Дербито на 10-ия кръг в Първа лига противопоставя тимовете на ЦСКА и Левски. Този мач е в съботния ден и ще може да го проследите пряко в ефира на DIEMA SPORT, PLAY DIEMA XTRA, честотите на Дарик радио и минута по минута на Gong.bg от 17:00 часа. Битката между тези съперници е и първа за новия сезон, а те са с треньори - чужденци.

"В подобни дербита няма как да има фаворит. Ситуацията е 50:50, тук играят първият срещу втория, тъй като двата тима имат еднакъв точков актив", коментира наставникът на ЦСКА Нестор Ел Маестро преди срещата.

"Детайлите решават такива мачове. Опитвам се да бъда реалист и прагматик. Решението да дойда тук беше едно калкулирано решение, ситуацията за мен беше добра, класата я има и евентуално можем да спечелим титлата", добави той.

"Дербито е дерби. Ние трябва да подходим професионално и да намалим емоциите преди този мач. Целта ни е отборът да се съсредоточи върху задълженията му на терена през тези 90 или 95 минути. Това е мач за 3 точки, но подобни дербита носят емоция и мотивация за следващите срещи", коментира наставникът на Левски Славиша Стоянович.

"Сега имаме повече конкуренти, ЦСКА, Лудогорец, докато на Звезда съперник беше само Партизан. Ако знаеш какво ще се получи, ще си по-спокоен", добави той.

"В дербито винаги може да се появи някой нов играч. Всяка грешка е двойна грешка, всяко добро отиграване е положително", добави Стоянович.

Наставникът на ЦСКА Нестор Ел Маестро трябва да реши кой да води атаката, отборът се завърна след двете победи в Монтана за първенство срещу Ботев Враца и за Купата срещу Монтана. Травми лекуват Рафаел Енрике и Жеферсон, а Кирил Десподов е пред мач №100 в Първа лига.

Руски и турски клубове имат интерес към Жерсон Кабрал, вратарят Божидар Митрев е под въпрос заради контузия. Хали Тиам се завръща за този мач.

Съботната битка ще бъде стотният мач за Кирил Десподов в елита, след като дебютира едва 15-годишен за Литекс на 12 май 2012 г. при домакинско 5:0 над Калиакра. Срещу Левски има само една загуба в 9 мача за първенство, в които е вкарал 2 гола, има и още два в "синята" врата в мач за купата.

През септември Мауридес изигра 4 мача за "червените" (плюс срещата за купата с Монтана), но не успя да се разпише нито веднъж, докато през юли вкара 2 гола, а през август – цели 7 (във всички надпревари).

За първи път, откакто е в ЦСКА, Тиаго Родригеш е в серия от 7 поредни мача за първенство, без да запише гол или асистенция.

Левски няма победа в шест поредни мача с този съперник за първенство – 2 равенства и 4 загуби. Клубният антирекорд срещу ЦСКА е 11 последователни срещи без победа в бившата А група между 1953 и 1958 г. (7 ремита и 7 поражения).

Паулиньо (Левски) се разписа във всеки от последните си 2 мача срещу "червените" в шампионата – за 2:2 на 18 април и при 2:3 на 15 май т.г.

Единственият гол в Първа лига на капитана на "сините" Иван Горанов след 118 изиграни от него срещи в елита е точно във вратата на ЦСКА – при 2:2 на 18 април т.г. Бранителят все още няма победа в досегашните си 5 мача срещу този съперник (един от тях за купата), но е печелил по веднъж срещу тях с екипите на Литекс и Локо Пд.


ГЛАСУВАЙТЕ В НАШАТА АНКЕТА, КЪДЕТО ВИ ПИТАМЕ КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ДЕРБИТО ДНЕС?

  1. 50.60%

    Левски

  2. 39.88%

    ЦСКА

  3. 6.41%

    Срещата ще завърши наравно

  4. 3.12%

    Този мач не ме вълнува