Атланта Хоукс и Юта Джаз извършиха сделка, с която "ястребите" освободиха финанси, с които да бъдат по-гъвкави на отварящия след броени дни трансферен пазар в Националната баскетболна асоциация.

Юта ще получи тежкото крило Джон Колинс, докато в замяна Атланта взима крилото Руди Гей, както и бъдещ избор във втория кръг на драфта. Официално сделката ще може да бъде финализирана на 6 юли, а от 1 юли отборите могат да предлагат договори на свободните агенти.

Колинс влиза в седмия си сезон в Лигата, като през миналия постигна по 13,1 точки, 6,5 борби и 1,2 асистенции средно на мач. Неговата игра обаче отбеляза сериозен регрес в последно време, особено спрямо сезон 2019/20, в който той има по 21,6 точки и 10,1 борби на мач.

В Юта Колинс, който има оставащи още 3 години и малко над 75 милиона долара от настоящия си договор, ще си партнира в подкошието с финландеца Лаури Марканен, Уокър Кеслър и новобранеца Тейлър Хендрикс. През миналия сезон Марканен спечели приза за "Най-прогресиращ играч", а финландецът и Кеслър бяха привлечени в тима от Солт Лейк като част от сделката, която изпрати френския център Руди Гобер в Минесота Тимбъруулвс.

Чрез раздялата с Колинс Атланта получава свободни 25 милиона долара, които да може да инвестира в свободни агенти.

36-годишният Гей има 17 сезона в НБА зад гърба си. През последния сезон той записа по 5,2 точки и 2,9 борби средно на мач./ БТА