Административният директор на ЦСКА Милко Георгиев коментира с умерено задоволство писмото на УЕФА, което утвърди, че през следващия сезон клубът ще бъде допуснат до участие в евротурнирите, стига да си завоюва това право по спортен път.

Казусът с „червените” и изваждането им от Лига Европа за 2017/2018 непосредствено преди първия жребий вълнуваше футболната общественост у нас до днес. От „Армията” тръгнаха да търсят правата си пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, а предвид последните развития, Георгиев индикира, че клубът ще оттегли обжалването си.

Голяма новина! УЕФА допусна ЦСКА в Европа!

„Ние очаквахме и миналата година да се случи същото (ЦСКА да бъде допуснат до евротурнирите – б.р.), но предвид някои обстоятелства и „доброжелатели” на клуба, то не се случи. Днес пристигна писмо от УЕФА, в което се казва, че ако ЦСКА се класира по спортен път, ще участва в евротурнирите. Друг е въпросът по какъв начин се стигна дотук, най-добре е да говори юристът, който се зае със случая. Тънките подробности едва ли вълнуват милионната маса от фенове, хората просто се радват, че този път правдата е на наша страна”, каза Милко Георгиев за предаването „Домът на футбола” по DIEMA SPORT.

„Как си обяснявам събитията, е друг въпрос. По отношение на миналогодишното писмо от г-н Теодоридис, отговорът му беше заради друго запитване на БфС, да се направи изключение по чл 12 (т. нар. „3-годишно правило за нови клубове” – б.р.). Ние бяхме наясно, че нямаме нищо общо с такова изключение. Показателното беше, че малко по-късно БФС ни издаде евролиценз. Ако не бяха доносите срещу нас, щяхме да играем в Европа през този сезон.”

Как ЦСКА тънко хвърли ръкавицата към Левски и Лудогорец?

„Откъде дойде всичко? Човек не мога да посоча, но знам откъде дойдоха доносите. При всички случаи смятам, че съпоставката между нас и Лудогорец (при първото му участие в евротурнирите – б.р.)  не беше извършена по един и същи начин. Нямаше как нещо такова да остане скрито. Ние зададохме и тези въпроси, беше редно някой от БФС да отговори. По-важното е, че сега ако се класираме по спортен път, ще играем в Европа.”

„Дали делата в КАС са подтикнали УЕФА да постъпи така? При всички случаи е така, макар че фактите са си все същите и сега, с разликата, че вече е 2018 година. Хората сами могат да преценят кое как се е случило и защо. Явно този път УЕФА е решила да вземе правилното решение, за което ние сме окей.”

„Ако искат, БФС спокойно могат да излязат и да кажат дали имат пръст, рамо или крак в това решение. Аз не съм човекът, който да ги коментира, защото имаме известни отношения – „топли” -  с тях.”

„Прекалено голяма конспирация съзирате. По отношение на Конгреса в БФС незаявяването на категорична позиция, по никакъв начин не променя нашата политика. Ние не чухме от нито един от тримата кандидати ясна концепция и програма, зад която да застанем. Любо Пенев е знакова фигура за ЦСКА, съгласен съм. Честно казано, т. нар. „хейт”, под който премина кампанията му, не съвпада изцяло с моите разбирания за кампания. В крайна сметка, така са преценили, така са постъпили. Какво значение има дали ЦСКА ще заяви пълна подкрепа към даден кадидат? Ето например Левски издигна кандидатурата на Михайлов, но пък част от феновете бяха против. Сега феновете ни могат да преценят, че щом г-н Ганчев не е направил нещо, явно си има причина. Той не може да обяснява всяко свое решение.”

„Паралелът между решението, Конгресът на УЕФА в Братислава и този в БФС… вижда ми се прекалено невероятно да е толкова „топла” връзката. Не мисля, че има нещо такова.”

„Друго ще кажа: който и да бе спечелил президентските избори в БФС, нашите критики са били за минал период. Тръпнем да разберем оттук нататък как ще процедира Футболният съюз. Искаме да разберем кои ще са членовете на различните комисии, искаме да видим дали ще има някаква промяна или ще си караме по същия начин. Кого подкрепи ЦСКА на Конгреса? Този въпрос към Пламен Марков (изпълнителният директор в клуба – б.р.), говорили сме с него, но не е редно аз да отговарям на това питане.”

„Концепцията на Гриша Ганчев не е била обвързана с участието ни в евротурнирите или не. Инвестициите, които трябва да се направят, са по-скоро свързани с новия Закон за младежта и спорта или както там ще се нарича. Ние не сме партньори с Министерството, а сме едни наематели. Няма как една сериозна инвестиция да се извърши със срок от 10 години, щом сме просто наематели. Важното е сега при приемането на второ четене на закона да станем абсолютни партньори на държавата. Тогава г-н Ганчев ще си изпълни плановете си за стадиона.”

„Трябва да влезе в сила този закон. Мисля, че 30 години е един добър срок за тази инвестиция да влезе в сила. Ние не сме провинциален отбор, където общините им строят козирки и трибуни, осветление, ние сме обвързани със собствениците си. Те няма да хвърлят на вятъра тези пари, защото не са ги намерили на вятъра.”