Селекционерът на националния отбор на България по футбол Любослав Пенев е сигурен, че предстоящата работа ще даде резултат и „ще отлепи ютията от дъното“. Това сподели спецът по време на пресконференцията преди контролата с Унгария в сряда.

Той заяви, че благото на представителния тим зависи не само от него, но от всички в щаба му, футболистите, президента на БФС, както и от самите журналисти.

Пенев добави, че не бива да се очакват светкавични резултати, те ще дойдат, но с постепенно, с много работа. Наставникът допълни, че все още е много рано националният отбор да бъде сравняван с големите, като Испания и Германия.

Треньорът говори за избраниците си за предстоящата контрола, като сподели, че изисква от тях пълно отдаване на отбора, независимо, че става дума за контролен мач. Той каза още, че освен сработване на отбора и резултат срещу Унгарците. Пенев за пореден път заяви, че иска изграждането на колектив. Спецът каза, че в днешно време е нормално човек „да изпие една чаша вино, или една бира“, но „всичко трябва да е дозирано“.

Пенев заяви, че футболистите ще бъдат абсолютно наясно с това какво да очакват, като цялата информация ще им бъде представена в програма.

Ето какво сподели Пенев:

Предстоят ни три дни работа в Правец. Това са пет тренировки. В понеделник пътуваме, две тренировки и в сряда играем с Унгария. В Унгария ще се присъединят, така наречените чужденци.

Колкото повече тренировки имаме, толкова по-добре ще играем. Ще се опитам максимално да работя с футболисти – за да може те да ме опознаят, а така и аз тях.

Нека се събере тази група, която съм определил за мача. Не ме интересува кой ще носи лентата. Трябват ми мъжки момчетата, изключителна дисциплина в лагер сборовете. Това което съм правил в клубните отбори, това ще правя и тук, защото е донесло резултати.

От никой не се отказвам. Това го казах и преди. Ще разчитам на всичките футболисти, но сега не мога да кажа, кой ще викна за мача с Холандия и още една контрола. Някои ще отпаднат, други нови ще бъдат повикани.

Нека не се сравняваме с Германия и големите отбори. Засега по-скромничко, работливо, нещата ще се получат.

Аз футболистите ги разделям на можещи и не можещи. Но около младите трябва да има опит. За да може да се предаде щафетата. По опитните трябва да подадат ръка на по-мъничките, които скоро ще станат неизменни титуляри. Групата няма да е много голяма, но днес започвам да си правя изчисления, и да наблюдавам как се развиват играчите през оставащите седем месеца до първия официален мач.

Мислим само за националния отбор. Контролна среща – окей, но ще търся и добър резултат. Това е победа.

Никой да не очаква светкавични резултати, стъпка по стъпка, нещата ще се получат.

Професионално аз съм нов за тях, те са нови за мен, сега поставяме началото на нашата работа, мога да поставя границата, кога работим и кога не работим, кога е работното време. В програмата е написано дали да се пие кафе, дали да се спи. Изисквам това, което изисква нашата работа. Няма да искам от тях нещо, което не могат да направят. Ако не можеш да правиш задна ножица, няма да те карам.

Но ако не ги ръчкам непрекъснато, няма как да се получи. Особено мисловно.

Всичко трябва да бъде дозирано. Кой в днешно време не сяда да изпие една бира, една чаша вино. Не виждам никакъв проблем.

Аз си нося отговорност за моите решения. От кой да се крием. Определям групата седмица по-рано. Знае противника, знаете вие журналистите, знаят и тези, които ще играят. За не повиканите – това е сигнал, може би, да вдигнат нивото, да подобрят играта си.

Генков попада в списъка за наблюдение, не съм се лишил от неговите услуги. Вие си имате виждане по въпроса, това е вашата работа. Ще разчитам на всички български футболисти, ще ги поканим, по желание, разбира се.

22-ма заминаваме, но не всички ще вземат участие в мача. Което е не по-малко болезнено, от това да не бъдеш повикан изобщо. Но това ще им обясня още днес. Всеки трябва да знае какво им предстои.

Ще се опитаме да ги запознаем един друг. Не мисля да викам прекалено много футболисти, не знам конкретна цифра. Видя ли че някой може да свърши работа, ще го повикам. В никой случай няма да има футболисти, които не се познават. Ще направя максималното да има много силен колектив. Ние сме като пирамида в националния отбор, която има един връх.

Трябва да се мисли изключително много. Върху това ще работим.

Ще има резултати, аз съм оптимист. Все едно сме ютия на дъното. Ще я отлепя. С моите помощници, с футболистите, всички заедно, масажисти, президент, вие не се изключвайте също. Да не говоря за последната година и за кредита на доверие. Футболистите ще бъдат абсолютно спокойни.

Това, което обещавам е много работа. Ще ги наблюдавам не само в лагер сборовете, а и в клубовете. Вече съм разговарял с повечето треньори.

Трябва ни тичане, борба, битка за всяка една педя терен. Ще практикувам тотален футбол. Всички нападат и всички защитават. Не сме Германия, Испания. Нещата ще бъдат снесени на футболистите добре смляно.

Няма от какво да се плашим. Защо да се плашим от противниците. Играем колкото можем. Ако сме по-добри ще бием, ако сме по-слаби, може да паднем.

Разузнаваме противниците.

Ще искам от моя отбор да владеем топката, да владеем това, което се случва на терена. Ако противникът ни позволи. Но това е нещо, което ще се случи в предстоящите тренировки.

Дал съм изисквания за предстоящи контроли. 29 май очакваме също контрола – но не искам да кажа нищо, защото не е сигурно. Унгария не е лош противник. Холандия също. Търсим силни съперници за контролите.