Навръх своя 70-годишен юбилей ЦСКА приема шампиона на България Лудогорец на Националния стадион „Васил Левски“. Мачът между „червени“ и „зелени“ е днес от 20 часа и ще бъде ръководен от Никола Попов.

"Червените" се стягат за голям празник, а трибуните на Националния стадион се очаква да бъдат гарнирани с голям брой "червени" привърженици.

Двубоят е без значение за класирането, но е с голяма интрига, предвид сериозното напрежение между двата тима, съпътствало сезона.

И за ЦСКА, и за Лудогорец, това ще бъде мач на чест, в който победителят ще получи и морално удовлетворение.

За ЦСКА пък това би имало и двойна цена, предвид факта, че днес честват своята 70-годишнина.

"Временният" Янев пое ЦСКА точно за юбилея, може ли да стане и постоянен?

Дербито от 32-ия кръг на Първа лига може да наблюдавате пряко в ефира на DIEMA SPORT, онлайн на PLAY DIEMA XTRA, а всички интересни моменти може да намерите в Gong.bg.

Крайният изход от срещата няма никакво значение за позициите на двата тима в крайното класиране. Лудогорец вече си осигури седмата поредна титла, докато за ЦСКА остана утехата с второто място.

Голямата новина от лагера на „червените“ е, че те ще бъдат водени от бившия си наставник Христо Янев. Младият специалист бе назначен начело на тима, след като през седмицата бе уволнен Стамен Белчев.

Христо Стоичков си спомни пред NOVA как е почнал в ЦСКА

Ето и някои от най-интересните статистически данни в съперничеството между двата тима:

Най-посетеният шампионатен мач между ЦСКА и Лудогорец досега бе игран на 22 ноември 2014 г. и завърши 1:1 с голове на Тунчев и Ешпиньо. Тогава на трибуните на „Българска армия” имаше 11 750 зрители.

С Христо Янев начело червените изиграха първите си 4 мача след своето завръщане в елита през есента на 2016 г. (2 победи, 1 реми и 1 загуба), сега им предстои да изиграят последните си 4 мача за сезона също под негово ръководство. С него ЦСКА спечели последния си трофей – купата на България през 2015/16 г.

През миналия сезон ЦСКА бе най-силният тим в плейофната фаза, когато спечели 21 от 30 възможни точки, с 5 повече от Лудогорец. Сега разградчани имат пълен актив от 18 точки във втората фаза от първенството, а червените взеха едва 8 пункта в този период.

Единствените два двубоя срещу червените, в които Лудогорец не се разписа в общо 19-те си мача със столичани бяха при домакинства на ЦСКА – нулевите ремита на „Армията” на 11 април 2013 г. и на 9 май 2015 г.

Лукас Саша е пред своя юбилеен стотен мач в Първа лига. Дебютът на бразилеца в елита бе с екипа на ЦСКА – при загубата на червените с 0:1 от Литекс в Ловеч на 11 август 2012 г. За армейците той изигра първите си 29 срещи в първенството, останалите 70 са за Лудогорец.

Клаудиу Кешеру стана първият чужденец в историята на българския шампионат, отбелязал голове в 7 поредни мача. Така той задмина Базил де Карвальо, отбелязвал неизменно за Левски в 6 срещи през есента на 2012 г., и Фернандо Каранга, разписвал се за ЦСКА от 6-ия до 11-ия кръг включително на сегашното първенство.