Отборът на България допусна втора поредна загуба в квалификациите за Евро 2024. След поражението от Черна гора в първия мач, днес футболистите на Младен Кръстаич отстъпиха с категоричното 0:3 на Унгария в Будапеща.

Сръбският специалист направи цели пет промени в състава си в сравнение с първия двубой в Разград, които обаче не доведоха до нищо положително.

Резултатът бе открит след само седем минути игра на препълнения „Пушкаш Арена” от Балинт Вичей, а Доминик Соболай и Мартин Адам оформиха класиката за „маджарите” още до почивката.

Родните национали така и не успяха да стигнат поне до почетно попадение, въпреки че през втората част домакините определено намалиха темпото.

Така България продължи черната си серия срещу Унгария като гост. Това бе единадесетия официален мач между двата тима на унгарска земя, като към този момент „трикольорите” нямат нито един успех, а в осем от случаите Унгария печели трите точки.

Двубоят ще се запомни също и с факта, че от вече далечната 1983 година, Унгария за първи път започва с победа европейски квалификации. 

В другия мач от групата Сърбия победи като гост Черна гора с 2:0.

start-photo.bg
90 снимки

В първите няколко минути домакините се опитаха да упражнят териториален натиск, пресирайки българския тим дълбоко в собствената му половина.

По-аквтивната игра на на футболистите на Марко Роси даде резултат в 7-ата минута, когато домакините стигнаха до ъглов удар пред Даниел Наумов. Топката бе върната назад към Собослай, който проби в между двама български бранители и подаде към Салай, който стреля от близка достанция. Наумов парира топката, която попадна в Орбан, който също пробва да реализира. Българският страж отново спаси, но при добавката на Балинт Вечей нямаше какво да направи - 1:0.

Футболистите на Младен Кръстаич опитаха да отговорят на свой ред с корнер. Никола Илиев центрира в наказателното поле, където Пламен Гълъбов стреля с глава, но неточно. В 13-ата минута Наумов трябваше да се намесва решително след далечен удар на Мартин Адам.

В 19-ата минута тимът на България направи интересна атака, която можеше да завърши с опасен удар. Илия Груев напредна много добре отдясно и комбинира със Стоянов на фланга. Той от своя страна веднага центрира в пеналта, където Никола Илиев пробва да си спре топката вместо да шутира и сгреши.

В ответната атака Унгария бе много близо до втори гол. След двойно подаване на фланга между Собосла и Бола, последния получи в наказателното поле и стреля по диагонала, но прати топката в аут.

С оглед играта на двата тима в мача, „маджарите” логично стигнаха до нов гол в българската врата. Карабельов спря непозволено Собослай пред наказателното поле, а това означаваше пряк свободен удар за домакините. Зад топката застана самият капитан на Унгария, който изпълни почти по перфектен начин, пращайки топката в горния ляв ъгъл на вратата. Наумов успя да докосне топката, но не и да предотврати влизането ѝ в мрежата.

В 31-ата минута българският страж бе на мястото си и спаси удар от близка дистанция на Орбан, който засече топката с глава след центриране от фал.

В края на първата част ситуацията за родните национали стана много тежка. След поредния пробив на капитана на домакините Собослай, който мина като на парад през отбраната на „лъвовете”, топката бе пратена към Бола в пеналта. Валентин Антов се хвърли на шпагат, но вместо да изчисти топката я продължи към Адам, който с техничен удар прати топката в долния десен ъгъл на вратата.

В последната минута на полувремето домакините имаха претенции за дузпа, които обаче не бяха уважени от турския рефер. Собослай получи отдясно и центрира, а Антов игра с ръка. Главният съдия обаче прецени, че ръката на българския защитник е била прибрана до тялото.

На почивката Младен Кръстаич предприе тройна смяна, като терена напуснаха Спас Делев, Ивайло Марков и Янис Карабельов, а на техните места се появиха Георги Русев, Християн Петров и Филип Кръстев

Не бяха изминали и десет секунди след подновяването на играта, когато дойде и първият удар по посока вратата на Наумов през втората част. Филип Кръстев загуби топката в центъра на терена, а това позволи на домакините да организират бърза атака. Салай стреля от дистанция, но българският страж изби в ъглов удар. След разиграването от корнера, Салай имаше нова възможност да обстрелва българската врата, но този път бе неточен.

Кошмарът за България стана пълен в 55-ата минута, когато капитанът на националния ни тим Кирил Десподов получи травма и трябваше принудително да напусне терена. При една от редките български атаки, нападателят на Лудогорец смени на два пъти рязко посоката, а след това центрира в наказателното поле, но секунда по-късно падна на терена и поиска смяна, показвайки, че е получил разтежение. На негово място се появи Радослав Кирилов, който сложи капитанската лента.

В 58-ата минута Салай се измъкна от опеката на Пламен Гълъбов и стреля силно, но в обсега на Наумов, който направи поредно спасяване.

Едва след 63 минути игра футболистите на Младен Кръстаич успяха да направят нещо интересно пред вратата на домакините. След хубав пробив на Йоан Стоянов отдясно, топката бе подадена в наказателното поле, където Русев стреля много добре. След рикошет в бранител коженото кълбо се озова в Никола Илиев, който също обстрелва вратата на унгарците, но след нов рикошет то излезе в ъглов удар. След разиграването от корнера Георги Русев стреля мощно от воле, но стражът на Унгария бе на мястото си и парира удара.

Десет минути преди края на редовното време Филип Кръстев също се опита да притесни Денес Дибус с далечен удар, но вратарят внимаваше и спаси.

FT • УНГАРИЯ – БЪЛГАРИЯ 3:0

1:0 Вечей 7', 2:0 Собослай 26', 3:0 Адам 39'

Стадион: „Пушкаш Арена”, Будапеща, 55 000 зрители

Рефер: Халил Мелер, Турция

Унгария: 1.Дибуш, 2.Ланг, 4.Шалай, 6.Орбан, 8.Наги, 9. Адам, 11 Керкез,14.Бола, 20.Салай, 10. Собошлай, 23.Вечей

Резерви:  12.Демйен, 22.Хеги, 3.Ференци, 5.Мочши, 7.Него, 13.Калмар, 15.Клайнхайслер, 16.Газдаг, 17.Чшобот, 18.Варга, 19.Немет, 21.Ботка

Селекционер: Марко Роси

България: 1.Наумов, 2.Марков, 23.Антов, 5.Гълъбов, 8.Карабельов, 4.Груев, 13.Стоянов, 16.Петков, 18.Илиев, 11.Десподов, 9.Делев

Резерви: 12. Дюлгеров, 21.Вуцов, 3. Петров, 6.Попов, 7.Русев, 10.Кирилов, 14.Шопов, 15.Христов, 17. Йорданов, 19. Минчев, 20.Кръстев, 22. Илиев

Селекционер: Младен Кръстаич