Стадион „Локомотив” в Горна Оряховица е домакин за пръв път на Каменица ФЕНкупа, която тази година отбелязва своя десети юбилей. Под палещите лъчи на слънцето днес и утре на четирите терена ще бъде решено кой ще има честта да се нарече юбилеен шампион за региона на Велико Търново и Ловеч. За престижното юбилейно отличие спорят 64-те най-добри тима, които минаха през предварителните квалификации в началото на месеца. Най-добрите два отбора ще играят на Големия финал през септември в курортен комплекс „Албена” и ще се борят за титлата Национален шампион на юбилейната Каменица ФЕНкупа и за традиционната награда за първото място – посещение по избор на европейско футболно дерби.

Официален старт на футболните битки на стадион „Локомотив” даде кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който благодари на Каменица ФЕНкупа за доверието към града и пожела успех на всички участващи отбори. Заедно с него на сцената под арката на Каменица ФЕНкупа се качиха още редица заслужили местни спортисти и ветерани от града, а гостуването на Каменица ФЕНкупа в Горна Оряховица събра и легендарна футболна компания – гости на официалното откриване на турнира в града бяха и дългогодишният приятел и поддръжник на турнира Димитър Пенев, местната легенда Добромир Жечев и звездата от САЩ’ 94 Бончо Генчев. Друга легенда от незабравимото „американско лято“ – Трифон Иванов, ще вземе участие в официалната част утре.

Бончо Генчев поведе отбора на местните ветерани в традиционния демонстративен мач след церемонията по откриването. Срещу легендите на „Локомотив” (ГО) и „Етър” (Велико Търново) се изправиха най-добрите футболисти сред общинарите, подсилени от Кирил Глушков, мениджър събития в „Каменица“ АД. Двата отбора бяха водени символично от „червеният“ Димитър Пенев и „синият“ Добромир Жечев, а първият удар в мача даде лично кметът на града инж. Добромир Добрев. Първото полувреме завърши с миролюбиво 0:0, като с добри отигравания се отличиха Бончо Генчев и Кирил Глушков, но малко не им стигна пред гола. През втората част Глушков се разписа за 1:0 в полза на отбора на общината, но ветераните изравниха след отлична акция на Бончо Генчев по крилото и пас на празна врата към голмайстора Евгени Иванов. Така мачът стигна до дузпи, където повече самообладание показаха представителите на местната власт, а капитанът на футболните легенди Бончо Генчев пропусна първия удар. С култов коментар в мача се включи и кореспондентът на Дарик Петко Павлов, който авторитетно разясняваше на многобройната публика тънкостите на играта и намесите на ветерани и общинари.

Наред с футболните битки и емоции не липсваха и много награди и забавления за зрителите. Традиционната игра „Точен шут” събра много желаещи още в началото на съботната програма на турнира, а със същия успех се провеждаха и игрите, организирани от корпоративните партньори на юбилейното десето издание на Каменица ФЕНкупа – adidas, Globul, Samsung и Ford Moto-Pfohe. Globul предизвиква участниците с „Бърза връзка“ за оригинален мърчандайз на Манчестър Юнайтед, а чрез попълването на кратка анкета и малко повече късмет един от всички присъстващи утре може да спечели смартфон Samsung от телекома. Играта на Samsung „Силен шут” дава възможност на феновете да покажат най-мощния си удар, а наградите за най-добрите във всяка серия са оригинални екипи на английския Челси, осигурени от спонсора на лондонския тим. Най-добрият резултат в първата серия преди официалното откриване спря радара на 111 км/час – добро постижение, но точно с 10 км/час по-бавно от настоящия рекорд в „Силен шут“.

В играта на Ford Moto-Pfohe „Гол от центъра” петима късметлии бяха предизвикани да отбележат от дистанция 20 метра по въздух в празната врата – двамата, които успяха в първата серия, спечелиха оригинални аксесоари на Ford и УЕФА Шампионска лига. Официалният превозвач на турнира е „паркирал” на стадион „Локомотив” специалния Ford Focus – автомобилът талисман на Каменица ФЕНкупа. Върху него избрани с томбола фенове ще могат да напишат своето футболно послание на тема „ФЕН, футбол, фокус”. Един от всички участници ще спечели специален SPA&test-drive уикенд в Банско, а в края на Каменица ФЕНкупа 2012 авторът с най-оригинална интерпретация по темата ще има шанса да спечели едномесечен test-drive на новия Ford Focus 1,0.

Samsung присъства на стадион „Локомотив” със своето специално Galaxy Note студио. В него феновете ще имат възможност да видят себе си от друг, по-забавен ъгъл – с помощта на функционалния смартфон Galaxy Note професионален художник ще нарисува карикатури на всички желаещи, а всеки герой на шаржовете ще може да си вземе картинката за спомен.

Участниците в полуфиналните срещи в Каменица ФЕНкупа играят с висококачествените екипи на adidas, а класиралите се за Големия финал на 15 и 16 септември ще се борят за титлата в изцяло професионални екипи на немския концерн.

Гостите и участниците в Каменица ФЕНкупа могат да спечелят и 32-инчов цветен телевизор Samsung. Наградата ще бъде спечелена утре по обяд от един от всички присъстващи на стадион „Локомотив”. Нужни са само навършени 18 години, участие в селекцията на любим регионален тим на Каменица ФЕНкупа и малко повече късмет. Отборът, който получи най-много гласове от почитатели, ще може да излъчи свой представител за „звездния мач” през септември, в който рамо до рамо ще играят „звезди от квартала” и две световни футболни легенди – патронът на ФЕНкупа 2012 Христо Стоичков и още една световна футболна звезда.

Предпоследното попълнение на ФЕНотбора, както и регионалният шампион за региона на Велико Търново и Ловеч, ще станат известни в неделя по обяд. Награждаването на Каменица ФЕНкупа ще се проведе в 13:00 ч., а по традиция организаторите ще връчат купата на регионалните победители и ще отличат индивидуалните призьори в категориите „Най-добър вратар“, „Най-атрактивен играч“ и „Най-спортсменски отбор“.