Новият треньор на Ботев Пловдив Азрудин Валентич говори при представянето си.

botevplovdiv.bg
7 снимки

“Достатъчно е да ме наричате Вале и се надявам да имаме добро сътрудничество. Аз съм семеен човек, имам двама сина. Запознах се със съпругата си преди повече от 20 години. За мен семейството е на първо място, а след това е футбола. Семейство и футбол, това е живота ми. Пристигам от Швеция, но съм роден в Югославия – босненец съм. През 2002 година се преместих в Швеция и прекарах 18 години там. През миналата година се преместих в Дания. Започнах кариерата си в Швеция и сега съм в този прекрасен клуб – Ботев Пловдив в България“, заяви Валентич.

„Много хора в Скандинавия биха се изненадали от избора ми, но за мен като балканец решението не бе трудно. На мен ми е позната тази енергия и любовта към футбола в този регион. С еднаква енергия сме с феновете на Ботев. Всички познават историята на това, което се случва в Ботев през последните години, но всички знаят какво е Ботев за българския футбол. Това е най-старият клуб тук и каква история има. Ако погледнем класирането ще кажем, че нашата основна цел е да печелим точки и през другия сезон да сме в елита на България. Тук искам да споделя, че съм дошъл заедно с футболистите и привържениците да придвижим Ботев Пловдив в челото на класирането“, добави още той.

„Аз съм треньор, който обича да работи с млади играчи. В предишните си отбори съм работил с 80% млади футболисти. Вярвам, че младите имат енергия и качество за победи. В тази ситуация, в която се намира Ботев, е да печелим точки“, каза младият специалист.

„Не е тайна, че в този клуб Тодор Неделев е голяма звезда. Преди да дойда в България, анализирахме целия отбор – играч по играч. Тази контузия на Неделев дойде в точното време за нас, защото имаме време за реакция, а не три дни преди старта на първенството. Лошо е, но всичко се случва. Това е футболът“, заяви Валентич.

„Анализирахме отбора преди да пристигнем в България. Много е важно как ще работи отбора като цяло. В моят щаб, освен Кристиан, който ще е анализатор, ще дойде и кондиционния треньор, което е много важно за мен, защото тимът трябва да подобри това. Винаги съм смятал, че е много важно в нашия екип да има и местен човек. Ако преценим, че имаме нужда от треньор, който да се занимава с младите футболисти, ще привлечем такъв“, добави още той.

„Във футбола има йерархия. Този, който се занимава с избора на състава съм аз. Кристиан от дълго време работи с мен и знае профила на футболистите, от които се нуждая. Имаме скаут екип, който работи заедно с нас и поддържаме добри връзки. Когато открият дадено име го дават на Кристиан и той започва да анализира. Идва при мен и ми казва кой става и кой не. След това името, което сме одобрили отива на по-високо ниво – при спортният директор. Тогава той ми казва дали може да го привлечем. Искаме да подобрим играта на Ботев Пловдив. Тази година смятаме да работим в близко сътрудничество – като семейство. Играчите трябва да се харесат и на феновете, защото знаем какви привърженици имаме“, каза Валентич.

„Смятам, че в следващите три-четири месеца да проговоря български от уважение към страната и по-лесната комуникация с всички. Познавам Бруно Акрапович. Той ми даде много информация за България. Принадлежим от едно поколение и сме учили заедно. В добри отношения сме. Планирам да му се обадя и да получа основна информация“, заяви босненецът.

„Имам план, но не мога да ви разкрия как ще играем, защото това е информация между мен и футболистите. Предпочитам нашите опоненти да не знаят с какъв състав ще играем. Мога да кажа за стила – агресивен и интензивен“, каза Валентич.

„Познавам българския футбол и мога да кажа, че имахте много силни играчи. Сещам се двубоят за четвъртото място на Световното първенство в САЩ срещу Швеция. Имахте много големи звезди. Играл съм срещу Трифон Иванов в Австрия и тогава той ме разби. Но сега липсва бързина и агресивност в българския футбол. Ако постигнем това в Ботев, ще помогнем много за развитието на това тук. Всички знаете специалната ситуация с вируса. Говорих с ръководството и им казах да останем тук, защото имаме страхотна база. Дано времето да е добро, както сега", добави още той.

„Дълбоко уважавам Лудогорец, но видяхте ли липсата на интензивност по време на мача им с ЛАСК. Уважавам всички отбори в България, но пет пари не давам за тях, а гледам само Ботев. Идвам от град, който има дерби. Много добре знам какво означава градско дерби. Никак не е забавно да загубиш такъв мач. Ако се вгледаме и влезем от позицията на Ботев в момента, когато се игра този мач – не беше лесно да играят в тази ситуация с несигурността в клуба. Мога да кажа, че в следващия мач с Локомотив Пловдив няма да загубим, освен ако не са два пъти по-добри от нас. Ще умрем на терена, за да не загубим“, заяви Валентич.