Малък къс история беше написана на "Герена" в мача между Левски и Ботев. Двата тима не успяха да се победят и завършиха 1:1 в очаквания с може би най-голям интерес мач от първия кръг на плейофите. Историческото в този случай е, че пловдивчани за първи път не губят като гост на този съперник от 21 мача насам!

Иначе "сините" поведоха в 35-та минута от дузпа, която предизвика множество коментари, като гостите претендираха, че Филип Филипов е играл с рамо, а не с ръка в ситуацията. От 11-те метра обаче Давиде Мариани вкара 10-ия си гол за сезона и откри. 

ИГРАЧ НА МАЧА: Кристиан Димитров (Ботев)

Киров: Бяхме равностойни до червения картон, Неделев бе запазен за Купата

Кристиан Димитров: Така е видял съдията, така е преценил

Адалберт Зафиров: Измислена дузпа и несъществуващ първи картон на Балтанов

Дерменджиев хока Мариани и не се бои за поста си

Балтанов: За мен това не е дузпа, резултатът е справедлив

Александър Тонев: Срамота!

Но радостта на домакините беше кратка, тъй като минути след почивката Кристиан Димитров, който беше искан от Левски през зимата, се разписа с далечен удар, препарирал Николай Михайлов. Две минути след това Лъчезар Балтанов беше изгонен от състава на "жълто-черните" и това предопредели защитната им игра до края на мача, която се отплати с извоюването на точка, първа от 22 години насам на "Герена". 

Мачът започна с мощна битка, като и двата тима стъпиха здраво на терена. Първото положение дойде в 10-та минута, когато след продължителна атака на домакините топката стигна до Давиде Мариани в наказателното поле, но ударът му беше слаб и мина на сантиметри встрани от вратата. Дори и да беше в очертанията ѝ, едва ли щеше да затрудни Даниел Кайзер. 

Малко след това своя 9-и жълт картон този сезон си изкара централният защитник на столичани Давид Яблонски, което го вади от следващиете два мача на тима. От това нарушение, заради което чехът беше декориран, последва удар на Александър Тонев от изгодна позиция, но право в тялото на Живко Миланов и опасността се размина. 

Първата истинска възможност за "канарчетата" дойде в 21-та минута. Тогава при едно центриране в наказателното поле Еберт Кардосо засече топката, но самопожертвователното хвърляне на Живко Миланов омекоти удара и Ники Михайлов улови с лекота. 

Само три минути след това дойде и най-чистата възможност за Левски до този момент. Тогава Станислав Костов проби в наказателното поле и намери Иван Горанов, но в последния момент Кристиан Димитров изби. При добавката Валери Божинов стреля над вратата. 

Равностойната битка продължи и в минутите след това, но чистите положения не бяха чак толкова много. И така се стигна до 33-та минута, когато реферът Никола Попов даде дузпа. Тогава при едно центриране на Живко Миланов топката стигна до Паулиньо, който я ритна в рамото на Филип Филипов и реферът посочи бялата точка, въпреки протестите на "канарчетата". От 11-те метра Давиде Мариани беше безкомпромисен - 1:0. 

Най-интересната ситуация до почивката беше отново в полза на Левски. В 39-та минута Еркебулан Сейдахмет намери топката от ждроб пред границата на наказателното поле и стреля мощно, но Даниел Кайзер по великолепен начин се намеси и изби. 

Борбата властваше до края на полувремето и повече чисти положения до последния съдийски сигнал за тези 45 минути нямаше. Но за сметка на това втората част започна по страхотен начин. Още при първата си опасна атака "канарчетата" изравниха. 

Тогава след едно центриране на Александър Тонев се стигна до нескопосано изчистване на Живко Миланов с глава и в крайна сметка топката стигна до Кристиан Димитров на границата на наказателното поле, откъдето той стреля неособено силно, но в купа от играчи Николай Михайлов не успя да реагира и топката се оплете в мрежата му за 1:1. 

Само две минути след това Лъчезар Балтанов си изкара втори жълт картон за груб фаул отзад срещу нахлуващия на скорост Паулиньо и въпреки бурните си протести, пътят към съблекалнята му беше посочен. Той изпуска и предстоящия мач с Черно море за Купата на България. 

След това бурно начало на втората част гостите опитаха да убият темпото, докато Левски тръгна напред, но в началото стигаше трудно до положения. При едно от тях Серджиу Буш получи добра възможност след пас на Сейдахмет да стреля от границата на наказателното поле, но изпълнението му беше твърде слабо и Даниел Кайзер улови. 

В 64-та минута шанс имаше отново за Казахстанския Меси, който определено направи най-силно впечатление от играчите на Левски, но ударът му с глава след центриране на Иван Горанов мина на сантиметри встрани от вратата, а Даниел Кайзер не помръдна. 

"Сините" атакуваха и държаха повече топката, но нямаха свежи идеи. Една от редките им възможности беше в 71-та минута, когато Серджиу Буш и Паулиньо се озоваха на хубава позиция, пасът на румънеца беше отбит от вратаря, но все пак топката стигна до бразилеца, който обаче стреля над вратата. 

С напредването на времето и приближаването на последния съдийски сигнал левскарите ставаха все по-безидейни. Идеите им бяха крайно скучни и не се стигна до сериозни опасности пред Даниел Кайзер. Мариани пробва няколко центрирания, Буш пък беше безидеен и опропасти възможностите пред тима си. И в това безсилие при смяната си Давиде Мариани изрита една бутилка...

В 88-та минута Иван Горанов центрира страхотно, но Станислав Костов се хвърли на плонж и не можа да достигне топката. А ако беше успял, едва ли вратарят на "канарчетата" щеше да може да реагира, така че тази хубава възможност беше пропиляна. 

В крайна сметка натискът на "сините" до края на мача беше абсолютно безплоден и не се случи нищо интересно пред вратата на съперника. Така мачът приключи наравно, а "канарчетата" по този начин спряха почти 22-годишната си серия от загуби на "Герена". 

 

Ето и стартовите състави на двата отбора: 

Левски: Николай Михайлов, Иван Горанов, Давид Яблонски, Нуно Рейш, Живко Миланов, Мартин Райнов, Еркебулан Сейдахмет, Давиде Мариани, Паулиньо, Станислав Костов, Валери Божинов;

Резерви: Николай Кръстев, Серджиу Буш, Богдан Вашчук, Седрик Унтонджи, Милош Цветкович, Жерсон Кабрал, Илия Юруков;

Ботев: Даниел Кайзер, Филип Филипов, Димитър Пиргов, Кристиан Димитров, Лазар Марин, Радослав Терзиев, Лъчезар Балтанов, Васил Шопов, Еберт Кардосо, Александър Тонев, Антонио Вутов;

Резерви: Иван Чворович, Костадин Ничев, Феребори Доре, Кристиан Добрев, Радослав Апостолов, Запро Динев, Антон Карачанаков.