачев напредна много добре отдясно и върна назад към Мавис Чибота, но ударът му не бе достатъчно сериозен, за да затрудни вратаря на Карабах.

11 снимки

Минута преди края на първото полувреме Пламен Илиев трябваше да се намесва уверено след тежък удар на Абдулах Зубир, но стражът на разградчани съумя в крайна сметка да улови топката.

През второто полувреме в игра за Карабах влезе българският полузащитник и бивш футболист на Литекс Ловеч - Симеон Славчев. Първата по-сериозна ситуация през втората част дойде на сметката на Карабах. Тогава на дъгата на наказателното поле бе намерен Дани Китана, а испанецът отправи удар, но ужасяващо неточен. След един час игра "белите" в този мач направиха поредна добра ситуация. Зубир видя Абдулайев, който стреля, но Ренан се намеси добре и изчисти в корнер. 

Родният първенец успя да удвои резултата след 70 минути игра. Топката бе открадната в средата на терена от Джоди Лукоки, а Станислав Манолев пусна веднага пас за Лукоки, който се освободи от Гараев и пусна успоредно за Бакалов, който не можеше да сбърка – 2:0.

В 78-ата минута Муса Гурбанлъ опита удар от средна дистанция, но топката спря право в обятията на Ренан дос Сантос. Миг по-късно Рафаел Форстър сбърка при изнасянето на топката, а Симеон Славчев се завъртя и стреля от границата на наказателното поле, но топката прелетя над напречната греда на Ренан. До края на срещата двата отбора чувствително намалиха оборотите и съвсем заслужено срещата завърши при резултат 2:0 за българския тим.


ЛУДОГОРЕЦ - КАРАБАХ 2:0

1:0 Марселиньо (17')

2:0 Димо Бакалов (70')

Стартови състави:

Лудогорец (4-2-3-1): Пламен Илиев – Сисиньо, Рафаел Форстър, Драгош Григоре, Жордан Икоко – Дан Битон, Светослав Дяйков – Светослав Ковачев, Марселиньо, Димо Бакалов - Мавис Чибота

Треньор: Стойчо Стоев

Карабах (4-5-1): Карабах: Вагнер да Силва – Максим Медведев, Рашид Садигов, Абас Хюсеинов, Рахил Мамадов - Мичел, Дани Кинтана, Абдулах Зубир, Ричард, Филип Озобоч – Махир Емрели

Треньор: Гурбан Гурбанов