Лицензионният мениджър към БФС Георги Лалев коментира специално за Gong,bg отправеното вчера от футболната централа предупреждение към три футболни клуба относно състоянието на терените.

„Както стана ясно от официалното ни съобщение, Спортно-техническата комисия към БФС сезира Лицензионната комисия и проведохме извънредно заседание. На него се взе решение, че ако Ботев Враца (ст. „Христо Ботев“), Хебър (ст. „Георги Бенковски“) и Крумовград (ст. „Коматево“) не предоставят необходимите условия за нормалното провеждане на футболни срещи до следващото си домакинство, то следва да се осигурят алтернативни стадиони за провеждане на футболните срещи от Първа лига. Искам да подчертая, че това не е предупреждение за санкция – лишаване от домакинство, за да не се получават грешни тълкования“, сподели Георги Лалев. 

По думите му от преминаването на процедурата по лицензиране на клубовете през месец май до сегашния момент състоянието на тревните настилки е претърпяло сериозно влошаване.

„Вижте, процесът на лицензиране обхваща множество критерии, свързани с провеждането на футболните срещи и безопасността. Що се касае до самите тревни настилки и това, което наблюдавахме на старта на Първа лига, трябва да се подчертае, че подобно влошаване на терените може да се случи буквално за дни.

През месец май, когато клубовете получиха лиценз, терените отговаряха на условията. Причините за влошаване на състоянието на тревната настилка са различни. Може да се касае за недобра поддръжка, зараза по тревата или друго. В същото време при полагане на необходимите усилия щетите могат да бъдат отстранени в рамките на седмица.

Ако проблемът е по-сериозен и възстановяването на терените налага по-дълъг период, то клубовете ще трябва да предложат алтернатива и друг стадион за провеждане на тяхното домакинство. Категорично Българският футболен съюз няма как да разреши да се играят мачове на подобни терени и ще съблюдаваме стриктно клубовете да се придържат към съответните предписания.

В крайна сметка освен за здравето на футболистите, ние трябва да се погрижим продуктът български футбол да има и съответния облик. Разбира се, за това сме отговорни всички и ние ще работим в тясно сътрудничество с българските клубове като наши партньори в посока подобрения по материалната база“, допълни лицензионният мениджър на БФС.
 

подкрепя българския спорт