Покрай контролата на Локомотив Пд срещу Цървена звезда, а и след тази между Лудогорец и Динамо Букурещ, отново се възроди старата идея за създаване на Балканска футболна лига.

В срещите между балканските грандове винаги е имало особен гъдел за публиката. Освен това, е хубаво да се попълни календарът, в който има доста дупки, особено за българските и сръбските тимове. За жалост, нашите тимове, подобно на тези отвъд Калотина, все по-рядко ще попадат в групите на двата евротурнира, откъдето идва и нуждата да се търси подходящ заместител на тези мачове.

В една евентуална Балканска лига биха могли да взимат участие например тимовете от полуострова, които не са се класирали за Шампионската лига или за Лига Европа. Освен това, могат да се ползват и датите, определени за двубоите на националните отбори, в които клубните тимове, без националите им, да се срещат помежду си.

За балканските сблъсъци са подходящи и зимните месеци на подготовка, когато българи, сърби и румънци се събират почти в пълен състав в турския курорт Анталия или в кипърския Агия Напа. Този период обаче не е подходящ за гръцките и турски тимове, тъй като първенствата на двете по-южни страни от полуострова са в ход.

Така или иначе на предстоящата среща, на която домакинство е предложил ЦСКА, може да се обсъдят различни предложения. Би следвало да бъде използван и опитът на скандинавските страни, чиито клубни отбори имат своята подобна надпревара.

В тази идея има хляб. Въпросът е да се напипа точната формула.