Бившият ас на Левски Христо Йовов коментира ситуацията в клуба в ролята си на почитател и страничен наблюдател. Той определи като "нещо хубаво" стабилизацията при „сините“.

- Христо, как ще коментираш ситуацията в Левски, а и изобщо това, което се случва в българския футбол?

- Миналата седмица Левски ни зарадва с една победа, която беше много важна. Имаше някакво психологическо разклащане. Поне така го представяхте медиите. Беше важно за отбора, а и за футболисти. Те трябваше да покажат, че има потенциал в този отбор. Сега идва по-трудно, защото трябва да го затвърдят. Задава се една трудна серия от мачове, която ако мине успешно може да прати Левски в битката за титлата. За българския футбол, мисля че резултатите са огледалният образ. Националният отбор не се представи добре. Не казвам, че Норвегия е слаб отбор, защото видяхте какво направиха няколко дни след нашия мач, когато победиха силен противник. Срещу отбори от ранга на Норвегия ние трябва да показваме по-голямо желание и да правим повече усилия, за да ги побеждаваме.

- Следиш ли в детайли това, което се случва на „Герена“?

- В детайли е силно казано, но да речем, че следя целия ни футбол в детайли. Все пак това е част от живота ми. В Левски се случват хубави неща, да се надяваме, че това ще продължи да се случва. Не бива да се гледа на това с отрицателно мнение, защото Левски е много популярен клуб и е нормално към него да има голям интерес. Ще е хубаво Левски да върви, защото той може да постига успехи не само у нас, но и в Европа. Това ще носи слава за футболната част на България.

- В началото на сезона Левски почна с много юноши, а сега ситуацията сякаш е по-различна. Какво мислиш за младата вълна?

- Аз смятам, че трябва да има търпение. Нужно е да бъдат избрани футболистите от школата, които могат да ти помагат. Когато този избор е направен, ние трябва да се въоръжим с малко търпение. От друга страна това е трудно, защото в по-големите отбори в България винаги се искат бързи резултати. Юношите се представи, да не кажа на средно, но малко над средното ниво. Може да се желае още. Имаше бум и еуфория спрямо някои имена, което не беше правилно. Още е рано да стават звезди. Боби Цонев получи една тежка контузия и няма да играе доста време, но той е наясно, че ще му трябва много работа, за да се върне на предишното ниво. Пожелавам му успех. Той знае, че сега е трудно, но със сигурност са му обяснили какво трябва да прави.

- Какви са твоите бъдещи творчески планове? Какво обмисляш да правиш във футбола?

- Във футбола планове не можеш да си правиш сам. Трябват ти съмишленици и хора, които да вярват в твоите качества. Преди известно време казах, че отново имам желание да се занимавам с футбол. Нещата трябва да се преосмислят. Трудно е да направиш прехода от професионален футболист към друго. Като играч имаш план, график, а след това всичко се променя, но мисля, че вече се окопитвам, ако може така да се каже. Поставил съм си няколко приоритета, които ще следвам за бъдеще.

- Какви са те, ако не е тайна?

- Рано още.

- Какво е мнението за това, което се случи на ЦСКА и техните неволи?

- Казвате неволи, но лошото е, че хора, които са били в миналото там, направиха така, че доста хора да страдат сега. Това, което се случи сега, трябваше да стане много по-рано. Имаше сигнали, че тези неща ще се случат, но никой не обръщаше внимание. Опитваха се да известят опорната точка, а не да решат проблема. За всяко престъпление има наказание, поне така е във всяка нормална държава. Направиха се много компромиси. Никой не бива да се сърди на моя коментар. Оказа се, че направените компромиси са били неправилни.

- В студиото на Шампионска лига, каза че ще ходиш на мач на Станимир Стоилов и Астана. Остава ли уговорката и кой мач си избра?

- Такава беше уговорката, а и е най-удобно да отида в Турция за мача им с Галатасарай. То беше коментирано и чрез малко шега. Основно със съобщения, но се надявам, че няма да се отметнат от уговорката...

- Живко Миланов се завърна в Левски, какво е мнението ти за неговото представяне?

- Играта му ме прави щастлив, защото отново се доказва, че онзи отбор е имал много голяма класа. От друга страна е много притеснително, че десен бек бе сред най-добрите на терена. Без да омаловажавам качествата на Живко, но не е хубаво, когато един футболист в края на кариерата си се завръща и веднага се усеща разликата в класата. Трябва да се направят много изводи от страна на нашите футболисти и треньори, защо така се получава.

- За последното те видяхме на „Тича“, когато Левски победи Черно море с 1:0. Разговаря приятелски с Иво Тонев, който е твърдял, че си един от най-подходящите футболни хора за позицията на спортен директор. Мислиш ли, че отново може да се завърнеш на „Герена“, вече по-мъдър и натрупал опит?

- Нека не спекулираме, защото ще тръгнат допълнителни дрязги в медиите. Истината е, че бях във Варна, където почиваш. Винаги когато имам възможност гледам Левски с удоволствие. С Иво Тонев имам прекрасни отношения. Говорим си на всякакви теми и не само за футбол. За подобно нещо трябва да има и от двете посоки желание. Ако някой има желание да работи с мен, винаги може да се случи.