„Какво се случи на този ден, а не трябваше“ е една много приятна рубрика в „Денис и приятели“, ако обаче трябва да си припомним цялата изминала година, ще перифразираме този коментар на „Какво не се случи през 2013 година, а трябваше“. Всъщност това в никакъв случай не е коментар, още по-малко обзор на изминалите 12 месеца. Нито ще е изчерпателен, нито – задълбочен, а най-малко има претенцията да бъде напълно правдоподобен.

През 2013 година не се проведе избор за нов Изпълком. Вече 176 дни Българският футболен съюз е в безтегловност. На 12.07.2013 година Софийският апелативен съд реши, че изборът на Борислав Михайлов и Изпълкома на БФС от 2009 година е нелегитимен. А трябваше... два месеца по-късно да се състои нов избор на ръководен орган. Опозицията, в лицето на Христо Порточанов, изглежда няма голяма подкрепа в битката, а засега единствен кандидат за президентския пост е Боби Михайлов.

Левски не успя да излезе от кризата. А трябваше, защото така съдбите на няколко треньори – Илиан Илиев, Николай Митов, Славиша Йоканович и десетки футболисти щяха да бъдат далеч по-различни. Затъването не бе по силите и на завърналия се Наско Сираков, който обеща: „Отборът съм го измъквал от всякакви тежки ситуации, ще го измъкна и този път.“

Гриша Ганчев не купи ЦСКА. А трябваше ли? В екстремната ситуация на „Българска армия“ Христо Стоичков щеше да е треньор или може би ръководител при „червените“. От друга страна единствено Александър Томов знае как с един обикновен ход да си върне част от доверието на феновете – чрез Стойчо Младенов. Пък и Литекс може би щеше да мине на заден план, а отборите в А група вече са ни кът.

През 2013 година Ивайло Петев не успя да завърши всички свои пресконференции с дрехи. А трябваше, не само защото се изложихме много в цял свят, но и защото Наско Сираков можеше да реагира и да го защити.

Григор Димитров не успя да спечели два турнира от АТП, но дори и така сме достатъчно горди, все пак почти се сродихме със семейство Шарапови. А какво трябваше? Да доведе снахата в Хасково, да се запознае с родата.

През зимата на 2013 година Левски не се раздели с Димитър Везалов, а трябваше, защото сега „сините“ можеха да са шампиони.

Националният отбор на България по футбол не успя да се класира за световните футболни финали в Бразилия. А трябваше, защото щяхме да сме обзети от надежда, каквато от години не сме усещали. Но, все пак да признаем, че отборът ни успя да напълни отново Националния стадион „Васил Левски“ и затова получава нашите аплодисменти.

През 2013 година така и не видяхме нито едно разследване за уговорен мач. Този проблем у нас е нещо като чудовището в Лох Нес. Много говорят за него, други се съмняват, но все няма доказателства. А трябва някой да извади кирливите ризи на българския футбол.

Кубрат Пулев нямаше възможност да смаже брат Кличко. Кобрата успя да зарадва феновете си през годината, но не и с титлата на Владимир. А трябваше, защото сме сигурни, че нашият боксьор е по-добър, а и украинецът го знае, в противен случай нямаше да се измъква толкова пъти от среща помежду им.

И през 2013 година не успяхме да се сдобием със закон за спонсорството, който пряко е свързан със спорта. А трябваше и дори не е необходимо да обясняваме защо.

Професорът по синтаксис Мариана Георгиева, която е доктор по филология с дисертация на тема „Асиметрия при сложни изречения с „и“ и „но“ (според Уикипедия), не успя да научи нито един спортист или журналист, че „принципът на ветрилото е дебалансиран принцип на резултативна политика“, защото „маниерът на концентричните кръгове“ ги доведе до „интровертност на духа“. А трябваше, тъй като в противен случай са заплашени от „пълен конфиденс“.

Българската спринтьорка Тезджан Наимова не успя да се завърне триумфално, или ако го направи, беше за кратко, защото не трябваше да пишка в чашка. Състезателните права на атлетката бяха отнети до живот и логично загуби златния си медал от Европейското първенство в зала.

През 2013 година Манчестър Сити не спечели втора поредна титла в Англия. А трябваше, защото сега Манчестър Юнайтед щеше да има за мениджър сър Алекс Фъргюсън, който в никакъв случай нямаше да се оттегли като втори във Висшата лига, а феновете на Евертън все още щяха да боготворят Дейвид Мойс.

След Бранислав Иванович Луис Суарес не ухапа нито един друг футболист. А трябваше да покаже последователност и да разкрие тотално същността си на канибал, за да го накажат поне за 40-50 мача и в Англия да могат да спят спокойно, че Ливърпул няма да разполага с убийствено добър нападател.

Английската футболна икона Дейвид Бекъм спря да радва милионите си фенове по цял свят. Спечели титлата на Франция с ПСЖ и се оттегли с достойнство. И така трябваше...

Марио Балотели не успя да порасне. Въпреки че премина в Милан, италианският национал все още се нуждае от един здрав пердах. Нападателят трябваше да помъдрее досега - все пак Алегри се нуждае сега от него, а „Скуадра Адзура“ през лятото – за световните футболни финали.