Мирослав Арабаджиев е едно от лицата на спорта в екипа на NOVA и DIEMA XTRA, водещ и коментатор на двубоите от българското футболно първенство

Футболът е страст…

Баща ми и брат ми изиграха голяма роля да се запаля по играта. Като малки деца с брат ми често играехме футбол - както навън, така и вкъщи. Разбира се, у дома ритахме, когато родителите ни ги нямаше, но те така или иначе разбираха от сърдитите съседи и винаги следваше мъмрене. От друга страна баща ни често ни водеше през уикендите на някой футболен мач. Първият ми по-ярък спомен, свързан с играта, датира от финала в Шампионската лига през 1999 г. с участието на Манчестър Юнайтед, както и финалния мач между Франция и Италия от Европейското първенство година по-късно.

Мирослав Арабаджиев

източник: NOVA

За първи път в ефир…  

През август 2015 г. започнах работа в спортния отдел на NOVA. Месец или два по-късно беше и първата ми поява в ефир. Водих студио, посветено на Чемпиъншип и бях много притеснен, но в същото време и добре подготвен. Единственото нещо, което помня е, че единият отбор бе Мидълзбро. Всичко мина спокойно, което бе най-важното, а това ми даде увереност. В седмиците преди въпросния ефир течеше сериозна подготовка, а в онзи период много ми помогна Борислав Борисов, за което съм му благодарен.

Вдъхновението…

Едно често използвано клише гласи "Футболът е много повече от игра" ... Не храсвам шаблоните, но с това съм повече от съгласен! Може да намерите хиляди примери, в които футболът е променил човешки съдби. В това намирам вдъхновение, защото работата ми е свързана с нещо толкова значимо. Когато визирам всичко това, в съзнанието ми изниква историята на Давиде Астори. След неговата внезапна смърт ръководството на Фиорентина реагира по забележителен начин, осигурявайки му посмъртно място в залата на славата на клуба и доживотен договор. Тези действия само доказват силата на играта, емоцията и страстта, произлизащи от нея. Вдъхновение черпя и от автобиографични книги на хора, оставили своята следа във футбола.

Мирослав Арабаджиев

източник: NOVA

Здрав дух в здраво тяло…

Занимавам с фитнес тренировки в продължение на 9 години. Тренирам 5 пъти седмично, когато разполагам с необходимото време. В допълнение се старая да бъда стриктен и дисциплиниран по отношение на храненето. Разбира се, футболът с приятели си остава нестихваща страст и често го практикувам. За да бъда в добра форма, се грижи и моят син, който е буквално неуморим.

Победата, която помня…

Ще посоча няколко резултата: ЦСКА - Блекбърн 3:3 от сезон 2002/03 в турнира за купата на УЕФА; триумфът на Манчестър Юнайтед през 1999 г. срещу Байерн Мюнхен; обратът на Ливърпул срещу Милан през 2005 г. и успехът на Реал Мадрид срещу Атлетико през 2014 г. Безспорно обаче под номер едно в тази класация ще поставя победата на ЦСКА над Ливърпул на "Анфийлд" през 2006 г. Да спечелиш срещу действащия европейски клубен шампион, и то в неговия дом, е нещо значимо, което не се постига често. Причината да изтъкна тези мачове е, защото са постигнати резултати с усилен труд и драматични обрати. Резултати, които говорят за характер и вяра до последно.

Мирослав Арабаджиев

източник: NOVA

Българското първенство – очаквания и прогнози…

Надявам се предстоящият сезон да донесе още повече интрига и конкурентоспособност спрямо изминалия. Родният футбол се нуждае от развитие, а това е свързано с много работа. Ако трябва да посоча фаворит, за приятна изненада очаквам това да бъде Арда. Тим, който идва от футболен град, какъвто е Кърджали. Симпатизирам на Стамен Белчев и смятам, че в негово лице Арда разполага с изключително подготвен специалист. Очевидно е, че ръководството се стреми да работи правилно и това са все обещаващи знаци.