В навечерието на Нова година Gong.bg реши да поговори с едно от лицата на българското футболно дамско съдийство. Пловдивчанката Татяна Малинова е пример за трудолюбивост и усърдие към постигането на добри резултати в тази толкова трудна сфера - футболното съдийство. 

- Представи се с няколко думи?
- Казвам се Татяна Малинова, от Пловдив. От 9 годишна се занимавам със спорт (баскетбол). Играла съм професионално, но винаги голямата ми тръпка е била футболът. Като повечето спортисти и аз, след като завърших средното си образование, записах да уча физическо възпитание и спорт. В момента работя по специалността и уча магистратура. За мен мога да кажа, че съм позитивна личност, имам чувство за хумор, лъчезарна и добронамерена.

- От кога се занимаваш със съдийство? Кое те подтикна да се занимаваш с наглед мъжко занимание?
- Съвсем случайно разбрах, че има курсове за футболни съдии и спонтанно (както правя повечето неща в живота) се записах. Това беше през 2007г. В началото беше като на шега, без да съм наясно какво ме очаква, без да съм се замисляла колко много от свободното ми време ще отнема това, как уикендите от сутрин до вечер ще съм ангажирана. Но това ми дава шанс да съм част от играта, като спомагателен елемент, но изключително важен. Съдийството ме е запознало с много хора, намерила съм добри приятели, разкрила съм и не малко недоброжелатели. Безценни са и спомените, които имам - хубавите, за да им се радвам отново и отново и лошите, защото са ме направили по-силна личност. Въпреки, че футболът е общоприет като мъжки спорт в съдийството жените, смея да кажа, не отстъпват по качества на мъжете. Не е лесно да бъдеш съдия. Трябва да притежаваш комплекс от качества - да си балансирана и спокойна личност, хладнокръвна, устойчива, за да не се поддаваш на провокациите на терена и извън него и за да умееш да вземеш правилното решение за кратко време в тези условия. Не по-маловажни са добрите физически данни и усета към играта.

- Кое те прави щастлива?
- Щастлива ме правят малките неща в живота, това, че съм здрава, че семейството ми е добре, че всяка сутрин като се събудя мога да изляза навън и да се усмихна на света, това, че имам верни приятели, които няма да ми обърнат гръб никога. Радвам се, когато видя резултатите от труда на някой спортист, когато вече и името му започва да работи за него. Какво по-хубаво от това да печелиш медали и купи и да правиш хората щастливи ! Когато в един ден се осмислят цяла година труд и лишения. Това го казвам от фенска гледна точка.

- Имало ли е елемент на флирт по време на футболен мач?
- Разбира се, че е имало флиртове преди и след мач (никога от моя страна, аз съм професионалист). Мисля, че всяка една съдийка е ухажвана малко или много. Виж, когато мъже свирят мачове от женското първенство сигурно и те са ухажвани. 

- Как мина Коледа? Къде ще празнуваш Нова година?
- Много мил празник е Коледа. Правя си равносметка кое харесвам в поведението си и кое не. Старая се да изчистя негативите. Празникът прекарах със семейството си. Падна ми се паричката от питата и ще се постарая следващата година да е успешна, здрава и късметлийска за мен. Нова година ще прекарам в компанията на близки приятели в пловдивско заведение.

- Има ли ентусиазъм в младата генерация на футболните съдийки и как те могат да успеят да стигнат до върха?
- Всяко едно от момичетата, занимаващо се със съдийство в България, подхожда с голяма любов и отговорност към това, което прави. Младите момичета трябва винаги да се стремят да се развиват и да не се отчайват, ако се почувстват ощетени или недооценени понякога. С труд и постоянство няма недостижими цели. Пожелавам успех на всяка една от тях.

- Пожелай нещо на читателите на Gong.bg за 2016 година?
- На читателите на Gong.bg пожелавам да са здрави, да обичат и да бъдат обичани, винаги да носят добрия дух в себе си и да го предават на околните, усмивката да не слиза от лицата им. Весело посрещане на 2016 г. и нека през нея им се случи това, което най-много искат! На екипа на Gong.bg пожелавам същото и да продължавате да сте компетентни в коментарите си и актуални в новините!