Наставникът на шампиона Лудогорец Разград Георги Дерменджиев даде пространно интервю, в което даде отговор на куп въпроси относно представянето на тима през последния сезон, за мачовете в Шампионска лига, както и за предстоящите задачи пред тима.

"Един успешен сезон, което доказва и надграждането в Лудогорец, отборът постигна и различни рекорди, има 133 гола в 56 мача, което означава един изключително сгъстен цикъл с много мачове и лишения за футболистите, мошеше да постигнем повече точки в Шампионска лига, можеше да вземем и повече точки във вътрешното първенство, можеше и да спечелим Купата и да направим дубъл", коментира Дерменджиев.

"Футболистите трябва да са мобилизирани, както физически така и психически, те трябва да спечелят всеки един мач и го правят, трудно е да пренастроиш мотивацията на футболистите за мачовете след Шампионска лига и то само в рамките на два-три дни", добави наставникът на шампионите от Разград.

"Трудно е да играеш срещу ПСЖ и после да играеш срещу български тим, тази година намерихме баланса, но има върху какво да се работи. Направихме много силен есенен сезон, през пролетта имаше и известна звездомания в играчите, имаше и известно пазене от контузии. Двама или трима са ни необходими футболистите, но това зависи и от изходящите трансфери", коментира още той.

"Искам да направим така, че българските футболисти да са от школата, ще ги изчакаме да се развият и да играят за тима. 5-6 момчета ще бъдат на лагерите с отбора, но 2-3 ще са тези, които ще бъдат налагани. Лудогорец не е патентован в Шампионска лига, това трябва да се заслужи", каза още Дерменджиев.

"Всички мачове са важни, отборите не съм ги избирал, когато излязат отборите започваме подготовка и важни анализи. Трябва да гледаме нещата разумно, ние сме от малките отбори, които влизат в Шампионска лига. Следващата вече новите правила ще са различни, ако тогава успеем да влезем в Лигата ще е добре, не е тавана, но ще бъде добре. Лига Европа е коренно различен турнир. Българският футбол има сили да върне нивото и лицето си, може да го направим това, трябва да има български отбори в Лигата, младите футболисти трябва да играят в България, а не веднага да играят в чужбина, има примери на футболисти, които отидоха рано в Европа, а сега се връщат да играят тук. Има млади футболисти, които при добро развитие ще се наложат, школите започнаха да се връщат, обръща се внимание на младите футболисти, но се загуби много време. Работим в дългосрочен план", добави наставникът на шампионите.

"Футболистите не са компютри, страничните наблюдатели, които гледат отстрани на трибуните си мислят и искат футболистите да бият постоянно, но това не се случва винаги. Хубаво е, да има здрава конкуренция, пожелавам и на Левски и на ЦСКА успехи, искам да поздравя треньорите, тъй като са млади момчета, добри специалисти и искат да се докажат", заяви още Дерменджиев.

"Интересува ме победата и класирането на Лудогорец, незаменими хора няма, но има футболисти, които са лидери Дяков, Моци, Александър Василев започва да израства, Данчо Минев играе на високо ниво на 35-36 години. Лично моя идея е, че да се поддържа идентичността на отбора Минев и Дяков, могат да се ориентират към треньорската професия. Поздравявам Станислав Генчев и Мирослав Иванов, знаят какъв стил да направят на отбора, те го имат. Дано успеят, това, което са научили в Лудогорец да го приложат и във Велико Търново", каза още треньорът.

"Доволен съм от контактите си с големите треньори, с които сме се срещали в Шампионска лига, от тях научаваме доста неща, програми, системи, срещу големите отбори ние играем над 100 %, дори и физически. Българските отбори играят така срещу нас, както ние играем срещу големите тимове в Европа. Не е необходимо да сменяш стила, след като градиш играта, Лудогорец в какъв аспект е разгадаем, има си схеми и поведение на игра на Лудогорец, няма как да сменим стила в момента. Условията в Лудогорец за работа на школата са подобрени, имат всички условия. Влизаме в много важен период за нас, гледаме да не допуснем грешка, фокусирани сме върху това. Футболистите дори не могат да отпочинат и психически, трябва да се запазят от контузии, и трябва да бъдат във форма за тези важни мачове. У дома и стетинте помагат, имаме фенове, които подкрепят отбора", каза още Дерменджиев.

"Проектът си върви напред, стъпка по стъпка, адмирации към братята Кирил и Георги Домусчиеви, те сбъдват мечтите на много хора. Няма да бъде изненада отборът да бъде хегемон, надгражда се, върви се нагоре. Всичко се прави да бъде над средноевропейското. Нашата професия е с единия крак си в отбора, с другия не. Шест години съм в Лудогорец, не обичам да сменям нещата, искам да постигам максимално високи успехи. Искам следващата година да успее Лудогорец да бъде в Шампионска лига, това ще бъде висок успех за нивото на региона, в който се намираме. Важното е да се класираш в груповата фаза на Шампионска лига, да усетиш тръпката, когато си там. Искам да благодаря на колегите си, на спортния директор Методи Томанов, Ангел Петричев, Георги Караманджуков, всеки го питам как е видял нещата, те знаят, че уважавам мненията им", коментира Дерменджиев.