Кметът на Свиленград Георги Манолов даде специално интервю за Гонг, след като градът се превърна в център за част от зимната подготовка на двата отбора лидери във временното класиране на А група Литекс и ЦСКА. Манолов обаче призна, че от малък е фен на Славия, като уникалното в случая е, че и шефът на митницата в Свиленград също е фен на Славия.

„Свиленград е една от южните точки на България. Климатът е подходящ. В последните години заложихме на целенасочена политика за изграждане на база за подготовка, както на нашите отбори, така и на гостуващи отбори. Направихме публично-частно партньорство. Бизнесът трябваше да изгради добра хотелска база, а ние да направим хубави площадки и стадион. Направихме цялостен ремонт на стадиона – съблекални, фитнес, трибуни. Сега и нов терен”, каза Манолов.

Той допълни още, че за тази година в бюджета на Община Свиленград е залегнало изграждането на закрита спортна база, с която да бъде завършен целия комплекс и да позволява тренировки при всякакви метеорологични условия.

„Мястото е уникално. Заедно с това, което се случва в Любимец, както и добрите терени в съседна Гърция ще даде възможност да се готвят повече отбори. Нашата идея е да имаме още един терен с изкуствена настилка в Свиленград, за да имаме достатъчно игрища. Така спокойно може да направим една много добра зимна база за подготовка на футболните ни клубове”, каза Манолов.

Кметът на Свиленград коментира и ситуацията с футболния клуб, където общината също има участие. „Имаме политика по отношение на младежта и спорта. Имаме 14 спортни клуба и отделяме от бюджета за тях. Важното е да работим с децата. Миналата година децата на Свиленград бяха поканени на гости на Рапид Виена. Там играха мачове и те се чувстваха истински европейци. Сега ни предстои гостуване в Анталия, където ще се срещне с връстници от различни държави. Това е цялостна политика, която да доведе до израстване на таланти. В ДЮШ имаме четирима треньори и Свиленград 1921 като професионален отбор е продължение на феномена футбол, който хората приемат”, каза кметът.

Георги Манолов призна, че като малък е играл футбол и този спорт е в кръвта му. „Футболът е феномен, през който е преминало почти всяко момче. Играл съм футбол и като юноша на Свиленград, после в отбора на строителния институт, който съм завършил. Обичам футбола, но не съм от хората, които ходят постоянно на стадиона. Фен съм на Славия, по принцип феновете на този отбор не са много, но сме верни. При нас е уникално, че освен мен и шефа на митницата е фен на Славия. Ще имаме мач на нашите деца с връстниците от Славия. Със сигурност ще наблюдавам мача Свиленград – ЦСКА. Имам приятни спомени от последния мач за Купата на България, който се превърна в празник за града. Сега се надявам отново да е така”, завърши Георги Манолов.