Българският национален отбор по футбол излиза днес срещу този на Литва в изключително важен сблъсък от група C на световните квалификации за Катар 2022. Срещата на стадион „Ветра“ във Вилнюс стартира в 16:00 часа и ще можете да я проследите на живо в сайта Gong.bg.

Родните „лъвове“ вдъхнаха надежди за нещо специално след последните си мачове в началото на миналия месец. Тимът на Ясен Петров измъкна ценна точка като гост на европейския шампион Италия, а след това победи и днешния си съперник в София, която запази шансовете на „трикольорите“ за второто място в групата. Последва и гръмък успех над Грузия в контрола, който допълнително вдъхна самочувствие на родните състезатели.

Сега обаче предстои нелек двубой на изкуствения терен в литовската столица. България няма алтернатива и ще търси единствено трите точки в прибалтийската страна.

Team Bulgaria
28 снимки

Националите ни вдигнаха нивото и на игра, и на резултати в последните си мачове, но има още един елемент, в който трябва да спре да пише черни страници от историята на футбола ни. Става дума за гостуванията на „лъвовете“, като вече нямаме победа в 15 поредни срещи.

Последната ни победа навън е на 6 септември 2018 година с 2:1 над Словения  в мач от Лигата на нациите, което прави повече от три години. До този момент най-дългата ни подобна срамна хроника бе от края на 70-те години. Тогава националите ни нямат победа навън в 14 двубоя, които включват мачове с Турция, Ейре, Франция, Шотландия, Армения, Португалия, Мексико, Чехия, Полша, Иран, Румъния, ГДР, Италия и Дания. Интересно е, че тези двубои са в рамките само на 2 години - 1977 и 1978. Като оневиняващо обстоятелство обаче можем да посочим факта, че тогава пускаме и Б отбор, който играе в някои от мачовете. Черната ни серия започва след успех над Кипър с 2:1 на 30 януари 1977 година и свършва пак срещу тима от Острова на Афродита с успех с 1:0 на 16 януари 1979 г.

Като време настоящата серия не е най-дългата, защото между 1935 и 1948 година също нямаме победа, което е цели 13 години. В този период обаче играем 11 мача.

Сега на „лъвовете“ предстои мач с един от най-безличните отбори в Европа - този на Литва, и мястото е изключително удобно за край на серията. Балтийците са в серия от девет поредни загуби през 2021 година, в които записаха голова-разлика 2:25. Селекционерът на тима Валдас Иванаускас обаче върна опитни играчи в състава и заяви, че отборът му е много по-добре подготвен от преди месец. Именно затова очаква да бъде спряна негативната серия и да бъдат спечелени първи точки в групата.

LAP.bg
16 снимки

По отношение на състава капитанът на Лудогорец Антон Недялков тренира отделно от останалите национали на последното занимание във Вилнюс. Той се възстановява от травма, но няма да участва в срещата днес, като ще бъде готов за двубоя със Северна Ирландия.

Тодор Неделев, който доскоро лекуваше контузия, може и да не започне титуляр срещу литовците. Причината е, че теренът е изкуствен и това може да предизвика усложнение на травмата. Капитанът Георги Костадинов отпадна заради счупена скула, а Атанас Илиев е наказан.

Времето във Вилнюс пък е доста по-приятно от това в София и срещата ще се играе при 12 градуса температура и без дъжд.


16:00 часа | ЛИТВА – БЪЛГАРИЯ

Световни квалификации, група C, 7-и кръг

Вероятни състави на двата отбора:

ЛИТВА (4-2-3-1): Шеткус – Ласицкас, Шаткус, Климавичиус, Славицкас – Сливка, Дапкус – Новиковас, Вербицкас, Казлаускас – Дубицкас

Селекционер: Валдас Иванаускас

БЪЛГАРИЯ (4-2-3-1): Мартин Луков – Иван Турицов, Петко Христов, Валентин Антов, Димитър Велковски – Кристиян Малинов, Ивайло Чочев – Кирил Десподов, Доминик Янков, Тодор Неделев – Димитър Илиев

Селекционер: Ясен Петров


Главен съдия: Йевхен Арановски, Украйна

Стадион: „Ветра“, Вилнюс, Литва