Отборът на ЦСКА ще може да играе в Европейските клубни турнири, ако „червените“ си спечелят правото на това по спортен път.

Новината бе съобщена от официалния сайт на клуба от Борисовата градина. В офисите на стадион "Българска армия" вече са получили официалните документи от УЕФА, с които клубът е информиран за възстановените си права. През миналия сезон европейската футболна централа не допусна ЦСКА в турнирите под нейна егида.

Ето и съобщението, което бе публикувано в сайта на клуба:

„Армейци, току-що в офисите на клуба пристигна официално писмо от УЕФА. От Европейската футболна централа ни информираха, че ЦСКА ще може да играе в евротурнирите, ако се класира по спортен път.

Да спечелим заедно всички битки до края на сезона“, се пише в съобщението от ЦСКА."

Ето какво гласи и документът от УЕФА, който е адресиран до президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов:

„Уважаеми г-н Михайлов,

Във връзка с нашата кореспонденция от 29 май 2017 г., свързана с молбата за изключение на тригодишното правило по Член 12 (2) и Член 12 (3) от правилниците за лицензиране на УЕФА и Финансов Феърплей по случая ЦСКА София.
 
В писмото, цитирано по-горе, УЕФА зае становище, че правните и други промени в структурата на ПФК ЦСКА София се считат за нарушение на Член 12 от гореспоменатите правилници. В заключение, клубът не получи право да кандидатства за лиценз на УЕФА за участие в европейските турнири в рамките на следващите два сезона.   
 
След като разгледа фактите и обстоятелствата, възникнали при делата в КАС с номера 2017/A/5177 и 2017/A/5201, администрацията на УЕФА стигна до заключението, че тригодишното правило, важащо за клуба, изтича през сезон 2017-2018 г. 
 
УЕФА потвърждава, че ПФК ЦСКА София има право да участва в следващото издание на европейските клубни турнири, ако се класира по спортни резултати, отговаря на всички други изисквания, заложени в съответните правилници на УЕФА и покрие лицензионните изисквания на Българския футболен съюз. Моля, своевременно да уведомите клуба". 
 
Теодор Теодоридис
 
Генерален секретар на УЕФА