Новобранец №1 на миналия сезон Паоло Банкеро ще играе за САЩ на предстоящото Световно първенство през септември. Гардът на Орландо Меджик се отрече от първоначалните си намерение да представлява Италия, а вместо това ще бъде в състава на "янките", обяви журанлистът Шамс Чарания. 

През миналата година 20-годишният баскетболист, които има американски и италиански паспорт заяви, че голямата му цел е да играе за "скуадра аздура" на предстоящия Мондиал 2023. 

Президентът на италианската баскетболна федерация Джани Петручи не спести критиките си за действията на Банкеро. 

"“Решението му е законно, но той първо можеше да ни сигнализира и да ни съобщи. Вместо това ние научихме за намеренията му от вестниците. През последните дни той беше в Милано и въпреки договорките ни с неговата агенция, той избегна среща със селекционера Полеко. Предателството е силна дума за използване, особено в баскетбола. Такива ситуации се случват и лично аз съм свикнал. Но той ни заблуди, планирахме страхотна търговска стратегия за него. Сега трябва да превърнем това разочарование в положителна енергия. Сигурен съм, че селекционерът ни ще успее да го направи”, заяви Петручи.

Банкеро, който има италиански паспорт заради факта, че баща му е италианец, записа отличен новобрански сезон, в който постигна средно по 20.0 точки, 6.9 борби и 3.7 асистенции, като по този начин заслужи наградата за “Новобранец на годината”. 

Световното първенство ще се проведе от 25 август до 10 септември във Филипините, Япония и Индонезия.