Лудогорец победи с 2:1 Левски в здрав мач от 12-ия кръг на Първа лига и така се качи еднолично на върха в класирането. Срещата носеше особен привкус за състава от Разград, тъй като се яви своеобразен бенефис за Пауло Аутори. Бразилският специалист бе за последно на скамейката на българския шампион, който ще бъде поет от досегашния помощник Антони Здравков. 

Попаденията за успеха на домакините на „Лудогорец Арена“ бяха дело на Джоди Лукоки и Вандерсон. За „сините“ се разписа Станислав Костов.

При този развой интригата в челото остава изключително завързана. Лудогорец излезе на точка пред Левски на върха с 29 пункта. Столичният гранд остана втори с 28.

Двата състава направиха здрав мач, който предложи много футболни емоции, положения и пред двете врати, както и две греди. Първо домакините имаха малшанса да нацелят лявата сглобката на Мартин Полачек след изстрел на Натанаел, докато гостите бяха спрени от левия стълб на Ренан дос Сантос през вторите 45 минути, когато Габриел Обертан отправи топовен шут. Иначе шампионите контролираха повече играта през първата част, когато достигнаха и до двете си попадения. През вторите 45 минути момчетата на Славиша Стоянови демонстрираха значителна агресия и бяха по-активният тим, което даде резултат.

В заключителните минути на мача играта бе накъсана, а хора от щабовете и на двата състава бяха изгонени от Георги Кабаков.


Стоянович: Левски игра футбол, не проумявам продължението 

Ейолфсон: Левски е готов за титлата

Дяков: Важни са трите точки, които ни пращат там, където ни е мястото 

Вандерсон грабна шампанското на Gong.bg


За разлика от Пауло Аутуори, Славиша Стоянович имаше редица кадрови проблеми преди сблъсъка. Заради различни контузии аут бяха Серджиу Буш, Илия Димитров, Ривалдиньо и Деян Иванов. В последния момент от групата отпаднаха Паулиньо и Богдан Вашчук.

Междувременно официален дебют направи новото попълнение Луан Виана, който се появи на терена в края на мача.

Преди първия съдийски сигнал бе отдадена почит чрез минута мълчание на фен на Лудогорец, починал при катастрофа. Привърженикът е основател на фенклуба на тима в Чикаго (САЩ).

В 4-ата минута се състоя първата по-интересна ситуация в мача. Натанаел отправи коварен шут с десния крак. Топката летеше към долния десен ъгъл на вратата на Мартин Полачек. Тя тупна пред него, но той успя да избие в корнер. Три минути след това Палачек допусна грешка, след като Холмар Ейолфсон му върна една топка. Марселиньо овладя и в последствие намери добре Калаудио Кешеру. Той обаче стреля с по-слабия му десен крак и така Полачек изпълни удар от вратата.

В 11-ата минута Георги Кабаков за първи път в двубоя извади официално предупреждение. Милош Цветкович влезе много грубо в краката на Натанаел, атакувайки една топка. Десният бек докосна топката, но кракът му бе вдигнат високо и закачи около коляното бранителя на разградчани. Пловдивският съдия прецени да вдигне само жълт картон в тази ситуация.

След четвърт час игра Левски направи добра атака. Милош Цветкович отдясно сервира топката на главата на Станислав Костов, който обаче я изкара в аут. В 23-ата минута Станислав Костов проби отляво, след което центрира към намиращия на границата на пеналта Жерсон Кабрал. Светослав Дяков обаче го изпревари и изчисти напред.

В 24-ата минута столичани изпълниха корнер, от който не произлезе нищо. Преди да се стигне до него домакините имаха претенции, че топката е излязла от игра от Станислав Костов, а не от Антон Недялков, а телевизионните повторения показаха, че има резон в претенциите на „зелените“.

Лудогорец вкара топката в мрежата в 27-ата минута, но попадението не бе зачетено заради маркирана засада. Марселиньо стреля, като Полачек изби. Джоди Лукоки се намираше в положение на засада, като понечи да играе, а страничният рефер вдигна флага си. Секунди по-късно Кампаняро вкара, но не последва прояма в резултата.

„Орлите“ все пак поведоха след 35 минути игра. Натанаел стреля някъде от границата на пеналта, а Полачек не се намеси крайно убедително, като изби в краката на Джоди Лукоки. Последният засече за 1:0. При ситуацията с попадението останаха съмнения за тънка за засада.

Домакините удариха и греда в 41-ата минута. Натанаел отправи страхотна тупалка леко под диагонал от границата на пеналта. Топката разтресе лявата сглобка на Полачек.

Три минути по-късно Давиде Мариани засече центриране на Милош Цветкович, но Ренан дос Сантос се намеси обещаващо.

Лудогорец наниза и втори гол в мрежата на Левски в последните секунди на добавеното време на първата част. Вандерсон напредна отдясно и с мощен шут под диагонал прати топката в долния десен ъгъл на Полачек - 2:0.

Второто полувреме започна с превъзходна ситуация за Лудогорец. Вандерсон, който се намираше около точката за дузпата не успя да засече едно центриране отляво. Така Кешеру успя да стреля, но около половин метър над напречната греда.

Междувременно Левски демонстрира по-агресивна игра, а това веднага доведе до резултат. В 54-ата минута „сините“ намалиха. Давиде Мариани чукна много умело към Габриел Обертан, а той продължи към Хали Тиам, който бе нахлул отляво в пеналта. Дефанзивният полузащитник центрира успоредно на голлинията, а Станислав Костов засече за 1:2.

Върнали интригата в мача, момчетата на Славиша Стоянович можеха да изравнят още три минути, след като намалиха. Мариани спря топката до аутлинията и върна с пета, след това продължи да владее и направи опит да комбинира с Жерсон Кабрал, който от близка дистанция не успя да засече в мрежата.

В 59-ата минута Станислав Костов преодоля Светослав Дяков. Капитанът на шампионите, който имаше картон от първата част, в опита си да спре нападателя вдигна крака си и посегна с ръка. В тази ситуация Георги Кабаков прецени да не вдига официално предупреждение.

След малко повече от час игра Жерсон Кабрал комбинира отляво с Обертан. Бившият играч на Манчестър Юнайтед стреля веднага, но нацели левия стълб на Ренан дос Сантос, а след това топката се разходи пред голлинията.

Натискът на „сините“ продължи и само няколко минути след това гостите създадоха нова опасност. Кабрал центрира отдясно, но Костов не успя от близка дистанция да засече добре. Следва да се отбележи, че преди да стигне до централния нападател на Левски, топката се отби в бранител на Лудогорец.

В последните десет минути Стоянович взе решение да изостри още повече играта на своя тим. Сърбинът извади Давиде Мариани и на негово място пусна Луан Виана, който записа дебютни минути с екипа на „сините“. Малко след това Станислав Иванов замени Жерсон Кабрал.

В заключителните минути обаче играта бе изключително накъсана и чисто футболните ситуации бяха малко. В 86-ата минута Георги Кабаков изгони един от асистентите на Стоянович, който реагира след една ситуация, в която бяха замесени Сисиньо и Иван Горанов. От щаба на Левски имаха претенции, че бранителят на домакините е ритнал левия бек на левскарите, но Кабаков прецени, че няма основания да отсъди нарушение.

Жълт картон пък бе показан на резервата Филипе Нашименто. Малко след това емоциите взеха връх и на скамейката на „орлите“, където кондиционният треньор Иван Диас бе изгонен, а картон бе вдигнат на резервата Димо Бакалов.

Колкото до чисто футболните ситуации, Габриел Обертан бе опасно изведен и щеше да остане очи в очи с Ренан, ала Козмин Моци се намеси в сетния миг и с чист шпагат осуети опасността.

А страстите на скамейките не спряха, и след като бе вдигнато 3-минутното добавено време на срещата, наставникът на Левски Стоянович реагира по-бурно, протестирайки, че продължителността трябва да е по-голяма .

След последния съдийски сигнал на Георги Кабаков вълненията в двата лагера не стихнаха, а Хали Тиам бе декориран в жълто. След двубоя стана ясно, че причината за официалната санкция на халфа е била въпрос от негова страна във връзка с продължението на мача. 

В предстоящата седмица Лудогорец гостува на АЕК Ларнака в мач от от групите на Лига Европа. Именно срещу този съперник Антони Здравков ще дебютира начело на тима. Иначе в 13-ия кръг разградчани гостуват на Септември, а Левски приема Верея. 


Лудогорец - Левски 2:1 

1:0 Джоди Лукоки  35'

2:0 Вандерсон 45+1'

2:1 Станислав Костов 54'

Състави:  

Лудогорец: Ренан дос Сантос - Натанаел, Антон Недялков, Козмин Моци, Сисиньо - Светослав Дяков (к), Густаво Кампаняро (Яцек Горалски - 71'), Марселиньо - Вандерсон, Джоди Лукоки (Лукас Саша - 76') - Клаудио Кешеру (Жоао Пауло - 66')

Старши треноьр: Пауло Аутуори 

Левски: Мартин Полачек - Милош Цветкович, Давид Яблонски, Холмар Ейолфсон, Иван Горанов (к) - Антъни Белмонт (Нуно Рейш - 55'), Хали Тиам, Габриел Обертан - Жерсон Кабрал (Станислав Иванов - 85'),  Давиде Мариани (Луан Виана - 80') - Станислав Костов

Старши треньор: Славиша Стоянович

Стадион: „Лудогорец Арена”

Главен съдия: Георги Кабаков 

LAP.bg
32 снимки