Старши треньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро даде обширно интервю пред бТВ. Той говори за детството си, моментите, в които се е влюбил във футбола, Люпко Петрович, ЦСКА и най-добрия отбор, който би водил.

"Родното ми място в Белград е на метри от малък футболен стадион. Отборът се казваше "Цървена звезда", но не истинският, а тим от 5-а дивизия. Когато бях много малък с приятелите ми от квартала гледахме тренировките и срещите на отбора и въпреки че бяха долните дивизии, на нас ни се виждаше като нещо голямо. А първият истински мач, който гледах в Белград беше отново на "Цървена звезда", но истинският клуб", започва разказа си специалистът.

"В началото не ми беше лесно, спомням си че играехме много футбол в междучасията и вечер след училище. Всички бяха фенове на "Манчестър Юнайтед" по онова време. Това беше най-големият отбор тогава, и макар да бяхме на 800 мили от тях и никой не беше стъпвал в Манчестър, ние бяхме техни фенове", спомня си той.

"Промених името си два пъти. Първият път беше, защото не исках да имам сръбско име. Когато бях на 17-18 се срамувах от него, но сега се срамувам от това, че тогава ме е било срам. Бях малък и подвластен на влияние, поддадох се на цялата пропаганда. Сърбия и това да си сърбин не беше най-хубавото нещо на света през 90-те. Нямам мнение за това какво точно се случи тогава, кой е бил прав и кой грешен, но начинът, по който беше представено на Запад или поне в Англия, беше, че ние сме агресорите, лошите хора, които предизвикаха гражданска война и заради които много хора страдаха", разказва той.

"Определям се като британски гражданин, но със сигурност наясно със сръбски корени и близостта която имам към Сърбия. А ако ме питате къде е домът ми – във Виена, защото живея там със семейството си от дълго време, въпреки че нищо не ме свързва с Австрия", казва той.

Нестор има ясна представа как би изглеждал отборът му, ако може да вземе в състава който футболист пожелае. Наред със световните величия, в него попадат Николай Бодуров и Божидар Чорбаджийски.

"Статистически те двамата са най-добрите в Европа в момента! Четох го някъде, не знам дали е вярно, но със сигурност играят много добре тази година", хвали своите футболисти Ел Маестро. 

"Люпко беше мой инструктор, когато изкарвах треньорски лиценз. Беше доста строг към мен, каза ми няколко пъти, че от мен няма да стане нищо, но може би това беше неговият начин да ме мотивира или може би просто ми се подиграваше, защото бях най-младият в групата", смее се Ел Маестро. Той обаче все още подхожда с огромен респект към човека, извел любимата му "Звезда" до европейски клубен трофей.
 
"За да функционират медиите, особено във футбола, се нуждаят от добър и лош герой. Първенството този сезон е доста скучно, защото и трите големи клуба се представят добре. Сега всички сме толкова близо, че ще имаме доста оспорвано състезание, така че медиите ще създадат от само себе си герой и злодей. Те избраха да направят "Левски" героя, а ЦСКА и мен конкретно – злодея. Разбирам, че не е лично и че не е защото наистина мислят, че сме толкова зле", завърши философски Ел Маестро.