Берое се върна на пътя на победите с хубава победа над доскорошния лидер в шампионата Черно море. Момчетата на Александър Томаш надделяха с 2:0, но това беше най-малкото, с което гостите им се отърваха от този двубой. 

Още преди почивката беше ясен победителят в този мач. Старозагорци дръпнаха с два чисти гола аванс през първата част, а техни автори бяха Педро Еуженио и Мартин Камбуров. За тарана това беше първото му попадение, откакто дойде при "зелените" и 190-о в елита.

Голмайстор на Берое грабна приза за Играч на мача

Еуженио: Важно е да помагаш на отбора и той да ти помага

Гонзо: Бяхме много слаби, ще има нов, но не Нар или Тунде

Томаш: Можеше и още по-добре

След почивката пропуските пред вратата на варненци бяха изключително много и само чудо и вратарят Евгени Боровик, който направи официалния си дебют за отбора, спасиха тима на Георги Иванов-Гонзо от по-тежко поражение.  

От самото начало на този мач беройци наложиха своето темпо и с първата си опасна атака откриха резултата. Това се случи още в 3-та минута, когато бившият играч на Черно море Педро Еуженио прониза мрежата. 

Тогава Карлос Охене, който изнесе страхотен двубой, с превъзходен пас намери португалеца пред наказателното поле, той финтира статичния младок Емил Янчев и прати топката покрай плонжа на дебютиращия вратар Евгени Боровик. 

Това попадение обля с леден душ гостите, които опитаха да отвърнат, но това стана с няколко слаби удара на Марек Кузма, които не затрудниха вратаря Душан Перниш. Чистите положения продължаваха да са за домакините. 

Карлос Охене прати един опасен удар на сантиметри от гредата, а Мартин Камбуров пропиля два шанса за тима си в тези минути. Първата чиста възможност за "моряците" дойде едва в 21-та минута. Тогава Марек Кузма стреля от дистанция, но вратарят Перниш улови. 

Последваха минути с отново по-активна игра от страна на "зелените", но чистите положения липсваха. Така беше до 32-та минута , когато Карлос Охене изведе по невероятен начин Мартин Камбуров сам срещу вратаря, нападателят го преодоля и се озова сам срещу вратата, макар и по диагонал от нея, но стреля встрани. 

До почивката всички хубави възможности бяха за домакините. В 41-та минута Кохей Като намери след самостоятелен пробив Мартин Райнов около точката на дузпата и той стреля силно, но право в тялото на вратаря. 

Беройци заслужаваха второ попадение до почивката и в крайна сметка стигнаха до него. Това се случи в последната минута на редовното време на първата част. Тогава пореден страхотен пробив на Педро Еуженио завърши с извеждащ пас зад защитата за Мартин Райнов, капитанът пусна успоредно на голлинията на непокрития Камбуров и този път той нямаше как да сбърка - 2:0. 

За ветерана, който след месец навършва 37 години, реализира своя 190-и гол в родния елит и негов първи с екипа на Берое. Така той влезе в престижната компания на Петър Жеков, Наско Сираков и Динко Дерменджиев, които са единствените реализирали 190 и повече попадения в елита ни. 

След подновяването на играта, въпреки двете смени на почивката, "моряците" продължиха да са инертни и да нямат чисти положения. И освен това допускаха страшни грешки в отбрана и продължаваха да позволяват на домакините да си правят, каквото искат. 

В 48-та минута Педро Еуженио направи нов страхотен пробив, с който намери Драгош Фирцулеску зад защитата и той стреля, но в тялото на Боровик. При добавката Мартин Райнов би слабо и украинецът пак се справи и улови. 

Ужасяващата игра на варненци обаче продължи. Рехавата им отбрана допусна поредна опасност пред вратаря, като този път Карлос Охене беше оставен да напредне 40 метра и да стреля от дистанция, но вратарят пак беше на мястото си и изби. 

В тези минути заралии се забавляваха. В 57-та минута пробив на Драгош Фирцулеску завърши с перфектно центриране към Мартин Камбуров, но ударът му с глава мина над вратата. А обстрелът на моряшката" врата продължи. В 59-та минута и Еуженио стреля от дистанция, но пак единствен Боровик беше на ниво и изби. 

Едва в 61-та минута дойде хубава възможност за Черно море. Мариян Огнянов навърза защитата на съперника и намери Ондрей Сукуп, но ударът на чеха беше слаб и Душан Перниш спаси без проблем. 

Още в следващата атака старозагорци отвърнаха подобаващо и Педро Еуженио отправи хубав удар от около 9-10 метра, но за кой ли път Боровик спаси отбора си от нов резил и изби в корнер. 

Последваха малко по-равностойни минути, в които Берое понамали темпото, а Черно море малко живна, но така и не стигна до чисто положение. Пак интересните ситуации бяха пред вратата на Черно море. Педро Еуженио и Серджиу Негруц не можаха да се разпишат. 

Най-чистият шанс за варненци дойде чак в 86-та минута. Тогава Георги Илиев стреля силно и технично от границата на наказателното поле, но ударът с мъка беше избит от Перниш. При добавката Марек Кузма се подхлъзна и не можа да засече топката от чиста ситуация. 

В последните минути Берое изпусна да оформи тежък погром над съперника. Антон Карачанаков нацели гредата в 88-та минута след самостоятелен пробив, а после в 90-та минута Серджиу Негруц излезе сам срещу вратаря, но стреля на сантиметри встрани от вратата. 

В крайна сметка повече попадения в този мач не паднаха и Берое повече от заслужено взе успеха, като може да съжалява, че е само с 2:0. Свободното падане за Черно море продължава с втора поредна тежка загуба и момчетата на Гонзо продължават да се отдалечават от челото. Старозагорци пък събраха 13 точки и се изравниха по актив с градския съперник Верея. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Берое: Душан Перниш, Милен Желев, Кохей Като, Павел Виданов, Мартин Райнов, Карлос Охене, Мартин Камбуров, Драгош Фирцулеску, Георги Динков, Матеус Леони, Педро Еуженио;

Резерви: Михаил Михайлов, Иван Иванов, Веселин Пенев, Борислав Цонев, Камен Хаджиев, Серджиу Негруц, Антон Карачанаков;

Черно море: Евгени Боровик, Александър Цветков, Емил Янчев, Георги Божилов, Мартин Костадинов, Атанас Зехиров, Георги Илиев, Марек Кузма, Орлин Старокин, Ондрей Сукуп, Николай Минков;

Резерви: Емил Михайлов, Ертан Томбак, Стефан Станчев, Цветелин Чунчуков, Александър Др. Александров, Мариян Огнянов.