Четири кръга бяха достатъчни на новака в елита Ботев Враца да запише първата си победа. "Зелените" изковаха дебютния си успех този сезон на Националния стадион "Васил Левски" в гостуването на Септември. 

Момчетата на Сашо Ангелов надделяха с 2:1 и донесоха радост на феновете си, които ги подкрепиха далеч от дома в понеделнишката вечер. А успехът им дойде след разумна игра, както и не без подарък от домакините. 

ИГРАЧ НА МАЧА: ПЕТЪР АТАНАСОВ (БОТЕВ ВРАЦА)

Митов: Липсва ни постоянство

Петър Атанасов: Изненадахме Септември

Бенга: Паднахме, защото почнахме мача от 0:1

Ангелов: Използвах оръжието на Септември

Този подарък дойде още в 5-та минута, когато Георги Стоичков си отбеляза нелеп автогол. И въпреки че "септемврийци натиснаха след почивката, инкасираха и второ попадение четвърт час преди края, за да стане ясно, че ще останат с празни ръце в този мач. Автор на този въпросен гол беше топреализаторът на Ботев Петър Атанасов. 

В последните минути на двубоя домакините стигнаха до почетен гол, отбелязан от ветерана Борис Галчев от дузпа. Но това беше твърде малко и твърде късно за тях, за да се надяват на поне частичен обрат. 

Мачът започна по перфектен начин за гостите, когато дойде подаръкът, за да поведат в резултата още в 5-та минута при първата си атака в мача. Тогава Йордан Апостолов центрира отдясно на наказателното поле и защитникът на столичани Георги Стоичков съвсем неочаквано си заби топката в собствената мрежа, без да бъде притесняван от никого. 

Така наистина шокиращо врачани поведоха, а това сякаш им даде криле. Те започнаха да реализират страхотни контраатаки, които доведоха до няколко интересни ситуации пред вратата на съперника. 

В 16-та минута отново Йордан Апостолов центрира страхотно в наказателното поле, но съотборникът му Спас Георгиев не успя да засече добре топката сам срещу вратаря. А ако го беше сторил, почти сигурно това щеше да е гол. 

Още пет минути след това Ботев имаше нова възможност да отбележи, като пак Спас Георгиев се озова на стрелкова позиция, този път отдясно в наказателното поле и мощният му изстрел мина на сантиметри встрани от вратата. 

Чак в 25-та минута дойде и първият шанс за Септември. Тогава Здравко Димитров центрира перфектно за Мирослав Будинов, но ударът му с глава срещна напречната греда. При добавката Асен Чандъров не можа да намери очертанията на вратата. 

Малко след това столичани вкараха топката в мрежата, но попадението не беше зачетено. В 34-та минута Будинов с хубав удар преодоля вратаря, но при подаването към него имаше засада и затова голът не беше зачетен. 

В следващата минута Борис Галчев стреля много опасно от пряк свободен удар пред наказателното поле, но топката рикошира в стената и с малко излезе в корнер. Така до почивката повече попадения нямаше, а най-неприятната ситуация беше в 42-та минута, когато Даниел Гаджев беше ударен в главата и веднага беше закаран в "Пирогов". 

Така развръзката остана за втората част на мача. А тя започна в доста слабо темпо и с равностойни изяви на играчите и на двата отбора. Това съвсем логично спря опасните ситуации пред двете врати. 

Всъщност, тогава имаше една доста спорна ситуация. В 49-та минута останаха съмнения, че Венци Керчев от състава на Ботев задържа за фланелката Крис Гади в наказателното поле. Реферът обаче не видя нарушение и не даде дузпа. 

В 57-та минута дойде още един голям пропуск на "септемврийци". Тогава Александър Георгиев направи много хубав пробив по левия фланг и центрира във вратарското поле, където дебнеше Крис Гади. Неговият удар обаче в последния момент беше отклонен от Венци Керчев в корнер и опасността отмря. 

Последваха още два фрапантни пропуска на Гади и Септември не успя да стигне до изравнително попадение. И в крайна сметка интригата умря четвърт час преди края с втория гол на гостите. 

Тогава врачани изработиха страхотна атака и отбелязаха за 2:0. Ивайло Михайлов със страхотен пас в коридор намери Емил Стоев, а той свърна около точката на дузпата за непокрития Петър Атанасов. Нападателят с премерен удар отбеляза третия си гол в четири мача този сезон и сложи точка на интригата в мача. 

И това си пролича в събитията на терена. Домакините бяха крайно безидейни, въпреки че се опитваха да атакуват, но си личеше, че устремът им е прекършен. И в крайна сметка не организираха нищо интересно пред вратата на съперника. 

Но все пак те успяха да се доберат поне до почетно попадение. То обаче дойде твърде късно. В 91-та минута Борис Галчев се разписа от дузпа, дадена за нарушение на вратаря Красимир Костов срещу Александру Бенга, но за обрат време просто нямаше. 

Така Ботев Враца взе първата си победа, както и въобще първия си актив от началото на сезона. С точка повече остава Септември, който стои в долната половина на таблицата. 

Ето и съставите на двата отбора:

Септември: Валентин Галев, Борис Галчев, Александру Бенга, Александър Георгиев, Асен Чандъров, Васил Добрев, Георги Стоичков, Здравко Димитров, Крис Гади, Мирослав Будинов, Фабиано Алвеш;

Резерви: Янко Георгиев, Георги Русев, Димитър Костадинов, Иван Стоянов, Иван Тилев, Ишмаел Байду, Владимир Николов;

Ботев Враца: Красимир Костов, Андреас Васев, Атанас Фиданин, Валери Домовчийски, Венцислав Керчев, Даниел Гаджев, Емил Стоев, Йордан Апостолов, Мариян Иванов, Петър Атанасов, Спас Георгиев;

Резерви: Христо Митов, Георги Вълчев, Даниел Генов, Искандар Джалилов, Ивайло Михайлов, Костадин Гаджалов, Михаил Милчев.