Носителят на КЕШ с Цървена Звезда Люпко Петрович беше официализиран като наставник на ЦСКА след резила с Черно море на "Армията" през уикенда и турбулентните събития, които го последваха. 72-годишният специалист разкри как се е стигнало до назначението му. 

"Шефът на ЦСКА ми беше шеф и в Литекс и е мой приятел. Той ме накара. Беше президент на Литекс, шеф на Литекс, сега е на ЦСКА и ме накара да дойда. Моят приятел и президент на клуба Гриша Ганчев не искаше да ме натоварва много. Искаше малко да работя, но не напълно, да съм тук и да не съм. Сега дойде моментът, в който трябва да сме всички заедно, 24 часа", заяви Петрович пред "Би Ти Ви". 

Той отдаде заслуженото и на Добри Митов, с когото ще работят и сега след мача с Черно море, но младият специалист вече ще е в ролята си на помощник на ветерана. В този триумвират доскоро начело на отбора беше и легендата Димитър Пенев. 

"Добри Митов е много талантлив треньор, добър човек и характер. Всички работим за една цел. Но може би и за играчите не беше ясно с кого да говорят, с кого да не говорят. Може би нямаше яснота. Но така се случи. Ето, сега всичко им е ясно", сподели Петрович и се врече в пълна вярност и отдаденост на "червените".

"Ще се посветя на ЦСКА. Ще прескочим тази малка криза, която ни налегна. Знам, че можем и по-добре, но не го показваме. За това съм уверен, че ще излезем от нея като победители и ще зарадваме и феновете, защото това очакват от нас."

"В последните години работих във Виетнам и в Руанда. Ставам всяка сутрин в 6:30 ч., не спя през деня, постоянно съм в движение и се прибирам вкъщи около 10 ч. вечерта. Това ми е ритъмът. На ден имам две тренировки - сутрин и следобед, а може и трета да изкарам. Имам енергия да работя и да опитам да поставя нещата на място тук", заяви сърбинът и отрече да е имал конфликт с капитана Николай Бодуров. 

"Не изкарах Бодуров от групата. Подготвих го да играе. Игра два поредни мача - срещу Титоград и при 2:2 с Етър. Игра два мача, пропусна с Черно море, за да може да играе с Осиек. Мисля, че играчите, които са били контузени или не са добре кондиционно, трябва да им се даде почивка. От 4 мача 1 да пропуснат. Пропусна да кажем 60% от подготовката. Беше контузен, беше болен."

"Имахме най-добри намерения за него, да си почине, за да е свеж и готов за Осиек... Какъв конфликт? Глупости! Няма! Бодуров е капитан. Ако имаше конфликт, щяхаме да го сменим, да не бъде капитан. Нали? Няма конфликт. Всичко сме се разбрали - да играе 2 мача, да почине и да е готов за Осиек", сподели ветеранът и разкритикува целия отбор на "червените" за играта им срещу Черно море.

"Дадох им шанс в мачовете на новите. Не успяхме да спечелим нищо. Опитахме да направим отбор от играчи, които играха повече миналата година и в последните 5 кръга. И това не ни се получи. Сега сме объркани. Нямаме на терена играч, за който да кажем, че е бил добър."

"Може да сме загубили с 1:3, но някои играе добре, друг не. Но сега не видях играч, които да играе добре или зле. Не бяха лоши. Не е само Атанасов. Публиката го освирква. Да, той сбърка, но трябва да се види какво сгрешиха другите. Така става във футбола. Публиката си набелязва някои и търси виновника. Според мен никой не игра добре."

"Мъчно ми е от това, което преживя ЦСКА. Това е голям отбор. Аз знам какво е голям отбор - Цървена звезда, Партизан, Левски, където бях 3 години, ЦСКА. Това са клубове, които не прощават загубата. Те имат зад себе си публика, която живее за футбол. Ако не побеждаваш, проблемът е голям."

"Понякога тези отбори изпадат в криза. Не знаят къде се намират. Но винаги успяват да се отърсят, да се измъкнат и пак да са на върха. Трябва да се знае как да се излезе от този момент, в който сме, по нормален, елегантен начин, без натиск, без много думи. С кратки и ясни думи и нека всеки направи това, което може най-добре и така да се върнем в правия път", сподели още 72-годишният ветеран.