Новоизбраният кмет на Клайпеда – Вутаутас Грублиаускас – се прояви като фантастичен домакин, и събра представители на всички страни, от държавите в група D на Евробаскет 2011, която се играе в неговия град. Заедно със съпругата си Инга, той забавлява дипломати, бизнесмени, журналисти, и други лица от България, Грузия, Русия, Украйна, Белгия, като само Словения пропусна да посети приема.

По-рано през деня кметът бе приел вече шефовете на баскетболните федерации на страните, България в лицето на Георги Глушков и Елеонора Рангелова. Те връчиха специален плакет на главата на Клайпеда, за спомен от българското участие в града.

Грублиаускас освен, че приветства топло българската група, част от която бе и екипът на Гонг, лично участваше в програмата за вечерта. Оказа се, че кметът освен в политиката, е изключително навътре и в музиката. 55-годишният Грублиаускас, завършил местната консерватория, със специалност тромпет, показа завидни умения с инструмента, а изпълни и фантастично парче – What a wonderful world – на Люис Армстронг.

ВИДЕО: Кмет с тромпет посрещна екипа на Гонг в Клайпеда

източник: Gong.bg

Впоследствие Грублиаускас и съпругата му разказаха, че лично те организират ежегодния джаз фестивал в Клайпеда, и се поинтересуваха, дали не могат да поканят изпълнители от България за следващото му издание.

Изискана обстановка и меню със скариди, патица, и изискани напитки, придружаваха приема. Той не мина без шеговити тостове, най-вече от страна на грузинската група, представена от бизнесмени и техните половинки. Консулът на Русия в Клайпеда, украински дипломати в народни носии, и елегантни белгийци допълниха компанията.

Кметът на Клайпеда подари на присъстващите и специален албум със снимки на отборите от група D, като той започва с България, и обръщение на Грублиаускас на български език.

България със сигурност има с какво хубаво да запомни Клайпеда, Литва – именно тук постигна първа победа на Европейско първенство по баскетбол от 22 години насам.

ВИДЕО: Кмет с тромпет посрещна екипа на Гонг в Клайпеда

източник: Gong.bg