Левски срещу Черно море за Купата на България. На пръв поглед нищо чак толкова специално. Днешният ден може да бъде и исторически за „сините”. Ако плановете на клубното ръководство излязат точни, това ще е последният мач на стадион „Георги Аспарухов” в сегашния му вид.

Открит през 1963 година, за последно обновен през 1999, стадионът на Левски е видял всичко. Хубави и тъжни моменти, велики голове, славни футболисти. Духът на това място е безспорен за всеки левскар.

Въпреки, че погледнато исторически, мястото на „сините” е в центъра на града, обстоятелствата изпращат Левски на „Герена”. Долината на глинените гърнета обикновено е обвита в мъгла през тази част от годината. Мъгла, която обикновено задушава съперниците на Левски.

Статистиката от последните години е красноречива. Левски не е губил в Европа на своя стадион от няколко сезона. „Сините” не паднаха поред от Дъндолк, Калмар, АИК, Гент, Лил, Спортинг Лисабон, Спартак Търнава и Сараево. В близкото минало с наведени глави от „Георги Аспарухов” си тръгнаха играчите на Олимпик Марсилия. Явно хубавите моменти са повече от лошите, дори и за най-младите фенове на Левски, които днес могат бъдат на стадиона.

На „Герена” Левски изиграва първия си мач в турнирите на УЕФА. Успехът над шведите от Юргорден с 6:0 е белязан и от головия рекорд на Кирил Миланов. Историята показва, че дебютната среща на стадиона е Левски – Спартак Плевен 4:0. Всеки фен на отбора сам знае, когато за първи път е стъпил на „Георги Аспарухов” в своя съзнателен живот. Днес просто може да се сети за този миг и да отиде отново на специалното място. Сега героите са други, ако изобщо ги има. Щом Левски съществува, значи трябва да има и такива…

Със сигурност всеки, който обича този тим, ще изпита носталгия, ако това действително е последният мач на стария „Георги Аспарухов”. Ако шефовете изпълнят това, което вече анонсираха, тъжните чувства могат да бъдат забравени, защото става дума за нещо знаково и изключително важно. Левски може да заприлича на европейски отбор, клуб с обиколки пред другите в България. Темата със стадиона е най-важна, стратегическа и същевременно деликатна за левскарите.

Ясно е, че на Левски ще му е трудно далеч от „Герена”, но чакането може да си струва. Ако това е последният мач за следващите няколко години на „Георги Аспарухов”, срещата с Черно море е специална и е грехота да се пропусне.