Нападателят на Ботев Враца Валери Божинов коментира представянето на националния тим на България. Голмайсторът бе специален гост в предаването на DIEMA SPORT – „Домът на футбола“, където си пожела класирането на „трикольорите“ за голям форум.

Както е известно, страната ни за последно се класира на Европейското в Португалия през 2004 година.

Божинов бе категоричен, че ако има нужда от него и бъде повикан, ще се отзове веднага, като допълни, че според него страната ни е показала, че може да се надиграва с всеки.

„Когато аз бях в националния имаше уважение и респект. Не знам какъв е колективът сега. Не съм вътре, чета и слушам. Ако това е така, че има изградена чудесна атмосфера в съблекалнята, това е прекрасно. По наше време, при Стилиян, Мартин и Бербата, може би имаше голямо уважение, колективът…не знам. Когато играеш и се чувстваш добре и играеш, нормално да ти липсва националния. Аз като Гошо Петков ще кажа, че ако има нужда от мен, винаги ще се отзова. Да играеш за България е голямо нещо. Не съм аз човекът, който да казва има ли място за мен. Има си треньори, които преценяват. Аз си върша работата на терена. Другото – не е моя работа да коментирам. Нормално като всеки, които иска да е в националния, искам да се класираме на голям форум. За всеки футболист играл и играещ в националния, има такова желание. Ще бъде хубаво моята кариера да завърши с едно Европейско или Световно. Това и Ивелин Попов би го казал. България от 2004 година не е попадала на такъв фронт“, каза Божинов.

„Мисля, че имаме шансове за класиране за Европейското. Трябва да продължим обаче по този път. Може да играем срещу Словения, Норвегия. Националния показа, че може да играе с всеки. Преди това бихме Холандия, Швеция. Можем да се надиграваме с всеки. Трябва да сме позитивни. От това има нужда тимът. Дори в такъв студ оня ден, в 21.45 часа имаше 5000 души на стадиона. Браво на тях и благодаря им аз от мое име. Да видиш толкова хора в такъв студ, беше чудесно“, сподели Божинов.