Наставникът на ЦСКА Любослав Пенев заяви, че е истински доволен от контролата срещу Етър, която тимът загуби с 0:1, защото така е разбрал колко много работа предстои пред него и екипа му.

„Червените” отстъпиха срещу великотърновци на „Българска армия” седмица преди подновяването на битките в Първа лига. Доста по-тревожна от резултата беше играта на отбора, ала Пенев категорично подчерта, че остава оптимистично настроен.

Балъков: За Любо щеше да е по-добре да поеме ЦСКА след мача с Етър

„Прекрасно се почувствах от посрещането на феновете. Казах и на пресконференцията при представянето, че аз съм си у нас. Добре се почувствах, не го крия. Радвам се, че хората не забравят и продължават да имат това отлично отношение към човек, чиято кариера е преминала от най-малките до най-големите в ЦСКА”, заяви 52-годишният наставник.

„Разбирам, че днес е събота и хората прецениха, че могат да дойдат. Аз съм убеден, че този стадион ще бъде пълен в абсолютно всички домакинства през пролетния дял.”

„Не бива да се заблуждаваме”, заяви Пенев на въпрос как е видял представянето на отбора. „Аз уважавам абсолютно всички специалисти, никога няма да критикувам треньорите, които са водили отбора преди мен, нито пък тяхната методика и философия. Затова е толкова интересен футболът – различни треньори със свои виждания, с различни тренировки и постройки за игра. За мен лично, аз го споделих и с помощниците ни – чака ни много работа, огромно количество работа. То ще се върши по мъничко. Трябва да стане постепенно, с търпение, но без да губим нито една тренировка. Аз съм оптимист. Говорих вчера с момчетата преди тренировката, днес им го казах пак: това е отбор, изграден от футболисти с качества и ние, треньорите, трябва да извлечем максимална полза от тези качества. Така че тепърва ще има много тактически промени. Това е, което мога да кажа сега. Нито един от играчите не го плаши тази работа, която има да се върши. Трябва да бъдем реалисти, абсолютно спокойни, да имаме професионално отношение към това, което ни очаква.”

„Резултатът от този мач е без значение. За мен беше важно да видя всички в официални среща. Разбира се, това е мач, което значи, че играят два отбора, сериозни отбори. Аз поздравих Красимир Балъков и преди това, и след мача. За мен беше важно да ги видя. Това ми е първи и единствен мач като подготовка преди започване на първенството. Вчера имахме една събуждаща, бих я нарекъл, тренировка след два дни почивка. Имаше дълъг лагер в чужбина, далеч от дома. Ще претърпим една адаптация и очаквах да видя футболистите в игрова обстановка.”

„Зададох три-четири нови неща, без да сме ги тренирали, защото физически и практически нямаше кога да направи това нещо. По малко и така… Започваме да изграждаме стил, който да отговаря на нивото на отбора и на качествата на футболистите.”

„Подробности около раздялата със Станислав Манолев не знам. Това остава отборът. Относно попълнения – винаги е добре да има нови играчи. Защо е добре? Защото има по-голяма конкуренция. Например – имаме няколко контузени футболисти и оставаме само с двама крайни защитници, които днес не беше необходимо да изиграят целия двубой, но се натовариха малко повече физически. Когато един футболист знае, че на поста няма до него друг футболист, с когото да се конкурира, има едно отпускане, едно по-лежерно отношение, което аз не толерирам и винаги коригирам. Има ли конкуренция, отборът винаги играе на по-високо ниво.”

„Аз не държа да познавам всички подробности. Приемете (за Манолев – б.р.), че е мое решение и така слагам край на спекулациите.”

„В никакъв случай не трябва да разглеждаме решението за Манолев като нещо негативно. Без значение дали аз съм треньорът. Във всеки един клуб идва времето, когато свърша времето на треньора и той си тръгва. Свършва и пътят на футболистите, на масажистите… Идва един момент, когато се решава да се търси заместник. Логично е да има прекратяване на договора. Дали ще има други играчи, които да си тръгнат? Не мога да кажа. Може да има преотстъпване. С риск да се повторя – от вчера съм тук, има неща, които дооглеждам и преценявам. Трансферният прозорец е до 28-и февруари и ще се опитаме да ги свършим по най-добрия начин, за да бъдем компенсирани по постовете, където наистина имаме липса.”

„Доколкото се познавам, аз не съм се променял. Винаги съм си бил един и същ. Повечето от вас ме познава. Николай Бодуров ме познава като футболист, с когото съм работил дълго време. Хората с по-редовен контакт с мен знаят, че не съм се променил. Да, опитвам да се подобрявам.”

„Не се познаваме от вчера с хората в ръководството. Както те ще изискват от мен, така и аз ще изисквам от тях. Съвсем нормално е за една съвместна професионална работа, дори го намирам за задължително. Футболистите го знаят прекрасно – аз изисквам от играчите изключително много. Гъвкав съм, има и почивки, но когато стъпим на терена, трябва да бачкаме много, много целенасочане.”

„Секулич изчаква информация от ръководството дали разтрогва или не. Имаме Жеферсон, който няма да е в плановете ни тази седмица. За другата – може би също няма да е готов. Работи добре и се възстановява. Чорбаджийски също се възстановява добре, днес двамата бяха с кондиционните треньори във фитнеса. Работи се добре и ще продължават. Чорбаджийски има от известно време проблем в кръста и точно сега му се обръща специално внимание. Днес е събота, в понеделник и вторник ще отсъства за ден-два. Това е по отношение на контузените.”

„Това, което видях в съблекалнята, ми хареса, защото видях добронамерени лица. Аз гледам хората директно в очите и бързо се ориентирам. Това, което видях, ми хареса. Вчера проведохме задължителен разговор за съвместната ни работа, когато им казах, че отборът не го деля на българи и чужденци. Всички сме едно – треньори, футболисти, ръководство. Всички работят за името на ЦСКА като голям клуб. Няма двойки, третинки и така нататък.”

„Ще продължим да работим. Изисквам диалог както с моите помощници, така и с цялата съблекалня. Имаме трима капитани, през следващата седмица ще разговарям с тях. Единият от тях (Чорбаджийски – б.р.) ще отсъства, което не е проблем. Този диалог непрекъснато съществува. Аз не мога да съм в главите на 25-30 футболисти. Искам да знам какво мислят и кога мислят. Има ли въпрос, съм казал веднага да се задава. Казал съм им, че не искам да има въпрос без отговор в техните глави. Това трябва да е много ясно.”

„Относно размаха – да, аз съм с твърда ръка, но в същото време изключително гъвкав. Когато аз съм треньор на който и да е отбор, в него има йерархия, а не анархия. Всичко трябва да е подредено и дисциплинирано. И, естествено, на върха има един началник. Не може да са трима или четирима – абсурд! Аз съм колективен състезател, имам помощници, разчитам и на капитаните. Ние сме един силен колектив и аз съм човекът, който носи най-голямата отговорност. Нито се притеснявам, нито ме е страх.”

„Дали е достатъчно времето до дербито с Левски? И да, и не. Този отбор е придобил някои навици в предишните месеци, които, разбира се, не са лоши, но аз искам те да придобият и да се запознаят с повече неща. Така ще имаме по-широк набор от алтернативи, когато срещаме определен противник. Пак казвам – няма да пропуснем нито една секунда, минутка от която и да е тренировка. Ще работим в изключително конкретни направления. Ние трябва да имаме решения за всяка една ситуация на терена – дали ще ни атакуват или пък ние ще нападаме, дали ще упражняваме висока преса, дали ще играем срещу затворил се в собствената половина тим… Ние трябва да сме подготвени за всякакъв тип мачове, за да бъдем крайният победител. Това целта пред мен – да бъдем крайните победители”, завърши Пенев.

източник: cska.bg