Голямата звезда на Ботев Враца Валери Божинов, който бе специален гост в предаването на DIEMA SPORT – „Домът на футбола“ – говори за несбъднатия си трансфер в Барселона.

Нападателят направи кратка разходка из пъстрата си кариера, в която той игра за тимове от ранга на Ювентус, Манчестър Сити, Фиорентина, Парма, Партизан и други. В България, освен екипа на врачани, Божинов носи и този на Левски.

„Аз не съм от този тип играчи, които стоят и казват къде е бил проблемът, аз не мога да върна времето назад, мога да мисля само за бъдещето. Миналото, какво е било и как е станало, можеше и друго да бъде, но не искам да се вайкам какво е можело да бъде. Сега съм в добра възраст и имам време да поправя грешките, ако съм допуснал такива в миналото. Ако съм пропуснал нещо преди, дано го наваксам в бъдеще“, започна Божинов.

„Нормално съм се променил доста. Тогава бях млад, наивен…аз съм с тежък характер, по-взискателен съм. Труден съм малко аз. Промениха се обаче доста неща. Улегнах, осъзнах доста неща. Разсъждавам повече преди всяко действие. Доста по-мъдър съм сега. Нормално. На 32 години съм. Осъзнаваш грешките си, няма перфектни хора, но най-важно е да осъзнаеш, къде си сбъркал и да не повтаряш. Може би пораснах, станах мъж“.

„Защо не отидох в Барселона? Не знам, благодарен съм на спортния директор на Фиорентина тогава Панталео Корвино. Той ме откри и ми прокара път в Италия. Ако бях приел да ида в Барса, щеше да излезе, че ще предам този човек. Знам историята, но не искам да я коментирам. Ще кажа само, че не исках да предам този човек. Не смятах, че е правилно да постъпя така спрямо него“, сподели терзанията си от онова време Божинов.

А по отношение на това как се е почувствал Христо Стоичков тогава, нападателят обясни: „Как прие отказа ми Стоичков? Не го прие добре, но му казах, че не мога да предам тези хора и да ги оста,вя и да ида с него. Не исках да бъда егоист. Знаех какво са направили тези хора за мен. Аз Стоичков си го уважавам. До днес ми е кумир. Радвам се на успехите му, на това, че издаде книга. За мен Стоичков е легенда, най-големият е. Видяхме се наскоро. Нашата комуникация не е за по телевизията. Имаме добри отношения. Беше треньор на националния, викаше ме. Благодарен съм му. Видял съм само хубави неща“.

Валери Божинов

източник: LAP.bg

На питане дали от дистанцията на времето и направените равносметки, би променил нещо в професионалния си път досега, Божинов обясни:

„Нищо не бих променил в кариерата си. Така е било писано. Не съжалявам за нищо. Такава ми е била съдбата. Най-лесно е да кажа можеше, трябваше. Доволен съм от всичко. Дано съм жив и здрав, и да играя още дълго“.

През 2007 година Божинов направи трансфер в английския гранд Манчестър Сити. При „гражданите“ българският талант започна силно, но в последствие не му провървя. Той получи две тежки контузии, които на практика повлияха в негативен аспект и голмайсторът не успя да разгърне целия си потенциал на „Етихад“.

„Две тежки контузии имах в Манчестър. Кръстна връзка, след това в първия мач след завръщането ми, скъсах ахилес. За две години правиш една операция, после нова операция. Но знам какъв характер съм и какъв човек, и играч съм. Казах си, че ще се върна по-силен. Като обаче направиш такива травми, губиш някои неща, които преди си имал, като даденост, бързина, да кажем. Говорим за игрови план. Тежки години за мен. Това обаче е част от играта. Било писано, не мога да избягам от това. Футболист без контузии няма“.

„Не съм мислил, ако не съм имал травми, докъде ще стигна. След това отидох в Парма и направих силен сезона. 9 гола реализирах и те бяха решителни. Не е да не съм се върнал, но губиш понякога. Беше ми трудно да играя сряда - събота. Да, тренираш, но ритъмът, който бях загубил, не че не можеш да играеш в такъв ритъм, но имаше болежки. В такива моменти, организмът трябва да навикне отново“, обясни философски Божинов.

Божинов проби в едно от топ първенствата на Европа – Серия А – много млад, на питане как се отразила славата върху него, футболистът отвърна:

„Не съм виновен, че славата дойде по-рано. Аз съм едно младо момче на 16 години, на което се откри шанс да играе в Серия А. Аз излизам, играя, правя всичко възможно да съм на добро ниво и да се чувствам добър футболист. Тогава не съм осъзнавал нещата. Гордея се, че толкова млад са ми дали възможността да играя в Серия А“.

А дали лайфстайлът е попречил на футболния му живот, голаджията обясни:

„Аз не съжалявам за нищо. Не мога да избягам от славата. Когато си най-младият чужденец в Серия А, нормално е това да те прави известен. Може би тогава съм изживял така нещата. Не съм осъзнавал напълно какво става. Ако съм на сегашния си акъл, може би щяха да са различни нещата. Но това е минало, така че за мен е важно бъдещето и какво се случва сега“.

„Аз принципно не съм допускал много хора до себе си. Аз съм добър човек, наистина. Който ме познава, знае, че имам голямо сърце и то към всеки. Аз не съм допускал някой до себе си, да се е възползвал и да ми е направил нещо лошо. С всеки съм бил откровен. Ако някой има проблем, то е у него, не е с мен. Имало е хора, искащи да са с мен, защото съм известен. Нито съм си крал парите, нито славата, изкарал съм си ги“, завърши Божинов.


Още новини: 

Божинов: Защо да не остана в Ботев Враца?!

Божинов иска България на голям форум и отсече: Ако има нужда от мен, ще се отзова

Божинов: Нивото на българския футбол се е повишило