Националният тим на България продължи с разочароващите си игри в квалификациите за UEFA EURO 2024. Отборът на Младен Кръстаич инкасира поредна загуба в група G, като този път „лъвовете” отстъпиха на 143-ия в света тим на Литва с 0:2 в София.

Това бе четвърта загуба за България от началото на кампанията. До този момент националите ни нямат нито една победа, като логично заемат последното място в групата. Литва пък записа първия си успех в последните си шестнадесет официални мача. България игра повече от едно полувреме с човек по-малко, след като Андриан Краев бе изгонен за втори жълт картон в края на първата част. И двата гола в мача бяха дело на Пиюс Ширвис, който за първи път в кариерата си бележи две попадения в един двубой.

start-photo.bg
100 снимки

В първите няколко минути футболистите на Младен Кръстаич се опитаха да упражнят домакински натиск, като се стигна до няколко центрирания към наказателното  поле на гостите от Литва, но до опасности пред вратаря Емилиюс Зубас не се стигна.

Първата реална голова възможност в мача дойде в 7-ата минута и бе на сметката на гостите. След много добра контраатака, Викинтас Сливка бе изведен в наказателното поле, овладя на гърди и стреля с левия крак, но Иван Дюлгеров се справи и спаси с крак. Малко преди това Валентин Антов извърши грубо нарушение и получи първия жълт картон в мача.

Само две минути след пропуска на литовците, България също имаше своя страхотен шанс. Спас Делев намери на далечната греда Кирил Десподов, но ударът на българския капитан мина над вратата.

Паулаускас също имаше възможност да обстрелва българската греда, но и неговият шут с левия крак не попадна в целта.  

В 17-ата минута на срещата гостите реализираха чрез Федор Черних, който бе изведен сам срещу Иван Дюлгеров, но попадението правилно не бе зачетено заради засада.  

България можеше да се възползва от сериозно неразбирателство в отбраната на гостите. Спас Делев успя да отклони топката към Преслав Боруков, който бе пазен от бранител на Литва. Той обаче реши да остави коженото кълбо за своя вратар, който обаче не разбра намеренията му. Боруков стигна до топката, но в крайна сметка след серия от рикошети, тя излезе в ъглов удар.

Гвидас Гинеитис също имаше много добър шанс да открие резултата. Нападателят бе изведен зад отбраната на България и стреля много силно по диагонала, но в аут. Футболистите на Кръстаич отговориха с прекрасно положение, което обаче бе пропуснато от Спас Делев. Футболистът на Лудогорец се откъсна от бранител на Литва и излезе очи в очи с литовския вратар, който обаче успя да отрази удара му.

Преслав Боруков пропусна много добра ситуация в 36-ата минута. Спас Делев центрира във вратарското поле, където Боруков надскочи двама бранители на Литва и стреля с глава, но встрани от вратата.

Три минути преди почивката България остана с човек по-малко на терена, след като Андриан Краев получи втори жълт картон за нарушение в центъра на терена.

В последната минута на първото полувреме гостите стигнаха до ъглов удар, след чието изпълнение се стигна и до гол в българската врата. Топката бе центрирана на далечната греда, където играч на Литва успя да я върне на границата на вратарското поле, където Пиюс Ширвис изпревари двама български бранители и реализира на празна врата.

На почивката селекционерът Младен Кръстаич направи три промени в състава си, като терена напуснаха Валентин Антов, Преслав Боруков и Ивайло Чочев, а на техните места се появиха Симеон Петров, Лукас Петков и Георги Русев.

Пет минути след подновяването на играта Спас Делев се озова на отлична позиция след центриране от ъглов удар. Нападателят бе оставен абсолютно сам около точката на дузпата и стреля с глава, но неточно.

Литва успя да удвои преднината си в 55-ата минута още при първата си по-сериозна атака към българската врата. Ласицкас проби с лекота отдясно и почти от аутлинията успя да центрира към далечната греда, където Ширвис с глава успя да насочи топката в мрежата. Веднага след второто попадение в мача феновете на стадиона призоваха за оставки в лагера на българския национален тим.

България - Литва

източник: start-photo.bg

Четвърт час преди края на срещата Иван Дюлгеров направи кошмарна грешка, „подарявайки” топката на литовски футболист в опита си да комбинира със свой съотборник. Гостите се възползваха и реализираха трети гол във вратата на България, но след преглед на ситуацията с ВАР, голът бе отменен заради засада.

FT• БЪЛГАРИЯ - ЛИТВА 0:2

0:1 Ширвис 45', 0:2 Ширвис 55'

България: 23. Иван Дюлгеров, 5. Кристиан Димитров, 6. Валентин Антов, 4. Илия Груев, 20. Виктор Попов, 18. Ивайло Чочев, , 17. Преслав Боруков, 9. Спас Делев, 8. Андриан Краев, 16. Марин Петков, 11. Кирил Десподов

Селекционер: Младен Кръстаич

Литва: 1. Емилиюс Зубас, 13. Юстас Ласицкас, 2. Линас Климавичиус, 20. Рокас Лекиатас, 17. Пиюс Ширвис, 19. Едгарас Уткус, 6. Модестас Воробжовас, 14. Викинтас Сливка, 15. Гвидас Гинеитис, 10. Федор Черних, 9. Гитис Паулаускас

Селекционер: Едгарас Янкаускас