Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов - Гонзо разкри, че е провел вечеря с ръководителя на УЕФА Александър Чеферин, на която е била обсъдена и българската футболна действителност. Той изрази увереност, че страната ни може да се развива в правилната посока.

Георги Иванов е в Мюнхен за откриването на UEFA EURO 2024. Тази вечер е мачът между Германия и Шотландия от 22:00 часа. Студийната програма по DIEMA SPORT 3 започва в 20:00 часа, а по NOVA в 21:00. Всички 51 мача от шампионата ще бъдат излъчени на живо с картина и в Gong.bg.

Гонзо даде специално интервю за DIEMA SPORT 3, в което разкри и своята прогноза за победител и финалисти на европейските футболни финали.

“Много е трудно да правим сравнение с Германия, заради цялата инфраструктура, която има държавата. Самите условия, които прилага за футбола, но пък това ни дава стимул и поглед напред към бъдещето, за да можем да се опитаме да ги догонваме. Между двете държави не може да става никакво сравнение, но има и положителни неща, които в България трябва да наложим. Повтарям се, за инфраструктурата, за стадионите, защото това е една от причините за феновете да се чувстват доволни щастливи и да идват на мач като на празник“, сподели Георги Иванов.

„Вчера вечеряхме заедно с Александър Чеферин и доста неща съм споделил за българската действителност. Имаше и други хора, разбира се, които казваха и тяхното мнение за тяхната си държава, от което ние черпим опит, виждаме някои неща, променяме възгледите, които имаме, и се надявам да ги прилагаме в следващите месеци, години.“

„В българския футбол има доста неща, които трябва да се направят, но те трябва да стават постепенно. Не може да стават изведнъж. Първо, хората трябва да почнат да приемат промените.

Те ще стават постепенно и бавно, защото ако почнат да налагаш промени, с които те не са свикнали, става голямо объркване. Имаме план. Има идеи, които трябва да направим. Говорим за женски футбол, с който имаме голям проблем с негово структуриране на първенството, на националния отбор, който трябва да се развива. С големите бюджети, които женският националния отбор изразходва. За доста неща сме говорили, но те не са тема на разговора сега“, коментира още президентът на БФС.

Георги Иванов отново изрази надежда, че националният тим при мъжете се представи достойно в Лигата на нациите.

„Смятам, че с работата, която треньорският екип показва и с футболистите, които не бяха поради ред причини в националния отбор, очакваме в Лигата на нациите да се представим по достоен начин. Това ще бъде един показател, една стъпка напред за световното първенство в Америка, което е, знаете, че имаме и добри спомени от Америка. И се надявам да се класираме.“

Прогнозата на Гонзо кой ще е шампион на UEFA EURO 2024?

„Толкова са вече така изравнени силите на всички отбори, че е трудно човек да прогнозира. Германия е фаворит, домакин на Европейско първенство, Франция, Испания. За мен това са тези фаворити. Един от тези три отбора да стигне до финал, ако не и два отбора от тях да са на финал. Но пък за нас е най-важното да виждаме добри мачове, резултатни мачове, защото ако резултатите са безголови, знаете, че футболът не е толкова интересен. Ние като фенове ще подкрепяме отборите, красивия футбол и атракцията, които отборите ще ни представят.“