Ето историята на Нестор Йевтич, който се ражда в Сърбия, емигрира със семейството си във Великобритания, става Джон Смит, но сега е Нестор Ел Маестро. Новият наставник на ЦСКА, който направи Спартак Търнава шампион има доста интересна история.

Феновете на Спартак Търнава го сравняват с наставника на Манчестър Сити - Пеп Гуардиола, но той не е съгласен с това описание.

"Разликата между нас е същата като разликата между словашкото първенство и Бундеслигата. Нещата са в различни измерения. И двамата сме с обръснати глави, но сякаш сходствата спират с това. Отборите на Гуардиола обичат да контролират топката, докато ние сме фокусирани върху играта без топка, различни стилове изповядваме", коментира той пред британска медия.

"Това е напълно различно измерение. И двамата имаме обръсна глава и мисля, че там сякаш сходствата спират. Играем съвсем различен стил на футбола. Неговите отбори обичат да контролират играта чрез притежание, докато сме по-фокусирани върху контрола на играта без топката", заявява той. 

"Когато започнах тук, се надявах да съм по-добър от предшественика си, да имам по-добър сезон от миналата година, когато Спартак завърши шести. Надявах се да завърша трети, защото това означаваше Лига Европа, това е реалистичната цел за тима", казва още той.

Ел Маестро е роден през 1983 година в Белград и се влюбва във футбола, когато баща му го води на мач на Цървена звезда. Когато е на 8 години семейството му емигрира в Англия.

"Живеех в Белград, отивах на училище и играх с приятелите си на улицата, а след месец вече бях в Западен Съсекс. Не говорех нито дума английски", си спомня Ел Мастро.

Директорът на академията на Уест Хем, Тони Кар дава първата работа на Ел Маестро, да работи с младежките тимове на "чуковете".

Като тийнейджър решава да промени името си от Йевтич на Ел Маестро. 

"Всъщност промених името си два пъти. Първият път, когато промених името  бях на 16 или на 17 години и след толкова години в Англия се чувствах британец, но малко се срамувам да кажа, че се срамувах, че идвам от Сърбия. Сърбия беше описана като агресор във войната, а Слободан Милошевич - фамилното му име, завършващо като моето - беше тиранин на 90-те години", си спомня треньорът.

"Чувствах се британец, така че промених името си на нещо като Джон Смит. Няколко години по-късно, когато бях на 18 години, се почувствах глупаво с име като Джон Смит. Родителите ми бяха чужденци и говореха с акцент. Не знаех какво да правя, така че се върнах към първоначалното ми име, което винаги ми харесваше, Нестор, и в един момент на тийнейджърска лудост, промених фамилното име на Ел Маестро през 2000 година, защото звучеше много добре. Сега съм Ел Маестро по-дълго, отколкото аз бях Йевтич. Това име е част от мен и се научих да живея с него", коментира сърбинът, който има британско гражданство. 

В кариерата си на треньор преминава през младежките отбори на Аустрия Виена, Валенсия, Валенсия Местая, Шалке 04, Хановер, Хамбургер и отново Аустрия Виена, преди да поеме Спартак Търнава.

През 2006 година само на 23 години става най-младият помощник-треньор в Бундеслигата, като това е в тима на Шалке.

"Беше много странно, нямаше треньори под 35 години. Сега нямаше да е особено странно, особено в Германия, където има треньори на 20 години", казва Ел Маестро.