Изпълнителният директор на Левски Красимир Иванов разясни за мерките, които се въведоха от държавата през новия сезон, свързани с борбата с футболното хулиганство и опазването на реда по време на спортни мероприятия. Ето какво сподели той в ефира на DIEMA SPORT в предаването "Домът на футбола" по темата. 

"С промени в закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия дефакто се въвеждат 5 основни неща, свързани с мачовете. Първо, има нова организация за продажба на билетите. Второ, въвежда се отговорност към всеки организатор на мач да си носи отговорност за случващото се по време на двубоя. Трето, има по-строги изисквания към посетителите, четвърто - строги правила и изисквания при видеонаблюдение и пето - вече е разграничено футболното хулиганство и какви са последствията от него." 

"Очевидно едно от дискусионните изисквания е за продажбата на билети не в деня на мача. Чакаме през септември мача с ЦСКА-София, за да разберем как ще работи системата. За феновете е важно да знаят, че влизането на мач става само с лична карта. Ако нямате лична карта, но имате билет, не можете да влезете. Всички трябва да са с едно наум, че това вече е изискване на закона." 

"Една проверка повече води до това, че влизането на трибуните ще става по-бавно. На мача с Берое ще видим как ще сработи организацията на нашия стадион. Колкото до високорисковите мачове, те се определят от една комисия на БФС и МВР, последствията от това в закона са, че клубовете нямат право да продават билети в деня на мача и това ще е предизвикателство." 

"За клубове като Левски и на мачове с повече привърженици го виждаме като предизвикателство. Нашата статистика сочи, че 40% от билетите си продаваме в самия ден на мача. За двубой като този с ЦСКА-София, ако има по принцип 25 хил. души, рискуваме поне 10 хил. от тях да останат извън трибуните." 

"Част от културата на ходене на мачове е такава - хората идват пред стадиона, говорят с приятели и чак тогава купуват билет. Какви ще са последствията, трудно ми е да предвидя засега. Искам само да стане ясно, че такива изисквания са налице, а ефектът от него не се обясни досега. Едно от нещата, които всички клубове трябва да направим, е да информираме феновете си за тези изисквания. Определено очаквам на първите мачове да има много разочаровани. Рискът за едно такова събитие е много хора да останат навън." 

"Не съм сигурен дали промяната е пътят, по който ще вървим, защото този закон вече е в сила. Нашата цел е да вървим по пътя с мерките един мач да е по-хубаво изживяване и да има повече хора на стадиона. Тази практика явно е взаимствана от други държави, ние трябва да се подготвим за първия удар и да не се приемат на нож тези промени. Надявам се заедно да се случат нещата." 

"За нас като клуб това е много важно, защото това засяга и наши гостувания. Мачът ни с Ботев Враца беше обявен за рисков и когато наш фен пътува до Монтана, изведнъж се оказва, че не може да си купи билет. Ние го мислим от две гледни точки - и като сме домакини, и като сме гости. Ще се постараем да водим информационна кампания при такива мачове. Но това е дългогодишна култура, която трябва да се изкорени." 

"Определено ще бъде инвестиция, тя ще бъде в рамките на десетки хиляди евро за стадион като нашия, за да изпълним всички инфраструктурни изисквания на закона. Имаме доста задължения като клуб по него. За всички клубове в страната съм сигурен, че това ще е предизивикателство, може би ще е нужна и помощта на държавата", заяви Иванов.