Късно снощи министърът на младежта и спорта участва в грандиозната церемонията по закриване на дванадесетото Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години.

В официалните ложи на стадион „Лазур” в Бургас бяха още президентът на УЕФА Мишел Платини, президентът на БФС Борислав Михайлов и неговите колеги Ноел льо Грае – президент на френския футболен съюз и Волфганг Нийрсбах – президент на немския футболен съюз, посланикът на Евро ‘2015 Стилиян Петров, президентът на спортната асоциация на европейските столици и градове Джан Франческо Лупатели и др.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев определи като отлична организацията на Евро’2015, на което България бе домакин. Според него страната ни заслужава в бъдеще да организира и по-голям форум.

„Винаги има някакви притеснения, отдавна не сме приемали такъв форум. Във футбола е малко по-отговорно, но всичко мина по вода. Всички се отнесоха много отговорно, включително и публиката. Да не кажа, че тези отбори никога не са играли пред такива фенове, да ги аплодират през цялото време”, каза министър Кралев.

„Нашите момчета играха добре, имаха шансове, но не може да очакваме нещо повече при ресурса, който отделяме и при състоянието, в което се намираме. Вижте французите колко мощни момчета имат, подготвени физически, тактически. Имаме още много да работим”, добави министърът.

Президентът на УЕФА Мишел Платини връчи купата на отбора победител в турнира – Франция. „Петлите” надделяха над Германия с 4:1.

С хеттрик за победителите се отличи Одсон Едуард, който получи лично от министър Красен Кралев приза за голмайстор на турнира. Ердинич Каракаш отбаляза единствения гол за Бундестима, а Гьокан Гюл си вкара автогол в продължението на двубоя, с което оформи и крайното 4:1.

Президентът на УЕФА изказа пред министър Кралев своето задоволство от организицията на европейското у нас и посочи, че в България се работи за развитието на футбола.

Няколко часа по-рано, министърът на младежта и спорта Красен Кралев изнесе пред спортната общественост и местния бизнес на град Бургас публична лекция на тема „Спорт и бизнес: Как да увеличим продажбите чрез възможностите на рекламата в спорта”.

Сред присъстващите на първия ред в зала „Петя Дубарова” бяха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, заместник-кметът по здравеопазване, социални дейности и спорт д-р Лорис Мануелян, председателят на ОбС Костантин Луков, спортисти и представители на спортни клубове от региона и местния бизнес.

Красен Кралев посочи, че с удоволствие идва в Бургас, защото кметът е изключително предприемчив и инвестира в развитието на спорта и спортната инфраструктура на града.

„В Бургас спортът се развива динамично, в резултат на усилията на кмета Димитър Николов и на общинската администрация. Затова и Бургас стана европейски град на спорта. За мен беше чест да връча неотдавна и отличието „Най-спортен град“ на Бургас”, категоричен беше Кралев.

В лекцията си министърът подчерта, че спортните клубове трябва да полагат усилия сами да се презентират, за да станат по-атрактивни за бизнеса, който пък от своя страна може да подходи стратегически като се рекламира, използвайки предимствата и възможностите на спортните звезди за реализиране на маркетинговите цели на своя бизнес, така както се преви по цял свят.