Футболистът на ЦСКА Крил Десподов е големият победител в анкетата за Футболист номер 1 на България на 2018 година. Атакуващият играч на "червените" се пребори със сериозната конкуренция на вратаря на Славия Георги Петков, който остана втори, и Тодор Неделев от Ботев Пловдив, наредил се трети. 

58-ото издание на анкетата бе много оспорвано, а разликата между призьорите е изключително малка. 22-годишният Десподов събра 159 точки от журналистическия вот, докато 42-годишният натрупа 151 точки. Неделев получи - 149. 

Развълнуваният Десподов: Няма да правя предишните си грешки

Петков: Няма разочарование, на 42 години да съм 2-ри е постижение за мен 

В традиционната анкета участваха 118 спортни журналисти, представители на 48 медии. Любопитен факт е, че за първи път от 19 години насам челната тройка е заета от изцяло български футболисти. Последният такъв случай датира от 1999 година, когато топ 3 изглежда по следния начин - Сашо Александров, Станимир Стоилов и Димитър Бербатов. 

Стилната церемония, на която бяха отличени всички призьори в отделните категории, се проведе в Централния военен клуб в столицата. На нея бе отличен  и номер 1 сред треньорите. Националният селекционер Петър Хубчев пребори конкуренцията на Димитър Димитров-Херо, който през изминалата година изведе Лудогорец до титлата и Златомир Загорчич, направил така, че Славия да вдигне Купата. 

Петър Хубчев: Голяма чест, наградата е ва пъти повече за момчетата 

По традиция бе връчен и призът за Най-добра футболистка на България, а отличието за 2018-а бе присъдено на Евдокия Попадинова.

Нежна подкрепа за Десподов на футболист на годината

Ето и всички подробности от церемонията:

19:44 часа - Футболист номер 1 на България за 2018 година

1 място - Кирил Десподов (ЦСКА)

Футболист на годината

източник: LAP.bg

"Честита Нова година. За мен е чест да получа тази награда, но трябва да кажа, че и Георги Петков, и Тодор Неделв бяха на ниво и заслужаваха. Благодаря на колегите ми от ЦСКА. Това е колективен спорт. Благодаря на семейството и приятелката ми, че са до мен. Благодаря на ръкводоството на ЦСКА и феновете за подкрепата и доверието. Благодаря на всички мои треньори досега, всеки ми е помогнал да развия качествата си. Много труд хвърлих и се радвам, че получавам тази награда. Ще съм щастлив, ако мога да я заменя за титла с ЦСКА и класиране на Европейско с националния", каза победителят в анкетата, събрал 159 точки.  

Наградата бе връчена от президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. 

2 място - Георги Петков (Славия)

"Благодаря на Славия, че ми дават възможност да се изявявам и да изпитвам удовлствие от футбола", каза вратарят, събрал 151 точки. 

Приза връчи спортният министър Красен Кралев.

3 място - Тодор Неделев (Ботев Пловдив)

"Благодаря на гласувалите за мен и тези, които не са. Надявам се догодина с повече постоянство и по-добра игра да съм на по-горно място", каза Неделев събрал 149 точки от журналистическия вот. 

Халфът на "канарчетата" получи приза от вицепрезидента на Българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев.

19:37 часа - Наградата за "Развитие" на Весела Лечева получи "Асарел Медет". Наградата получи Цвета Величкова - директор на Човешки ресурси.

Награда за Развитие

източник: Валентин Грънчаров

19:28 часа - Най-добър треньор на България за 2018 година

1 място - Петър Хубчев (национален селекционер на България)

"Честита Нова година. За да държа тази награда, трябва да благодаря на много хора - на семейството и приятелите, които ме търпят, какъвто съм. На ръководството на БФС, всички бяха отзивчиви към нас, на всички футболисти, с които работихме. Професионално отношение. Мисля, че преди много години самото носене на националната фланелка бе гордост, мисля, че сега пак е така. Ще се постараем да класираме отбора, ще направим всичко, което зависи от нас", каза Петър Хубчев, събрал 265 точки във вота.

Наградата даде бившият национален селекционер Пламен Марков. 

2 място - Димитър Димиров-Херо 

"Тази награда я приемам като признание за Лудогорец. Ние сме зависими от футболисти и от подкрепата на клуба. Както казва единтреньор без това, ние сме господин "Никой". Благодаря отново", заяви Херо, който събра 144 точки. 

Бургазлията, извел Лудогорец до шампионската титла през 2018 година, получи приза си от Гошо Гинчев. 

3 място - Златомир Загорчич (Славия)

"Не очаквах такова нещо. Най-много заслуги носят играчите. Нямам какво друго да кажа. Днес си дойдох. Хубаво нещо е това за мен. Надявам се да има още такива награди за мен. Благодаря отново", каза развълнуваният Загорчич, събрал 98 точки. 

Приза връчи Михаил Касабов. 

19:25 часа - Най-добър нападател за 2018 година - Мартин Камбуров. Приза бе връчен от легендарната "деветка" на Левски Георги Иванов-Гонзо. 

Футболист на годината

източник: LAP.bg

Асистентът в Берое Константин Мирчев прие наградата, тъй като Камбуров не можа да присъстава. 

"От името на Мартин се извинявам, че той не успя да присъства. От негово име благодаря на всички гласували, на колегите му и на ръководството на Берое. Желая щастливи мигове на всички през Новата година", каза Мирчев. 

Камбуров събра 43 гласа в анкетата, а след него се наредиха Клаудиу Кешеру от Лудогорец с 33  и Станислав Костов от Левски с 21. 

19:20 часа - Най-добър полузащитник за 2018 година - Тодор Неделев (Ботев Пловдив). Отличието връчи Красимир Балъков. 

Футболист на годината

източник: LAP.bg

"Благодаря за нагрдата на гласувалите за мен, на колегите ми в Ботев и националния. Нямаше да успея без тях, Желая на всички играчи здраве и без контузии и по-силно представяне през новата година", заяви Неделев, натрупал 80 гласа в анкетата и така изпреварил Марселиньо от Лудогорец (10 гласа) и Кирил Десподов от ЦСКА (8 гласа) .

19:17 - Най-добър защитник на 2018 година - Николай Бодуров (ЦСКА). Приза връчи Цанков Цветанов. 

Футболист на годината

източник: LAP.bg

"Честита Нова година, да сте здрави и щастлив. Благодаря на всички гласували за мен. Това е чест и признание. Никой не печели индивидуални награди, ако не са съотборниците му и треньорите и ръководителите. Искам да благодаря на колегите ми от ЦСКА и националния", заяви Бодуров, събрал 68 гласа в анкетата и оставил зад себе си Антон Недялков (Лудогорец), класирал се втори с 18 гласа и Холмар Ейолфсон (Левски), останал трети с 12 гласа.

19:12 часа - Призът за Най-добър вратар за 2018 година получи стражът на Славия Георги Петков. Наградата връчи Георги Велинов. 

"Доста ценна награда за мен. Мисля, че преди 9 години Велинов отново ме награди. Като гледам ми става неприятно, защото все по-малко български вратари има в тази класация. Един апел - обръщайте внимание на вратарите", заяви Петков, който събра 80 гласа и остави зад себе си Ренан Дос Сантос от Лудогорец (16 гласа)и Душан Перниш (Берое) и Даниел Кайзер (Ботев Пд), които си поделят третото място с по 6 гласа. 

Футболист на годината

източник: LAP.bg

19:08 часа - Призът за Най-добър чужденец в Първа лига получи Клаудиу Кешеру от Лудогорец. 

Занимаващият се с връзките с обществеността в Лудогорец Владислав Трифонов прие наградата и благодари от името на румънеца.

"Кепшеру ми заръча специално да благодаря на организаторите и на всички негвои колеги, с които се бори достойно ис оечели този приз", каза Трифонов.  

Ето и как изглежда топ 3: 

1. Клаудиу Кешеру – 74 гласа
2. Габриел Обертан – 13 гласа
3. Холмар Ейолфсон - 9 гласа

19:05 часа - Наградата за Най-прогресиращ млад талант бе присъдена на Валентин Антов. Петър Пенев връчи приза.

"Чест е за мен да съм тук. Изненадан съм и не очаквах. Благодаря на гласувалите, на семейството и приятелите ми, и на всички мои колеги от ЦСКА. Надявам се през Новата година да се развивам в същата насока", заяви Антов. 

Ето челната тройка:

1. Валентин Антов – 22 гласа
2. Георги Йомов – 13 гласа
3. Светослав Ковачев - 13 гласа

Антов: Искам един ден да съм на мястото на Десподов

18:57 часа - Наградата за Най-добра футболистка на 2018 година на България получи Евдокия Попадинова. Приза връчи Валентин Михов. 

Футболист на годината

източник: LAP.bg

"Благодаря на всички. Млада съм и се занимавам от годни с футбол. Благодаря за подкрепата на всички. Искам да благодаря на тима ми във Флорида, нямаше да имам такава успешна година без тях. Винаги съм давала най-доброто от себе си. Трябва да даваме най-добото от себе си, когато всичко е страхотно и когато нищо не върви", каза футболистката, изпреварила Лиляна Костова и Симона Петкова за номер 1. 

Ето и как иглежда топ 3: 

1. Евдокия Попадинова - 43 точки
2. Лиляна Костова – 27 точки
3. Симона Петкова - 13 точки

18:50 часа - Специалната награда за проявено мъжество "Лъвско сърце – Трифон Иванов" получи малчуганът Михаел Ангелов, който въпреки че има здравословен проблем (страда от артрогрипоза), не спира да тренира. Наградата връчи заместник-изпълнителният директор на Българския футболен съюз Павел Колев. 

"Футболът е интересен спорт, тренирам от 5-годишен и ми доставя удоволствие", казва Михаел в специално видео, посветено на мачуганът, който се развълнува значително и отказа да говори пред събралото се множество във Военния клуб. 

Футболист на годината

източник: LAP.bg

18:45 часа - Най-красивият гол за 2018 година е дело на Иван Петков от Етър. Става дума за попадението със задна ножица в мрежата на Славия. Наградата връчи бившият нападател на ЦСКА - Владимир Манчев. 

Футболист на годината

източник: LAP.bg

18:30 часа - 58-ата церемония за Футболист на годината бе открита официално. Певицата Дивна повдигна настроението в залата с едно свое изпълнение. 

18:00 часа - Кирил Десподов пристигна в компанията на половинката си, а преди да заеме мястото си се поздрави с конкурентите си за номер 1 на 2018-а - Георги Петков от Славия и Тодор Неделев от Ботев Пд. 

LAP.bg
100 снимки

18:00 часа -  Официалните лица  вече пристигат в Централния военен клуб в столицата. Президентът на БФС Борислав Михайлов, спортният министър Красен Кралев, Весела Лечева, Георги Иванов-Гонзо, Цанко Цветанов, Димитър Димитров-Херо, Красимир Балъков, Красимир Иванов и други вече заемат местата си в залата.