За феновете на българския футбол датата 17 ноември ще остане неразривно свързана с епопеята на "Парк де Пренс" и легендарната победа над Франция с 2:1 с головете на Емил Костадинов, станал известен после като Екзекутора на петлите. 

Но още нещо историческо се е случило на тази дата в българския футбол. Преди вече 49 години Левски разбива ЦСКА със 7:2, което и досега се смята за най-великата "синя" победа в дербито от феновете, въпреки че през 1994 г. левскарите постигнаха и по-тежък погром над вечния си съперник със 7:1. 

За привържениците със сини шалчета този погром е по-специален, може би защото е постигнат в момент, в който "червените" са на върха. ЦСКА води с четири точки и при успех на практика докосва титлата. Освен това те са в страхотна форма, а съставът им е пълен с национали. 

В състава от "Армията" личат имената на Петър Жеков, Димитър Пенев, Аспарух Никодимов, Димитър Якимов, Борис Гаганелов, Стоян Йорданов и още куп величия. Но левскарите са страшно надъхани, а и с на свой ред пълен с бъдещи легенди състав - Гунди, Иван Вуцов, Стефан Аладжов, Сашо Костов, Кирил Ивков...

Мачът започва с гол още във 2-та минута за ЦСКА, дело на Петър Жеков. Гунди обаче поставя началото на хеттрика си само пет минути след това. Още до почивката резултатът набъбва до 4:1 след попаденията на Сашо Костов в 23-та, Янко Кирилов в 24-та и Борислав Богданов в 45-та минути. 

"Синята" стихия не спира и след почивката. Янко Кирилов прави 5:1 в 56-та минута, а само три по-късно Аспарухов се разписва за втори път в мача и за 6:1. Погромът е окончателен в 78-та минута, когато пак Гунди се разписва и оформя хеттрика си, а крайното 2:7 става факт след попадението на Цветан Атанасов за ЦСКА в предпоследната минута. 

От този мач остава и един от безбройните лафове на зевзека Сашо Костов. По неговите думи, след седмия гол в мрежата на "червените", той отива при Цецо Атанасов от противника и му казва: "Ти нали си най-бързият от вашия отбор? Тичай тогава до "Армията", за да донесеш вашето табло, че няма къде вече да ни пишат голмайсторите."

Мачът преди 49 години се играе пред близо 60 хил. души на Националния стадион "Васил Левски".