Наблюдаващият ръководител на УЕФА за българските съдии Марк Бата бе в София за семинар на съдийските наблюдатели.

"От няколко седмици гледам български мачове, и мисля, че нивото е добро. Има и съдии на по 40-42 години, но и млади, и преценката ми е, че съдийството е добро," заяви Бата. 

За проблемите на българските рефери той каза:"Не мога за няколко седмици да го преценя. Но определено трябва да се работи, да се работи много. Трябва да се подобри физическото състояние. Те трябва да променят своето виждане."

"Те трябва да имат повече самочувствие, и да се ползват с доверието на футболното семейство. Доброто ниво не е достатъчно, трябва труд."

"Аз ще съм консултант, разбира се, но няма да работя само с топ съдиите. Мисля, че в България има много добри млади рефери, които до 3-4 години ще бъдат сред топ съдиите."

"Сигурен съм, че ако има труд, ще има и успех. Тези съдии, които свирят на големи първенства, големи финали, те са професионалисти, работят по 24 часа в денонощието. Но има нужда от много работа, и скоро смятам, че и България може да има елитен рефер. Но скоро в тази област не е в месеци, а в 3-4 години."

Още от интервюто на Валентин Грънчаров с Марк Бата, чуйте в аудио файла!