Министърът на младежта и спорта Красен Кралев отговори на журналистически въпроси по актуални теми веднага след откриването на 70-ото издание на международния боксов турнир за Купа „Странджа“.

За подновяването на футболното първенство и съдийските грешки:

Надявам се съдийските грешки да бъдат по-малко. През последната година много критикувах реферите. Това не беше случайно, тъй като допуснаха малко повече фрапиращи грешки от нормалното. Виждаме, че все повече и футболните ръководители, и цялата общественост се насочва към това, че системата ВАР е абсолютно необходима. До две години тя да бъде въведена в България. Не само защото такива ще бъдат изискванията на УЕФА и ФИФА, но и защото смятам, че това ще помогне да бъде намален натискът срещу съдиите. Мисля, че когато всичко се вижда ясно на екрана и може да се проследи всяка спорна ситуация, никой няма да си позволи грешни отсъждания. Виждаме, че още преди да започне шампионатът има много приказки и обстановката се нагнетява. Реферите трябва да знаят, че съдбата на спорта зависи от тях. Ако хората виждат умишлени грешки, няма да идват на стадионите, няма да водят децата си, няма да ги карат да тренират футбол. Защото никой няма да иска детето му да попадне в една система, в която има поръчково съдийство. Това е най-елементарното нещо. Да не говорим, че е ставало въпрос и за много пари – кой ще бъде шампион, кой ще изпадне, кой ще влезе в евротурнирите. Ако бъдем честни, винаги има натиск от страна на клубовете, на медиите, на феновете. По време на награждаването на най-добрите съдии, пожелах на реферите да стоят по-мъжки и по-отговорно. Мисля, че ако го сторят, няма да има проблем.

Иначе, според мен първенството се провежда по една много успешна формула, която гарантира феърплей до последните кръгове. Всеки има интерес да играе, всеки може да изпадне или да влезе в зона Европа. Така че очаквам да има повече публика и хората да се забавляват от това, което се случва на терена.

Относно критиките към въвеждането на системата ВАР:

Във футбола всеки има право на мнение. Винаги е имало хора, които са били привърженици на старото, на статуквото, и хора, които са привърженици на новото. Целият свят признава, че ВАР намалява възможността за съдийски грешки. ВАР дава справедливост! Това е най-важното. Защото това е ролята на реферите – да дават справедливост на терена. Когато те не могат да я гарантират, защо да не въведем технология, която да им помогне? Още повече, че тя ще бъде задължителна. Тук не става въпрос дали някой от президентите на футболните клубове го иска. Това ще стане задължително изискване от ФИФА и УЕФА. Подобни изисквания ще има и за стадионите, на които отборите ще играят мачове в евротурнирите. Това е неизбежно. Големият въпрос е дали системата да бъде закупена или да бъде взета под наем, защото нещата са много динамични. Още сме в началото и никой не знае как ще се изменят технологиите, как ще се изменят изискванията на УЕФА. Така че в един момент, ако си направил инвестиция да закупиш техниката, след 5 години може да се окаже, че тя вече е неадекватна. Водил съм разговори по темата. Например колегите от Гърция са наели системата за 10 години в първа и втора дивизия. Те предпочитат този вариант, който е по-сигурен от гледна точка на инвестицията. Има много варианти, така че да не бързаме. Разбира се, държавата ще се опита да помогне. Мисля, че няма как да не ползваме технологиите, които са само в помощ на съдиите и справедливостта. Това е в интерес на всички – и на футболисти, и на собственици на клубове, и най-вече на феновете.

За построяването на нов Национален стадион и кандидатурите за домакинство на Световно и Европейско първенство по футбол:

Въпросът с построяването на нов Национален стадион е малко по-сложен, защото в момента подготвяме България за евентуалната съвместна кандидатура със Сърбия, Румъния и Гърция за домакинство на голям шампионат – Европейско и Световно първенство. Първо трябва да свършим работа, да обиколим всички възможни градове, които могат да бъдат домакини, да видим какви са възможностите за стадиони и тогава правителството заедно с БФС да изберем къде ще бъдат строени стадионите. При всички случаи единият, който ще бъде реконструиран е стадион „Васил Левски“, който с половината от необходимата сума за построяването на нов стадион, би могъл да бъде приведен във вид, отговарящ на критериите на ФИФА и УЕФА. Нов национален стадион в София ще има. Имах среща с кмета Йорданка Фандъкова и с главния архитект на София, с които обсъдихме евентуалните места. Сега обаче не искам да коментирам нищо повече. Миналата седмица бях в Пловдив, където се срещнах с кмета Иван Тотев и с техния архитект. Утре (днес б.р.) ще бъда в Бургас на среща с кмета Димитър Николов. Ще отида и до Варна. Ще обиколим всички места. Има достатъчно време, за да излезем със становище. На 24-25 февруари в София провеждаме поредната среща на министрите на спорта и на президентите на футболните съюзи заедно с 16 души експерти, които ще бъдат постоянната група, която ще подготвя кандидатурата и ще започнем да работим в малко по-сериозни темпове. Тези срещи ще бъдат регулярни, на всеки два месеца по една страна ще бъде домакин на някоя от срещите. Вървим в тази посока.